melkosen ronskisti leikattua paistia ronskien juuresten päällä |
Suhteellisen väsyttävän päivän jälkeen kokkia ei kuitenkaan kiinnostanut raahustaa enää ruokakauppaan, eikä vihaisesti kurniva vatsakaan varsinaisesti kannustanut monimutkaisten liemien keittelyihin. Kunnianhimoisen suunnitelman toteuttamisen sijaan vajaa purkillinen valmista demi glace -kastikepohjaa ja ainokainen jääkaapista löytynyt ruoanlaitto-olut saivatkin sitten ajaa sen super-hyper-moniulotteisen-ja-päiväkausia-huolella-keitetyn herkkuliemen asiaa. Jämäkokkailun hengessä lihan lisäkkeeksikin lämmiteltiin mikrossa edellisen päivän tähteitä: maa-artisokkaa ja juuriselleriä. (Tunnustettakoon myös, etten jaksanut odotella uunin kuumenemista, vaan erittäin ammattitaitoisesti lykkäsin myös ne pannulla paistetut karitsan paahtopaistit pariksi minuutiksi mikroon kypsymään raa'asta mediumiksi. Älkää missään nimessä tehkö niin.) Mutta. Varttitunnissa kokoon kyhätty sapuska yllätti maullaan sen verran positiivisesti, että ohje pitää ehdottomasti kirjata ylös. Älyttömän hyvää!
pakollinen vihreä kuvausrekvisiitta maustoi kastikkeen |
Olut-voikastike lihalle
(kahdelle)
1,5 dl demi glace -kastikepohjaa
1 dl olutta (tässä Kievarin savuruis, katso huomautus lopusta!)
1/2 tl sokeria tai hunajaa (tässä muscovado-sokeria)
50 g suolatonta, huoneenlämpöistä voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
(rosmariinin oksa)
Kiehauta kattilassa olut ja demi glace (ja rosmariinin oksa). Laske lämpö minimiin ja vatkaa sekaan vispilällä, nokare kerrallaan, huoneenlämpöiseksi pehmennyt voi. (Nouki rosmariini pois.) Lisää sokeri, sekä maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Tarkista maku. Tarjoa kastike pihvin tai paistin kanssa.
vaatimattoman savuinen ruisviritys passasi pehmeänä mainiosti lihan kyytipojaksi |
Huom: tällä kastikkeen reseptillä on hirmuisen näppärää testailla erilaisten oluiden soveltuvutta ruoanlaittoon suhteellisen vähällä vaivalla! Tällaisesta kastikkeesta on helppo maistaa oluen maun vaikutus kastikkeen makuun: mitä katkerampaa olut on (=mitä vahvempi humalointi), sen katkerampaa myös lopullinen soossi on, mitä täyteläisempää olut, sitä täyteläisempää lopullinen kastike jne. Erot maussa ovat huikeita käytettäessä esim. banaanille maistuvaa suodattamatonta saksalaista vehnäolutta, vaaleaa suomalaista lageria, vahvasti humaloitua indian pale alea tai vaikkapa täyteläistä kaura-stouttia. (Olutkastikkeen kehittelystä juttua myös aiemmassa postauksessa.)
Umm, mikäs tuo vol. 666? Onko siellä kuunneltu HIMin ekaa ruokaa tehdessä vai mistä nimi? Ja alkoi tekee mieli korvapuusteja! (ähkyvaarasta huolimatta...)
VastaaPoistaOsaatko sanoa, onnistuuko kastike myös vähäsuolaisesta voista? Harmittaa kauhiasti, ettei hyla/laktoosittomia voita löydä kaupoista (minä en siis löydä, voihan niitä olla tarjolla).
VastaaPoistaHeh, petomainen luku lyötiin pöytään lähinnä naureskellen kymmeniä (tuntuu sadoilta) olutkastikeyrityksiä, joihin se ymmärrys alkaa vasta pikkuhiljaa löytyä..
VastaaPoistaJa onnistuu kastike suolatustakin voista! Tällaisin soosseihin kun tulee voita suhteellisen paljon, lopullista suolaisuutta on vaan huomattavasti helpompi kontrolloida suolaamattoman voin kanssa, onnistuu kuitenkin!