Tässäpä hauska ruokalaji juhlallisemmallekin aterialle. Rasvaista kalaa, kermaisia sieniä ja aromaattisia juureksia piilotettuna rapean voitaikinakuoren alle. Annoksen kokoa muokkaamalla tämä toimii hyvin yhtenä pienempänä ruokalajina tai sitten ihan pääruokana. Kalaksi käy muukin kuin lohi. Voit kypsentää kalan pannulla tai grillissä, tai ostaa vaikka valmista savukalaa. Meidän lähikaupassa sattui olemaan loimulohta joka passasi tähän erittäin hyvin. (Huom: varovaisuutta palvelutiskeistä ostettujen savukalojen kanssa- tämäkin yksilö maistui vanhentuneelta jo seuraavana päivänä.)
jännitys tiivistyy |
Resepti piiloihin löytyi ”Lappi Á La Carte” teoksesta (toim. Sointu & Stenros), johon on keräilty pohjoisemman Suomen ravintoloiden erikoisuuksia. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin hiillostettua lohta, sieninä korvasieniä ja juurekset haudutettiin valkoviinissä. Itse korvasin viinin yllätys, yllätys: oluella. Sieninä käytin suolaan säilöttyjä kantarelleja jotka huuhdoin ensin kunnolla suolavedestä.
tähän ruokaan juurekset kannattaa suikaloida ohuiksi |
Lohipiilot
(4 kpl)
500g loimulohta
400g voitaikinaa
kananmuna
100g kantarelleja
1 sipuli
2dl kermaa
1rkl vehnäjauhoja
2rkl voita
valkopippuria
suolaa
50g porkkanaa
50g sipulia
50g juuriselleriä
50g palsternakkaa
50g lanttua
1rkl voita
1dl vehnäolutta
Valmista ensiksi sienimuhennos: kypsennä sipuli ja sienet voissa, lisää kerma, kypsennä jonkin aikaa ja suurusta vehnäjauhoilla muhennokseksi. Hauduta seuraavaksi juurekset kypsiksi: suikaloi samankokoisiksi ja freesaa hetki voissa. Lisää olut ja hauduta kypsäksi.
(herkuttelin valokuvatun mallikappaleen jo ruoanlaittoruokana ilman voitaikinaa) |
Asettele uuninkestäviin annosvuokiin sienimuhennos sekä juurekset (juurekset reunoille ja muhennos keskelle) ja nosta päälle palanen kypsää lohta. Kaaviloi voitaikinasta ohuet uunivuokien kokoiset levyt, voitele sekä uunivuokien reunukset että voitaikinalevyt kananmunalla ja painele voitaikina vuokien päälle kanneksi. Voitele levyt myös päältä. Laita annosvuoat uuniin 200 asteeseen 15-20 minuutiksi. Voitaikina paistuu ihanan rapeaksi kuoreksi antaen kuoren alle piilotettujen makujen sekoittua herkulliseksi kokonaisuudeksi.
viitseliäämpi leikkaa voitaikinasta tasaisia ympyröitä vuokaa mallina käyttäen |
Oluena Vakka-Suomen Panimon Prykmestarin Vehnä, joka maistui varsin hyvin myös ruokajuomana - vaikkakin rasvaiselle loimulohelle olisi saattanut sopia paremmin hieman vahvempikin vehnäolut
kotimaista osaamista |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!