30.11.2010

Karamellisoidut sipulit ja olutkastike pihville

Pihvin kaveriksi riittää yleensä pelkkä maustevoi. Pikkujouluihin otimme pienen riskin ja ostimme halvimman ”saattaisi-kelvata-pihveiksi” -lihaköntin mitä tiskistä löytyi: reilun kilon naudan sisäpaistia. Koska paistin mureudesta ei ollut mitään takeita, varauduimme hukuttamaan pihvit maustevoin lisäksi herkulliseen kastikkeeseen. Kylkiäiseksi valmistettiin myös uunitomaatteja ja Sillä Sipulien tapaan karamellisoituja sipuleita. 

anopilta opitulla tavalla askarreltuja maustevoinappeja valkosipulista ja persiljasta

Karamellisoidut sipulit 


reilu köntti voita
muutama keltasipuli viipaleina
muutamia (banaani)salottisipuleita viipaleina
muutama ruokalusikallinen ruskeaa sokeria
muutama ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
vettä

Freesaa sipuleita voissa kunnes ovat saaneet hieman väriä. Lisää sekaan sokeri ja etikka ja jatka hauduttelua miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat pehmeitä. (Lisää tarvittaessa tilkkanen vettä.) Rouhaise sekaan hieman mustapippuria ja ripsaus suolaa. Itse nostin ei-vielä-ihan-pehmeät sipulit kannelliseen uunipataan 150 asteeseen lähes puoleksi tunniksi odottelemaan muun ruoan valmistumista. Todella, todella hyvää!



miten voi näin vähällä vaivalla saada jotain näin herkullista?

Sisäpaistista leikatut pihvitkin osoittautuivat onneksi varsin mureiksi, mutta lisäkkeet tekivät siitä huolimatta kauppansa. Olutkastikkeesta toki varoituksen sananen: jos ei vahvasta maltaisesta mausta pidä, ei varmasti pidä tästäkään. (Itsehän toki nuolen lautasenkin..) Arvoimme pihvien ja sipuleiden kaveriksi belgialaisen makean ja vahvan Van Honsebrouckin Kasteel Bruin-Brune –oluen. Valkosipulivoin tai tomaattien kanssa se ei esiintynyt edukseen (mikä oli odotettavissa), mutta karamellisoitujen sipulien pariksi olut oli kuin tehty! Olen kurja kuvailemaan oluiden makuja, mutta tätä voisi ehkä sanoa jopa happamen imeläksi, olin maistavinani paahdetun sokerin seasta jopa karvasmantelista häivähdystä..

sopisi myös jälkiruoaksi sellaisenaan

Brune-olutkastike
(sama perusresepti kuin porter-kastikkeella)

2rkl voita
1 pieni (banaani)salottisipuli
valkopippuria myllystä
1 rkl tomaattipyreetä
2rkl vehnäjauhoja
4dl vettä + lihaliemikuutio
1rkl vähäsuolaista soijakastiketta
2dl Van Honsebrouck Kasteel Bruin -olutta
mustapippuria myllystä

Sulata voi ja kypsyttele siinä hienoksi hakattu sipuli, valkopippuri ja tomaattipyree (muutama minuutti, eli kunnes sipuli on pehmennut). Ripottele sekaan jauhot ja vispaa mukaan myös kylmä vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja lisää sitten liemikuutio, soijakastike, olut ja mustapippuria. Keitä 10-15 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa musta- ja/tai valkopippuria, kaada esilmämmitettyyn kastikekannuun ja nautiskele pihvin kanssa.

erilainen ruskea kastike
EDIT 2011: Parempi olutkastikkeen resepti löytyy uudemmasta blogauksesta tämän linkin takaa! Olutkastikkeiden eri versioita pitkin poikin blogia, kannattaa vilkaista "kaikki reseptit" -listausta!

1 kommentti:

  1. Kiitos olutreseptistä. Tein Schlenkerlan Märzen savuoluella ja hyvää tuli. Täytyy kyllä sanoa, että tällä ohjeella tuli parempaa kuin tuolla valmiilla kastikepohjalla. Täytyy kokeilla muitakin reseptejäsi.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...