30.12.2010

Tervetuloa uusi vuosi!

Rakastan uusia alkuja! Olen klassinen ”sitten huomenna” – ihminen; tänään vielä syödään sipsejä ja huomenna sitten dipataan niitä porkkanoita.. Vaikka vuoden vaihtuminen ei periaatteessa eroa yhtään tavallisesta arkipäivien vaihtumisesta, minulle se on ollut yksi mainio tekosyy syödä hyvin ja tehdä hienoja uusia päätöksiä! 

herkkuja myös näköaistille! yksi paheistani: kotona on aina kukkivia kukkia

Perinteisesti aloitan aina jonkun kuntoiluun liittyvän kamppanjan. Esimerkiksi viime vuoden vaihteessa ostin sukset. Hiihtokilometrejä kertyi koko talvena ehkä vain 20, mutta hyviä retkieväitä tuli testattua sitäkin enemmän (esimerkiksi kylmäsavulohi-tilli-juusto tai suklaa-vaahtokarkki-hillo-kermavaahtotäytteiset "työterveyslääkärin erikoinen"-nuotioletut). Harkitsen myös aina tipattoman tammikuun viettämistä. Se kestää yleensä kuusi päivää, jonka jälkeen viileäkaapista löytyy vielä yksi unohtunut jouluoluterikoisuus  jota ei raaski olla maistamatta. Samoin käy poikkeuksetta myös suklaa/ jäätelö tms. lakkojen kanssa.

ahmija hiihtää. (todellisuudessa sukset löytyivät moottorikelkan alta)

Vaikka nyt tarjolla olisi esimerkiksi mainio ilmastovaikutuksiin tähtäävä ”lihaton tammikuu” -kampanja, päätin etten tämän vuoden vaihtuessa aloita yhtään ”hyvää yritystä”. Tärkeämpää on se hyvä balanssi koko vuoden, eikä yhden kuukauden räpistely. Jos alkoholin käyttö on muutenkin suht. maltillista (älkää nyt katsoko niin kovin tarkasti noita olutaiheisia postauksia), suklailla ja sipseillä herkuttelu tärkeää mielenterveydelle ja ruokavalio läpi vuoden kasvispainotteista, ehdottomat linjanvedot kuukaudeksi aiheuttavat todennäköisesti enemmän harmia kuin tuovat jotakin lisäarvoa elämään. (En kuitenkaan kiellä, ettenkö nytkin olisi pysähtynyt ihan terveelliseksi hetkeksi pohtimaan, palaisinko takaisin kasvisruokavalioon, jättäisinkö valkoisen sokerin ikuisiksi ajoiksi, ryhtyisinkö boikotoimaan lentorahtina tuotuja elintarvikkeita jne jne..)

hirven jääpaisti valmistumassa juhlaherkuksi

Aionkin siis aloittaa uuden vuoden syömällä hyvällä omallatunnolla hirven paahtopaistista valmistettua jääpaistia, nautiskelemalla hyvistä (ulkomaisistakin) oluista hyvien ystävien kanssa ja olla vuoden ensimmäisen viikonlopun liikauttamatta evääkään pidemmälle kuin mökin takkatulen ääreltä rantasaunalle ja takaisin. Nautinnollista vuoden vaihtumista itse kullekin!

Punajuuripyörykät ja sinihomejuustokastike

Avoke toivoi nimpparipäivälliseksi sinihomejuustoista punajuuri-jauhelihavuokaa. Herkkuahan se on, mutta herkkuihinkin kyllästyy. Niinpä toteutin toiveen hieman erilaisessa muodossa: punajuurta, jauhelihaa ja sinihomejuustoa löytyy tästäkin ruoasta, mutta usean tunnin hauduttelemisen sijaan ruoka valmistuu nopeammin. Ja hyvää on tämäkin!

vaihtelua lihapullille

Punajuuripyöryköiden ohje löytyi Kotimaiset Kasvikset Ry:ltä, kun taas sinihomejuustokastike on mallia ”jämät hyötykäyttöön”. Ja pyöryköistä saa helposti myös kasvissyöjälle sopivia!


salaatissa persimonia ja sinappinen vinaigrette

Punajuuripyörykät

400 g naudan jauhelihaa tai tummaa turvotettua soijarouhetta
n. 300g punajuurta
n .40g sipulia
1 muna tai munan tilalle: 1dl maustamatonta (soija)jogurttia ja 2tl perunajauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl kuivattua salviaa
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä

Kuori punajuuret ja sipuli. Raasta oikein hienoksi raasteeksi ja sekoita munan, seesaminsiementen ja mausteiden kanssa. Yhdistä jauhelihan kanssa ja muotoile pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Paista 225 – 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. (Jos käytät jauhelihan sijaan soijarouhetta, turvota soija paistinpannussa: paista kuiva soijarouhe tilkassa öljyä ja lisää vasta sitten pikkuhiljaa kasvisliemi- soijasta tulee mehevämpää!)

ennen uunia

Kylmä sinihomejuustokastike

200g kermaviiliä
2 rkl majoneesia
50 g sinihomejuustoa
2 tl viskisinappia  (tai dijon tms)

hyvää myös kasvisten dippikastikkeena

Murusta sinihomejuusto ja yhdistä muihin aineisiin. Anna tekeytyä jonkin aikaa jääkaapissa, tarjoile kylmänä kuumien punajuuripyöryköiden ja raikkaan salaatin kanssa.


29.12.2010

Kylmäsavulohihyytelö

Tässä koulumme jouluruokailun hitti joka sopii hyvin myös uuden vuoden juhlapöytään. (Resepti on kopioitu jonkin ravintola-alan oppikirjan sivuilta, en ikävä kyllä tiedä minkä..)

silikonisesta kakkuvuoasta hyytelö irtoaa todella vaivattomasti!

Kylmäsavulohihyytelö
(n.10 annosta = pienehkö rengasvuoka)

400g kylmäsavulohta 0,5cmx0,5cm paloina
8 liivatelehteä
1,5dl vettä
tilkka kala- tai kasvisfondia
2 dl majoneesia
2 dl kermaviiliä
2 rkl tomaattisosetta
puntti tilliä hienonnettuna
vajaa 1 tl mustapippurirouhetta

koristeluun:
1dl smetanaa
100g mätiä tai katkarapuja

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna vesi, lisää veteen fondi ja liuota liemeen liivatelehdet. Sekoita keskenään majoneesi, kermaviili, tomaattisose, tilli, mustapippuri ja lohi. Lisää seokseen liivateliuos, sekoita hyvin ja kaada kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä vähintään 3h.

tomaatti värjää hyytelön lohenpunaiseksi

Kumoa valmis hyytelö. Vatkaa smetana vaahdoksi ja koristele hyytelö smetanavaahdolla & mädillä/ katkaravuilla ja tuoreella tillillä. (Tai jos unohdit jättää tilliä koristeluun etkä jaksa kikkailla, täytä vain rengasvuoassa hyydytetyn hyytelön keskusta smetanan ja katkarapujen/mädin seoksella.) Tarjoile alkuruokana vaikkapa vihreän salaatin ja saaristolaisleivän kanssa.

28.12.2010

Porter-suklaajäätelö

Saanko esitellä jumalaisen herkun oluen ystävän makuun: porter-suklaajäätelö! Oi! Ei ole mikään uusi keksintö maustaa olutta suklaalla tai toisinpäin, mutta jäätelössä olutta en vielä ollut päässyt maistamaan. Olen tehnyt joskus aiemmin suklaa-ganachea oluella maustettuna, samoin stout-suklaakakut ovat tulleet syötyä viimeiseen muruseen. Olin niin vakuuttunut siitä ettei tämä kokeilu voi mennä pieleen, että reteästi valmistin jäätelöä kerralla koko jäätelökoneellisen. Kyllä kannatti! 

suklaista olutjäätelöä / oluista suklaajäätelöä tarjoiltuna olutsiirapin kanssa

Jäätelön teko on itselleni vierasta lukuun ottamatta ensimmäistä kokeiluani maidottoman tyrni-soijajäätelön kanssa. Tällä kertaa lähdin liikkeelle lueskelemalla kirjaa ”Jäätelö – täydellinen nautinto” (Tee, 2006, Parragon Books Ltd), josta poimin käyttööni suklaajäätelön reseptin. Muokkasin reseptiä vain sen verran, että käytin täysmaidon sijaan kevytmaitoa (kyseinen luomumaito kun sopii laktoosi-intolerantikolle) ja korvasin osan siitä oluella. Kirjassa jäätelön sekaan lisättiin mantelipraliinia, mutta itse tarjosin jäätelön oluesta keitetyn siirapin kanssa. Jos jostain ihmeellisestä syystä haluat jättää oluen pois, sen voi korvata maidolla. Suosittelen kuitenkin antamaan porterin ja suklaan yhdistelmälle mahdollisuuden: saatat yllättyä!

mukana myös aitoa kermaa, aitoa maitoa ja vähäsen sokeria

Porter-suklaajäätelö

85 g tummaa suklaata (70%) paloina
2 dl kevytmaitoa
1 dl porteria (esim. Sinebrychoff Porter)
85 g hienoa sokeria
3 munankeltuaista
3 dl kuohukermaa

Olutsiirappi

n.1,5 dl porteria
n. 0,75 dl hienoa sokeria

Lämmitä suklaata, maitoa ja olutta paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Nosta sivuun. Vatkaa sokeri ja munankeltuaiset kuohkeaksi ja kaada suklaaseos hitaasti ohuena nauhana sekaan koko ajan sekoittaen. Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta kuumavesihauteessa 10-15 minuuttia koko ajan sekoittaen kunne seos tarttuu lusikan selkäpuolelle. Anna jäähtyä ainakin tunnin verran (sekoita välillä ettei pinta kuorru).

vesihauteessa seos ei juoksetu suurpiirteiselläkään kokilla

Sillä välin kun suklaa-olutkreemi jäähtyy, keitä olutsiirappi: keitä olutta ja sokeria noin 15 minuuttia tai kunnes seos vaikuttaa siirapilta. (Jätä kattilaan kuohumisvaraa!) Siirappi paksunee vielä jäähtyessään.

Kun suklaa-olutkreemi on jäähtynyt, sekoita se vaahdotettuun kermaan ja kaada jäätelökoneeseen koneen ohjeiden mukaan. Jäätelömassan jähmettymisen loppuvaiheilla kaada koneeseen ohuena nauhana puolet olutsiirapista. Oma jäätelökoneeni ei pysynyt tarpeeksi kylmänä kovettaakseen jäätelön loppuun saakka, joten siirsin jäätelömassan tunnin koneessa pyörimisen jälkeen vielä pariksi tunniksi pakastimeen.

hämmentävä yhdistelmä maltaiden pehmeää katkeruutta ja sokerin imelyyttä

Jos et omista jäätelökonetta, pakasta ensin suklaa-olutkreemiä 1-2h ja sekoita vasta sitten sekaan kermavaahto. Laita takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi, ja jos muistat, vatkaa jäätelömassaa vielä kertaalleen pakastumisen aikana (jokaisella sekoittamiskerralla saa nuolla vispilän, eli kannattaa sekoittaa usein!).

suklaajäätelö kannattaa tarjoilla hyvän stoutin tai porterin kanssa

Jäätelö on parhaimmillaan lähes pehmiksenä, eli jos olet malttanut pakastaa sen kunnolla, anna jäätelön sulaa ainakin varttitunti ennen tarjoamista. Tarjoile jäljelle jääneen olutsiirapin kanssa. (Jos siirappi on jähmettynyt kattilaan, kuumenna se uudelleen ja ohenna tarvittaessa porterilla) Juomaksi kannattaa kokeilla kahvin sijaan vaihteeksi vaikkapa jotakin suklaista stouttia.

23.12.2010

Herkullista joulua!

 Joulun täytyy näyttää ja tuntua ja maistua omalta! Jos laatikot eivät maistu eikä kuusi lämmitä muuten kuin takkapuina, kukaan ei estä syömästä kinkun sijaan sushia tai olla ripustamatta yhtään ainoaa valosarjaa. Suotakoon myös jouluihmisten nauttia muutaman päivän ajan puhkikuluneista joululauluistaan, sen seitsemän sortin kuivakakuistaan ja siitä kaappien siivoamisen tyydytyksestä.

Ahmija keskittyy nyt hetkiseksi siihen olennaiseen, eli joulusta nautiskeluun. Halusin kuitenkin jakaa muutaman hetken meidän joulumme valmisteluista ennen joulun viettoon vetäytymistä:

lumihiutaleiksi koristellut pikkutähtipiparit näyttävät lähes koruilta

Olen tehnyt 22 jäälyhtyä. Homma ei mennyt ihan Strömssölaisittain. Ehjiä lyhtyjä on vain 9. Ehjiä ämpäreitä on enää 1.

Virkkasin itse joulukortit. Virkkausmallina oli viisisakarainen kukka. Ette usko kuinka monessa kukassa sakaroiden määrä oli valmistuessaan jostain käsittämättömästä syystä 4, 6 tai jopa 4 ½! (Taidan jatkossakin keskittyä keittiössä hääräilyyn käsitöiden tekemisen sijaan, vaikka avoke lohduttelikin että keskimääräisesti sakaroiden määrä oli aika lailla optimi.)

Siivosin vain sen verran kaappeja että heitin pois viime vuodelta (kyllä.) jääneet joulubiscottit ja karpalopikkuleivät. Vaikka olisin halunnut kokeilla ties minkälaista leivonnaista, tälle joululle leivoin vain ja ainoastaan mantelilumihiutaleita ja joulutorttuja jotka tulevat taatusti syötyä.  

Koristelin joulukuusen jo 19. päivä. Jos niitä varisseita neulasia kuitenkin löytyy villamatoista ja sohvan uumenista vielä juhannuksenakin, miksi ei nauttisi havun tuoksusta ja kauniista valaistuksesta vähän pitempäänkin kuin joulunpyhät?
valon ja varjon leikkiä ja salaperäisen metsän tuoksua
Ostimme jouluaattoyötä varten valikoiman juustoja jo hyvissä ajoin. Söimme ne samana iltana järkeiltyämme ettei aattona kuitenkaan enää jaksa syödä juustoja. Seuraavana päivänä kävimme kuitenkin ostamassa uudet juustot aattoa varten..  Sama ikiluuppi on toistunut myös joulusuklaiden kanssa. (Joulu! Mikä ihana tekosyy käyttäytyä holtittomasti ruokailun suhteen!)

Meillä on käytännössä kaksi joulupöytää. Kokoonnumme vanhempieni ja siskoni perheen kanssa yhteisen pöydän ääreen, jonka lisäksi nautimme jouluherkuista myös kotosalla sitten aaton jälkeen. (Laatuaikaa kahdella tapaa.) Suunnittelin ainakin kahdeksan erilaista herkkusalaattia omaan joulupöytäämme. Loppujen lopuksi avoke kuittasi ettei meistä kumpikaan kuitenkaan syö muuta kuin kinkkua, lohirullia ja saaristolaisleipää laatikoiden lisänä. Joulupöydässä ei siis ole salaattia, ei edes rosollia. 

En erityisemmin pidä pipareista, mutta koska piparkakkutalon rakennustyömaalta  jäi 3kg ylimääräistä taikinaa, olen kuorruttanut pipareita tuomaan ihanaa tuoksua kotiin. Sain kuorruttamiseen apua myös parilta pikkuleipurilta, jotka söivät niin älyttömän onnellisina niin älyttömän määrän valmiiksi kuorruttamiani pipareita etten enää yhtään harmittele liiallista taikinamäärää..

tädin ja kummilasten yhteisen laatuajan tulos (sokerihumala ei näy kuvassa)

Mainittakoon myös, etten jouluna ajattele syömäni ruoan terveellisyyttä millään muotoa - joulukuussa pölyävät vehnäjauhot ja tomusokeri siinä missä tirisee sianrasva. Jos viiteen päivään ei kiinnosta syödä mitään vihreää, mikään ei siihen velvoita! Yhdet pyhät eivät romuta kenenkään ruokavaliota! Minulle tärkeää ovat maku ja perinteet. Eikä passaa unohtaa, että kaikki perinteet ovat saaneet alkunsa jostakin: kukin luokoon ne omat ihanat ja ikimuistoiset perinteensä!

Näillä sanoilla siirryn aloittamaan perinteisen aatonaaton kinkunpaistoprojektin ystävien, jouluoluiden ja ehkäpä lautapelienkin kanssa. Toivon kaikille teille ikimuistoista ja herkullista joulun aikaa!

kotitonttu

22.12.2010

Tofu-punajuurikeittoa salvialla maustettuna

Kurkkukipuiselle flunssapotilaalle maistuu parhaiten kuuma ja helposti nieltävä keitto. Kun jääkapista löytyy pehmeää tofua ja pikkuisia punajuuria, unohdetaan perinteiset nenänavaajat eli inkiväärit ja chilit ja käytetäänkin mausteena punajuurta imartelevaa salviaa. Salvialla kun kerrotaan olevan yskänärsytystäkin lievittäviä ominaisuuksia! (Ja hyvin tämä soppa maistuu myös flunssattomille ruokailijoille.)

hyviä proteiineja tofusta ja siemenistä

Tofu-punajuurikeitto

n.600g punajuuria
n.5dl vettä

vajaa 1rkl rypsiöljyä
150g punasipulia
1 rkl balsamietikkaa
1 rkl fariinisokeria

300g pehmeää tofua
2 rkl balsamietikkaa
1rkl soijakastiketta
1,5 rkl kuivattua salviaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1,5 dl soijakermaa

n. 3 rkl auringonkukansiemeniä
n. 2 tl soijakastiketta

Keitä kuoritut punajuuret pehmeiksi. Odotellessa karamellisoi hienonnetut sipulit: kuullota sipulit öljyssä, lisää sitten balsamietikka & fariinisokeri ja kypsennä kunnes sipulit ovat oikein pehmoisia.

Kun punajuuret ovat pehmeitä, lisää kattilaan karamellisoidut sipulit, tofu, balsamietikka, soijakastike, salvia ja mustapippuri. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi ja keittele hiljalleen kymmenisen minuuttia. Lisää sitten soijakerma ja makusi mukaan suolaa. Kuumenna, tarkista maku, ja lisää tarvittaessa mausteita.

ihanan suolaiset siemenet sopivat myös salaatteihin!

Paahda kuumalla ja kuivalla paistinpannulla auringonkukansiemenet kauniin vaaleanruskeiksi, pirskota päälle soijakastiketta ja sekoita kunnes soija on ”kuivunut”. Tarjoile soppa siementen kanssa.
 

21.12.2010

Lempeän raikas kookos-hernekeitto

Saisiko olla tähän väliin jotakin hieman kevyempää? Kun jouluruokaähky uhkaa jo ennen aatonaattoa, eivätkä paukkuvat pakkaset kannusta salaatin syöntiin, oivallinen päivällinen on pikaisesti valmistuva kasviskeitto! Kaupan hyllyltä löytyy kotimaista purjosipulia ja pakastealtaasta poimitaan mukaan vihreiden herneiden muodossa palanen kesää. Sekaan vielä mintun ja sitruunan raikkautta, sekä kookoksen lempeää eksotiikkaa. Ja tsadaa: kesä on kuin onkin tullut nyt talven keskelle..

kesäistä ruohonvihreyttä ja lumihiutaleita

Kookos-hernekeitto

1 rkl rypsiöljyä
1 pieni purjosipuli (n. 150g)
1 iso valkosipulinkynsi
450g pakasteherneitä josta 2rkl otettu koristeluun
n. 6dl vettä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl kuivattua minttua
1 tl hunajaa
n. ¼ tl valkopippuria myllystä
n. ½ tl mustapippuria myllystä
2dl kookoskermaa
suolaa

koristeluun:
3 rkl kookoshiutaleita
3 rkl herneitä (sulata/kypsennä vaikka mikrossa)
tuoretta minttua
hyvää oliiviöljyä

Kuullota hyvin pesty ja hienonnettu purjosipuli rypsiöljyssä kattilassa pehmeäksi (lisää vähäsen vettä mikäli uhkaa ruveta ruskistumaan). Purista sekaan valkosipuli, kuullota vielä hetki ja lisää sitten sekaan vesi. Kun vesi alkaa kiehua, lisää pakasteherneet, sitruunamehu, minttu, hunaja ja pippurit. Keitä muutama minuutti, lisää kookoskerma ja kuumenna. Soseuta tämän jälkeen soppa sauvasekoittimella sopivan hienoksi. Tarkista maku, lisäile tarvittaessa pippureita ja suolaa. Koristele soppalautasellinen reilulla ruokalusikallisella kookoshiutaleiden, tuoreen minttusilpun ja kokonaisten herneiden sekoitusta. Lorota päälle vielä pari teelusikallista herkullista, ruohonvihreää kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä ja nauti!

20.12.2010

Lammasnyytit

Tässä mainio pikkusuolainen jouluoluiden tai glögin kanssa mussuteltavaksi. Herkullinen piiraiden/ pasteijoiden täytten ohje löytyi ”Lammasherkkuja” (Källén, WSOY 1988) -kirjasta, jonka kävin hätäpäissäni etsimässä kirjastosta saatuani kotiovelle toimitettuna kymmenisen kiloa Jämsäläistä lammasta. Resepti on siis sovellettu em. kirjan reseptistä ”uppopaistetut kyproslaiset lammaspiiraat” – en kuitenkaan itse halunnut ruveta uppopaistamishommiin, vaan oikaisin siitä mistä lammasfarmin aita on matalin ja käytin valmista pakastevoitaikinaa & uunia. 

ulkonäkö yhtä rento ja rehevä kuin makukin

Lampaanlihapasteijat/ -nyytit
(n. 20 kpl)

400g jauhettua lampaanlihaa
1 iso sipuli
ruokalusikallinen voita
½ tl neilikkaa
½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
1 dl persiljasilppua
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan
n. 1 dl vettä

500g voitaikinaa/ lehtitaikinaa
voiteluun kananmuna

Kuullota sipulia voissa kunnes se on läpikuultavaa, lisää jauheliha ja ruskista kunnes seos on ryynimäistä. Lisää mausteet ja vesi ja anna hautua kannen aikana puolisen tuntia välillä sekoittaen.

Kaulitse voitaikinasta ohut levy ja muotoile siitä pyöreällä, noin kämmenen kokoisella muotilla 20 piiraspohjaa. Jos käytät valmiita joulutorttulevyjä, kaulitse yksi levy kaksinkertaiseksi ja jaa se neljään osaan – neliskulmaisistakin levyistä saa hyvin askarreltua nyyttejä!

joulukuun ruokavalio on perinteisesti "hieman" voitaikinapainotteista

Voitele munalla piiraspohjien reunat, nosta keskelle ruokalusikallinen jauhelihatäytettä, ja muotoile piiras nyytiksi puristamalla reunat keskelle yhteen. Toki piiraista voi muotoilla vaikka perinteisiä kolmion/ puoliympyrän mallisia pasteijoita tai mitä vaan! Voitele valmiit nyytit/ piiraat/ pasteijat munalla ja paista 225 asteessa kunnes ovat saaneet pintaansa kauniin värin.

19.12.2010

Viskisinappi


Äitini tekemä sinappi on ollut ehdoton jolukinkun/ -kalkkunan/ -soijaleikkeiden kaveri niin pitkään kuin muistan. Jopa joulupöydän nuorimmat herkkusuut (2v & 4v) vetävät mummin makeantulista sinappia sellaisella antaumuksella että puolensa on pidettävä!

Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa valmistaa joulusinappia ihan itse - hämmästyen kuinka helppoa ja nopeaa sinapin valmistaminen onkaan! Ja makuakin on helppo varioida maustamalla sinappi erilaisilla etikoilla balsamietikasta hunajaiseen valkoviinietikkaan tai käyttämällä etikan tilalla konjakkia tai viskiä tms. 

kaunis lasipurkki lisää omatekoisen herkun viehätystä

Islay-sinappi

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
2 rkl savuista viskiä (Laphroaig)

Sekoita sokeri, sinappijauhe ja kerma keskenään ja siivilöi sekaan kananmunat (kalvoja ei haluta mukaan). Kuumenna kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes sinappiseos pulpahtaa pari kertaa, nosta pois liedeltä ja lisää viski. Kaada seos puhtaisiin lasipurkkeihin. (Itse kuumensin lasitölkkejä 125 asteisessa uunissa viitisentoista minuuttia, kaadoin kuuman sinapin kuumiin tölkkeihin ja suljin tökit kiehuvassa vedessä keitetyillä kansilla. Jäähtyessään tölkkeihin muodostuu tyhjiö, ja oletan sinapin säilyvän jääkaapissa tämän ansiosta erinomaisesti jouluun saakka.)

18.12.2010

Spelttinen mallasleipä ja lampaankääpä-lämppärit

Olen jo jonkin aikaa aikonut kokeilla  oluen valmistukseen tarkoitettua spray-mallasta  leipomiseen. Leivontakokeilun tavoitteena oli valmistaa maltainen (joulu)leipä. Reseptin muokkasin leipämallaspussin kyljestä löytyneestä ohjeesta käyttämällä nesteenä tummaa lageria ja vaihtamalla siirapin spray-maltaisiin. Vehnäjauhojen tilalla käytin täysjyväspelttijauhoja ja jätin taikinan suht. löysäksi. Tuloksena ihan kelpo peruslimppu, spray-mallas ei tähän kuitenkaan ihmeellistä lisäarvoa tuonut. Jos etsit limppuohjetta joulupöytään, suosittelen jättämään tämän arkileiväksi ja valitsemaan juhlaan herkullisen makean saaristolaisleivän!

tummaa ja ruokaisaa olutlimppua

Olutleipä spelttijauhoihin

5 dl tummaa lager-olutta
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 dl  spray-mallasta  (mallasuutetta)
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 dl spelttileseitä
1 dl ruisjauhoja
9 dl täysjyväspelttijauhoja
50 g voisulaa

spraymallas-pussin kulma vasemmalla- eipä järin kuvauksellista tuo mallaspöly


Liuota hiiva kädenlämpöiseen olueeseen ja sekoita joukkoon myös spray-mallas. (Hiiva kohoaisi kyllä kylmemmässäkin nesteessä, mutta spray-mallas tuntuu menevän siinä kokkareiksi.) Lisää suola, maltaat, leseet ja ruisjauhot. Sekoittele pikkuhiljaa myös spelttijauhot, lisää loppuvaiheessa voisula. Taikin jää suht. löysäksi. Kumoa taikina voideltuihin leipävuokiin tai suureen rengasvuokaan ja kohota pari tuntia. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia. Halutessa leipää voi valella siirappi-vedellä muutaman kerran paistamisen aikana ja loppuvaiheilla pinnan peittää foliolla liian tummumisen estämiseksi.


harvoin käytetty kakkuvuoka sopii myös koristeellisen leivän leivontaan!

Lopputuloksessa spray-mallas ei mielestäni maistunut millekään. Paahdettuna leivän maku nousi paremmin esille, myös parin päivän säilytys jääkaapissa tuntui syventävän makuja. Uskoisin, että spray-maltaan sijaan siirapin käyttö em. reseptissä johtaisi voimakkaampaan lopputulokseen- toisaalta tällaisenaan leipä ei ollut liian makeaa, vaan soveltui hienosti esim. ruokaisiin lämpimiin voileipiin.

Lampaankääpä-lämppärit

voita
n. 4dl (pakastettua) lampaankääpää pieninä paloina
1 iso sipuli
0,5 prk smetanaa
n. 1 dl soijakermaa
suolaa
mustapippuria

voita
valkosipulia
olutleipää

Sulata lampaankääpä ja paista sitä pannulla silputun sipulin kanssa nokareessa voita kunnes neste alkaa olla haihtut ja sipuli on saanut väriä. Lisää smetana ja kerma ja hauduttele kannen alla kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

lampaankäävän tekstuuri lähentelee lihaa

Sulata sopiva määrä voita ja purista sen sekaan valkosipulia makusi mukaan. Sivele olutleipäviipaleet valkosipulivoilla ja paahda uunissa grillivastuksen alla 250 asteessa kymmenisen minuuttia. Levitä tämän jälkeen lampaankääpämuhennos leiville ja grillaa vielä viitisen minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

16.12.2010

Tyrni-soijajäätelö & tyrni-sacher

Sain lainaksi jäätelökoneen! Hulvatonta! Kone on mallia ”koko kulho pitää pakastaa ennen käyttöä”, joten koneen käyttö on mahdollista lähinnä vain nyt, kun sen saa pakastumaan takapihalle. Täpötäyteen pikkupakastimeen se kun ei mahtuisi millään. On ehkä ihan hyvä, että kulhon jäähtyminen ottaa aikansa, muuten meillä syötäisiin nyt jäätelöä ihan jokaisella aterialla. (Päässäni vallan kihisee kun haaveilen kokeilevani jos jonkinlaisia jäätelöitä- tulossa on ainakin porter-suklaajäätelöä, ehkäpä voisin viritellä myös suolaisen jäätelön vaikkapa katkaravuista ja smetanasta.) 

jotakin makeaa, jotakin kirpeää, jotakin kermaista, jotakin suklaista
 
Ihan ensimmäinen kokeiluni koneen kanssa oli kuitenkin täysin maidoton jätski, joka sai vaniljaisen kermaisuuden vastapariksi vinkeän kirpsakkaa tyrniä. Tyrnijäätelön kylkeen valmistin sacher-tyylisen suklaakakun. (Kyllä. Meillä jäätelö on pääroolissa!) Täytteenä oli ulkomaisen aprikoosimarmeladin sijaan kotimaista tyrnihyytelöä Laitilasta. Yllättävän kuohkea maidoton ja munaton suklaakakkupohja kuorrutteineen syntyi pienin muutoksin "Have cake, will travel" -blogin ohjeilla.

 Lopputulos oli varsin juhlava jälkiruoka, joka sopisi mainiosti vaikkapa joulun välipäivien kahvipöytään. Ja erinomaisen tästä tekee myös se, että kakku sopii hyvin monenlaisiin erityisruokavalioihin! (Mikäli soija ei sovi, sen voi hyvin vaihtaa kaurapohjaisiin valmisteisiin. Suklaasta kannattaa lukea tuoteseloste ja hunajankin voi vaihtaa vaikkapa agave- siirappiin. Ja vehnäjauhojen tilalle passaavat gluteenittomat jauhoseokset.) Yksi huomio muuten: jäätelö valmistuu kyllä ilman jäätelökonettakin!

huomioi reilumpi suklaa, aito vaniljasokeri ja herkullinen tyrnijaloste

Osallistun tällä herkulla hurmaavan Chocochilin  isännöimään joulukuun ruokahaasteeseen, jonka teemana tosiaan on tuo luonteikas kotimainen supermarja – tyrni.

Tyrnitäytteinen sacher-kakku

kakkupohja:
240g maustamatonta soijajogurttia / tavallista jogurttia
120 ml öljyä (rypsi-/ seesam-/ saksanpähkinä-)
2 tl vaniljaesanssia (tai vähän reilummin vaniljasokeria)
155 g vehnäjauhoja (hanki nyt se keittiövaaka!)
120 g tomusokeria
20 g tummaa kaakaojauhetta
n.8 palaa tummaa suklaata (70%)
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa

puolikas taikina 15cm irtopohjavuoassa kahdelle herkkusuulle

Vispaa soijajogurtti, öljy ja vanilja. (Valitse öljy makusi mukaan: kylmäpuristettu kotimainen rypsi olisi ekologisin, maukkain ehkäpä seesamöljy.) Sekoita keskenään kuivat aineet, ja siivilöi jogurtin ja öljyn seokseen. Raasta sekaan myös suklaa. Sekoita (älä vatkaa!) kaikki ainekset sekaisin. Öljyä 20 cm halkaisijan irtopohjavuoka (pohja kannattaa päällystää leivinpaperilla) ja kaada taikina siihen. Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia. Nosta pois uunista ritilän päälle ja anna jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Jäähdytä yön yli.
 
täyte:
n. 200g tyrnihyytelöä/ -hilloa
n. 1dl sokeroitua tyrnimehua tai vasta puristettua appelsiinimehua

kuorrute:
1 dl soijakermaa/ muuta kermaa
150g tummaa suklaata (70%)
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

kakkupohja on aivan ihanan kuohkeaa! (eikä sitten säästellä hillossa!)

Halkaise kakku kahteen tai kolmeen osaan, kostuta tyrni- tai appelsiinimehulla ja täytä tyrnihyytelöllä tai -hillolla. Valmista suklaakuorrute lämmittämällä kerma ja sulattamalla siihen ensin sokeri (jos keität, anna jäähtyä tässä välissä) ja sitten vielä suklaa. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja levitä kakun päälle. Anna päällysteen jähmettyä jääkaapissa (minun kuorrutteeni oli tunnin päästä jo varsin kovaa, aiemmin en edes tarkistanut tilannetta).

Suklaaganachen valmistamisesta (mm. suklaan sulattamisen lämpötiloista!) voi lukea pohdintoja vaikkapa Molekyyligastronomia- blogista. Itse en laiskuuttani viitsinyt kaivella lämpömittareita esille mahd. oikeaoppista temperointia varten, vaan kuorrute valmistui ihan tuuripelillä suhteellisen kiiltäväksi ja rakenteeltaan juuri sopivaksi!

muutamat ilmakuplat ja levitysjälki kuorrutteessa kuuluvat asiaan

Tyrni-soijajäätelö

tyrnimarmeladi:
2,5 dl tyrnimarjoja
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

Keitä sokeria, vettä ja tyrnimarjoja viitisen minuuttia. Hienonna sitten seos sauvasekoittimella hienoksi ja siivilöi siemenet pois (tai jätä hienontamatta ja vain paseeraa siivilän läpi). Keitä siivilöityä seosta vielä pari minuuttia kokoon ja anna jäähtyä. Jäähtyessään seos hyytelöityy marmeladimaiseksi. Voit käyttää jäätelöön toki myös valmista hilloa/ marmeladia.

jäätelö:
2,5 dl maustamatonta soijajogurttia
4,5 dl soijakermaa
3 rkl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
(n. 1 tl ksantaania)

koneen voi hankkia yhteiseksi ystävien kanssa

Sekoita keskenään jogurtti, soijakerma, hunaja ja vaniljasokeri. Vispaa seokseen tyrniseos (vispilällä saat marmeladisoituneen tyrnin hienommaksi jäätelöön). Käynnistä jäätelökone ja kaada jäätelöseos koneen kulhoon jähmettymään n. 45 minuutiksi, tai mitä nyt jäätelökoneen ohje kehoittaa. Jos/kun rakenne jää turhan löysäksi, laita massa vielä joksikin aikaa pakastimeen kovettumaan. Mikäli et omista jäätelökonetta, laita jäätelömassa suoraan pakastimeen ja anna jäätyä suunnilleen kolmen tunnin ajan siten, että käyt vähintään tunnin välein sekoittamassa jäätelömassaa oikein kunnolla. Jäätelöstä tulee näillä aineilla aika löysää/ nopeasti sulavaa - jos haluat kiinteämpää tavaraa, jäätelöseokseen  voi lisätä jonkin verran ksantaania. (Kakun lisukkeeksi löysempi jätski on kuitenkin omiaan!)

kermaton kermajätski

Tarjoile tyrni-sacher-kakkua jäätelön kanssa. Kakun voi koristella vaikkapa suklaakuorrutekattilaan jääneestä suklaasta askarrelluilla koristeilla tai ko. kuorrutteeseen dipatuilla tyrnimarjoilla.

kerrankin sacher joka ei ole liian imelää - makean kuoren alta jopa raikasta!

PS. Samalla kun pohtii käyttääkö jälkkärin valmistukseen kermaa, voita & munia vai soijaa & rypsiöljyä, kannattaa tutustua esimerkiksi uusimman Tiede-lehden artikkeliin ”Pelastaisiko kasvissyönti maailman?”. Virkistävästä näkökulmasta kirjoitetun artikkelin johtopäätös oli tiivistetty lauseeseen: ”Maailma paranee kun liha on erikoisherkku”.

15.12.2010

Savuoluinen seitanpaisti

Miksi ihmeessä kasvissyöjälle pitäisi tehdä joulupöytään oma kinkku? No haloo, ei kasvissyöjä kinkkua kaipaa vaan proteiinia! Jos puputtaa pelkkiä juuresruokia, suklaata ja leivonnaisia, vähemmästäkin alkaa kiristää muukin kuin vyö. Harva kasvissyöjä kaipaa kinkunkorviketta, olennaista on tarjota jotakin proteiinipitoista -  ihan yhtä hyvin maistuvat pähkinämureke, marinoidut pavut, paneroitu tofu tai mitä vaan! Kunhan niitä protskuja pöydästä jossain muodossa löytyy! 

neilikoiden tökkiminen sinappikuoreen vaiheessa
Monet kasvissyöjät vannovat joulupöydässä seitanin nimiin: senkin voi paistaa kinkun tavoin jo hyvissä ajoin ja tarjota leikkeleenä kylmänäkin. Itse en ole koskaan tehnyt seitanista kinkkua, joten nyt oli korkea aika. Enkä luonnollisesti voinut vastustaa kiusausta kokeilla marinointiin savuista olutta. Joulupöytääni kuuluu mieluusti ruokajuomaksi ihanan savuinen Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, jonka makeudessaan ja vahvuudessaan ajattelin sopivan myös jouluisen seitanin mausteeksi. Ja hyvin sopi!

sopii myös jumalaiseksi ruokajuomaksi

Seuraava kasvissyöjälle sopiva seitankinkku on oma mukaelmani Vegaaniliiton  jouluresepteistä löytyneestä seitanpaistin reseptistä, joka on alkujaan Inna Somersalon käsialaa.

Savuoluinen seitankinkku

4 dl gluteenijauhoja
1 dl gram-jauhoja
1 dl soijajauhoja
2 tl garam masalaa
1 tl savupaprikajauhetta (savustamatonkin paprikajauhe käy)
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta

0,5 dl kiinalaista soijakastiketta
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl savuolutta (Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock)
1 rkl kasvisfondia

Sekoita kaikki kuivat aineet huolellisesti. Sekoita soijakastike, öljy ja kasvisfondi oluen joukoon ja lisää neste jauhoihin. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi. 

"miksi siitä pitää muotoilla kinkku" - no öö, yritäppä muotoilla jotain muuta

 Olutmarinadi

2 rkl rypsiöljyä
1 rkl kiinalaista soijakastiketta
1 rkl sinappia
2 tl hunajaa
0,5 dl savuolutta (Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock)
¼ tl mustapippuria myllystä
(Huom! Jos tarjoat paistia vegaanille, vaihda hunaja sokeriin ja tarkista ettei sinapissa ole kananmunaa.)

Sekoita marinadin ainekset. Pudota seitanpaisti vahvaan muovipussiin ja kaada marinadi perään. Pussissa marinadin saa helposti koko paistin ympärille, tarvittaessa pussia on näppärä myös käännellä. Anna marinoitua vähintään yön yli, itselläni marinoitumisaika taisi olla parikymmentä tuntia.

marinadilla vielä lisää syvyyttä makuihin

Nosta marinoitunut paisti pois marinadista ja paista sitä 175 asteessa paistopussissa noin puolitoista tuntia.  Paistin voi halutessaan kuorruttaa vaikkapa jouluperinteisesti sinapilla ja ruiskorppujauhoilla (voitelu sinapilla, korppujauhoja tai hienonnettuja hapankorppuja päälle ja kuorrutus 225 asteessa 10-15 min).

hieman liian tönkkö sinappikuorrutus rapsahteli pois leikatessa

Paistin seuraksi maistuu esimerkiksi jostakin hieman miedommasta oluesta tehty ruskea kastike.

14.12.2010

Karjalanpiirakat

Sain viikonloppuna perusteellisen oppitunnin karjalanpiirakoiden valmistamisesta erittäin rakkaalta ystävältäni. Voisin sanoa että tämä osuu hyvin listalle parhaat-lahjat-ikinä! Resepti on ystäväni Sortavalasta lähtöisin olevan isomummon perintöjä, eivätkä mitkään piirakat ikinä ole maistuneet niin hyville kuin nämä! (Makuun vaikutti toki positiivisesti myös rennohko leipurointi yöpaidassa, piirakkamestarin ”hiukkasen” sarkastinen opetustyyli, edellisen pitkän illan jälkeinen nälkä, taustamusiikkina soineet barokki-joululaulut, aamiaisvieraaksi työmatkallaan poikennut autonsa käynnistysvaikeuksien kanssa tuskaillut ystävä ja muutamat muut hilpeyttä herättäneet tekijät..)

tekijöidensä näköiset herkut

Täytteeksi piirakoihin tehtiin ihan tavallinen riisipuuro luomumaidosta, joka homogenoimattomana tuntuu sopivan myös laktoosi-intoleranssista kärsiville. Kotimaisena vaihtoehtona  täytteeksi passaisi hyvin myös ohrapuuro tai perunamuussi. Me teimme puuron jo edellisenä iltana jääkaappiin, vesihauteessa puuro valmistui muun puuhailun (=glögin juonnin) ohella huolettomasti pohjaan palamatta.

"sopiva koostumus" taikinassa näyttää tältä

Nämä piirakat ovat rapeita ja täytettä on suhteellisen vähän – juuri minun makuuni sopivia!  

Riisipuuro täytteeksi
(riittää noin 30 piirakan täytteeksi ja yhdelle työhön menijälle aamupalaksi)

2 dl vettä
1,5 dl puuroriisiä
1 litra kevytmaitoa
suolaa

Keitä riisiä vedessä viitisen minuuttia, lisää maito ja keitä/hauduta hiljaalleen kypsäksi. Puuro saa jäädä löysähköksi, se paksunee vielä hieman jäähtyessään. Mausta suolalla maun mukaan.

Piirakkataikina
(n. 30 piirakkaa)

3 dl vettä
3 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
n. 7 dl ruisjauhoja

Sekoittele aineksista sopivan kiinteä taikina (ei saa jäädä löysäksi muttei olla kivikovaakaan), jaa se kahteen osaan ja vaivaa oikein kunnolla (ruisjauhotetulla pöydällä).  

leipomisen ykkösvaihe: "kakkarat" "lättysiksi"

Karjalanpiirakoiden leipominen

Pyörittele kahteen osaan jaetusta, kunnolla vaivatusta taikinasta kaksi parin sormen paksuista pötköä ja jaa kumpikin pötkö noin viiteentoista osaan (n. 3cm pituisia). Leipomiseen tarvitaan reilusti ruisjauhoja.

silikoniset leivinalustat toimivat tässäkin hyvin

Aseta taikinakakkara hyvin jauhotetulle alustalle leikkuupinta alaspäin ja paina se kämmenellä/ sormilla lyttyyn. Pyörittele sitten lättystä käsien välissä jotta reunat ovat tasaiset ja sileät, käännä lättynen välillä ympäri ja paina vielä kämmenellä ohuemmaksi. Älä säästele jauhoissa!

taikinakakkaran litistäminen sujuu näin

Jatka tarvittaessa pyörittelyä ja lyttäystä kunnes saat halkaisijaltaan noin 6cm kokoisia pyörylöitä. Pyörylät kannattaa laittaa vaikka leivontakulhon alle odottelemaan jotteivät kuivu liikaa.

vauhdikasta pyörittelyä käsien välissä - reunat sileiksi

Kun pyörylät ovat valmiita, aloitetaan kauliminen. Tämä ei meillä nyt sujunut perinteisellä tavalla piirakkapulikan puuttuessa. Pulikkaa käytettäessä kuuluu kuulemma sellainen kolaus joka kerta kun pulikka osuu pöytään, ja piirakka pyörii pulikan alla ohueksi ilman kovaa painamista. Kaulimellakin homma toki sujui. Ideana on kaulita soikion muotoinen ohuen ohut lättynen kääntäen lättystä kaulitsemisen välillä ylösalaisin - jauhoja saa käyttää reilusti jotta piirakkapohjat voi kasata päällekkäin niiden tarttumatta toisiinsa.

pikkulättyset kuvun alla odottelemassa kaulitsemista
Kun kaikki pohjat on kaulittu, aloitetaan täyttäminen ja piirakoiden muotoilu. Keskelle piirakkapohjaa levitetään pitkittäin lusikallinen riisipuuroa ja lettusen kaksi pitkää reunaa taitetaan keskelle. 

leikkuulauta tai muu alusta helpottaa siirtelyä

Rypytys on helpointa kun se aloitetaan keskeltä ylös- tai alaspäin, käännetään piirakka ja rypytetään sitten toiseenkin päähän. Päätkin kannattaa taittaa kiinni ettei puuro pääse uunissa karkuun. 

rypytä nipistämällä taikinaa etusormen ja peukalon väliin

Halusin tietenkin ohjeistuksesta huolimatta omapäisesti laittaa puuroa vähän enemmän ja jättää keskustan näkyviin, kaupan piirakoita muistuttavan lopputuloksen saamiseksi. ”Nää on just tekijänsä näköisiä” –fakta konkretisoitui kun nämä kokeilemani ”kaupan piirakan näköiset” leipomukset päätyivät uuniin: löysä puuro kiehahti melkein kokonaan pois piirakan sisältä. (Lopputulos oli niin härskin näköinen etten kehdannut edes ottaa siitä kuvaa..)

"reva levällään"-tyyppinen ratkaisu ei toimi uunissa

Eli jos haluaa puuroisampia piiraita, puuron pitää olla niin paksua että se levitetään pohjille veitsen avulla (ja ehkä puuron sekaan voisi laittaa kananmunan sidosaineeksi).

viimeistellään oikealla, suolaisella voilla

Piirakat paistettiin sähköuunin keskitasossa täydellä teholla keraamisen pizzakiven päällä. Kypsyys tarkistettiin huomioimalla mustuvat reunat ja rapealta kuulostava ja tuntuva pohja. Valmiit piiraat voideltiin molemmilta puolilta sulatetulla voilla (jota ei missään nimessä jatketa vedellä eikä maidolla!). Aivan käsittämättömän hyvää!

torniin kasattuina voidellut piiraat pysyvät rapeina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...