maun mukaan syntyy joko lusikoitava tofu-manteli-marjapuuro tai juotava smoothie |
Useimmiten syön aamiaiseksi paksua turkkilaista jogurttia, soijajogurttia tai maitorahkaa marjojen ja erilaisten siementen ja pähkinöiden kanssa, mutta välillä hapanmaitotuotteet eivät yksinkertaisesti uppoa. Etenkin nyt joululomien syöminkien jälkeen vatsaparka tuntuu myös kärsivän lihan, viljojen ja maitotuotteiden yliannostuksesta, jonka lisäksi kasviöljyjen minimaalinen käyttö on johtanut ihonkin kuivumiseen. Kun olo ei muutenkaan ole ihan kaikkein skarpein, ryhtiliike on hyvä aloittaa panostamalla aamiaiseen. Seuraava hiilihydraattitietoinen, paljon hyviä rasvoja ja proteiineja sisältävä "pirtelö" onkin täysin vegaaninen, ja säilyy jääkaapissa usean päivän aamu- tai välipalaksi. Pirtelön/ smoothien/ puuron marjoja, pähkinöitä ja siemeniä vaihtelemalla voi varioida reseptiä loputtomasti. Ja tällä saa totisesti oikein mainion startin pitkiinkin päiviin!
tehokas yleiskone on must. |
Tofu-pähkinäsmoothie
150 g kuorittuja manteleita (tai vaikkapa cashew-pähkinöitä)
2,5 dl vettä
200 g kohmeisia mustikoita ja mustaherukoita (tai mitä tahansa muita marjoja ja/tai hedelmiä)
300 g pehmeää tofua
30 g (0,5 dl) pellavansiemeniä (tai mitä tahansa muita siemeniä, esim. kuorimattomat seesaminsiemenet ovat ihan superkamaa!)
(tarvittaessa makeutusta maun mukaan hunajasta, steviasta tms.)
Surauta mantelit ja vesi tehokkaassa blenderissä mantelimaidoksi. Lisää sekaan marjat, tofu ja siemenet ja blendaa suloisen pehmeäksi ja kuohkeaksi pirtelöksi/ puuroksi. Vettä tai muuta nestettä (soijamaito, marjamehu tms) lisäämällä seoksesta saa helpommin ryystettävää pirtelöä, vastaavasti nestettä vähentämällä seos on lähempänä lusikoitavaa puuroa. Kirpeät marjat saattavat kaivata hieman makeutusta, toisaalta miedommat marjat (mustikka, mansikka) voivat kaivata virkistykseksi vaikkapa pientä sitruunamehutilkkaa.
kesän aarteet pakastimesta tuovat auringon kaamokseenkin |
Smoothien ideana on se, että mantelimaidon ihanan kermainen ja pehmeä maku peittää sujuvasti alleen tofun ominaismaun, jota en itse hirveästi arvosta. Aamulla tuntuu myös usein siltä, ettei pähkinöitä jaksa pureksia ja pakastemarjatkin tuntuvat ilkeän happoisilta- unelman pehmeänä smoothiena maistuu kuitenkin melkein mikä tahansa! Eikä ainesosien suhteillakaan ole liiemmälti merkitystä- sen kuin vain lykkää kaikki aineet käsituntumalla tehosekoittimeen ja ohentaa sitten tarvittaessa sopivalla määrällä vettä tai muuta nestettä.
takkatulen lämmössä aamiainenkin maistuu paremmalle |
Ostin juuri tänään pehmeää tofua smoothieta varten - olipa hyvä, että pääsen heti aamulla kokeilemaan reseptiäsi, joka kuulostaa herkulliselta :)
VastaaPoista