20.1.2012

Tilli-cashew-pestoke

Olin jo kirjoittamassa, että ikävöin kauheasti kesää. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä pimeä lumen valaisema talvi on ihanaa, enkä edes kaipaa aurinkoa! Onko muka parempaa tekosyytä pysytellä kynttilöiden ja takkatulen loisteessa kotikolon sylinlämpöisessä ja herkuilta tuoksuvassa keittiössä kuin ulkona paukkuva pakkanen, pöllyävä lumi tai salaperäisen uhkaava pimeys? (Harmaa loskakelikin käy.) Ja jos nyt nukunkin kaksitoistatuntisia yöunia, ei sitä tarvitse millään kaamosmasennuksella selitellä- saa kai sitä ihmistä välillä vähän väsyttää! Oikeasti ikävöin ainoastaan kesäruokaa: tuoreita yrttejä, meheviä vihanneksia (ja jäätelökojuja) ja niitä ihanan raikkaita makuja jotka tuntuvat kelmeistä supermarketista poimituista kasviksista puuttuvan.

maidoton "pesto"

Kesäruokaikävään olenkin syönyt tilliä, joka taipuu myös eräänlaiseksi pestoksi, sanottakoon vaikka pestokkeeksi. Siinä missä tillin ihanan raikas maku tuo vaihtelua basilikalle, paahdettujen cashew-pähkinöiden kermainen pehmeys korvaa varsin sujuvasti pinjansiementen ja ilmastosyöpön parmesan-juuston täyteläisyyttä. Sekaan vielä kirpeän raikasta omenaista etikkaa ja piristävän happoista sitruunaa- mainio kesältä maistuva pestoke on valmis!

tillin varretkin käytetään pestokkeeseen

Tillipesto

100 g tillipuntti
100 g cashew-pähkinöitä
1rkl - 0,5 dl omena-valkoviinietikkaa
0,5 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 dl hyvää, kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
pari kierrosta suolaa myllystä
1 rkl hunajaa

Paahda cashew-pähkinöitä 200 asteisessa uunissa muutama minuutti, tai kunnes ovat saaneet hieman väriä. (Paahtaminen ei ole välttämätöntä, mutta "täytelöittää" valmiin pestokkeen makua.) Surauta paahdetut pähkinät tillin ja muiden ainesten kanssa tehokkaalla yleiskoneella hienoksi tahnaksi. (Käytä etikkaa maun mukaan, kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja lisätä tarvittaessa.) Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai hunajaa. Pestokkeen voi myös lisämaustaa valkosipulilla, viherpippurilla, mustapippurilla tai millä vaan! Ihanaa salaatinkastikkeena, leivän päällyksenä, dippinä, pastasoossina tai vaikkapa lämpimien kasvisten kastikkeena.

tillipesto sekoitettu lämpimien vihreiden papujen sekaan avokado-rucolapedille

5 kommenttia:

  1. Tillipesto on ollut minulle myönteinen yllätys makunsa puolesta. Tykkään kyllä tillistä, mutta pitkään epäröin sen laittamista pestoksi, kun ajattelin että tulee ihan kertakaikkiaan liian tillinen maku. Vaan ei, ihanaa se on! Olen kyllä laittanut ilmastosyöppöäkin mukaan :)

    VastaaPoista
  2. Ilmastosyöppö ei tosiaan pahenna makua! Itsekin olen diggaillut lujasti ihan pinjansiementen ja parmesanin kanssa tehtyä tillipestoa- ihan huippua esim. uusien perunoitten kanssa juhannuksen tietämillä! Ooh.. ja kesäruokaikävä sen kun pahenee:)

    VastaaPoista
  3. Olen aina ollut vähän varovainen tillin suhteen, lieneekö joku lapsuudeaikainen epämielyttävä (alitajuinen) makumuisto. Tillipesto tosin kuulostaa herkulliselta, joten kokeilen sitä ehdottomasti. Kuvittelisin sopivan myös kalan kanssa. (Onhan edes itse kalastettu kala ok, noin ekologisesti, onhan?)

    Ihana, kun valistat näistä eri ruoka-aineiden merkityksistä; ilmastosyöpöistä ja öljyistä. Niistä on mielenkiintoista saada tietoa, joka joskus auttaa muuttamaan kulutustottumuksia. Vaikka edes vähän. Snif, tuon juuston kanssa. Nyt en osaa kuvitella eläväni ilman juustoa, mutta ehkä tietoisuuden kasvaminen auttaa harkitsemaan edes vähän ostotilanteessa tai reseptiä suunnitellessa. Ehkä joskus kasvan niin hyväksi ihmiseksi, että teen vain hyviä tekoja ;)

    VastaaPoista
  4. Cashewpähkinät ja tilli yhdessä, hmm. Kuulostaa herkulliselta ja arvaamattomalta yhdistelmältä :S Täytynee kokeilla. Nämä aineet pystyy just opiskelijaki vielä niukin naukin kustantamaan; ja riittäähän tuosta pitkään eteenpäin! Voi muuten varmaan pakastaakin?

    VastaaPoista
  5. Kalan kanssa sopis varmasti- vielä jos sen juuston laittaisi sekaan niin hommaa voisi käyttää "kuorrutteena" uunissa kypsennättettävässäkin fisussa.

    Ja Hiidenuhma: meillä kaikilla superhyvillä ihmisilläkin pitää kuitenkin olla pari pikkuista pahetta- omani ainakiin kallistuu sinne juustopaheen puolelle;)

    Maama: Satsi on tosiaan suuri, voi varmasti myös pakastaa! En siis ole kokeillut, mutta tuore tilli kestää sen verran hyvin pakastusta, ettei varmasti kärsi siitä tässäkään. Tällä samalla idealla valmistuu pestoke melkein mistä tahansa: ei muuta kun edullisimmat pähkinät ja edullisimmat yrtit tahnaksi ja makuelämyksiä ihmettelemään!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...