2.11.2010

Karpinnettu appelsiini-porkkanakakku

Minulla on kevyehkö pakkomielle yrittää muuntaa suosikkiherkkujani hiilihydraattikoostumuksien suhteen hieman optimaalisimmiksi. Kun puhutaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, voidaan yleensä tarkoittaa mitä tahansa Atkins-tyyppisen tiukemman ketokarppauksen (hiilihydraattien vuorokautinen määrä n.20g) ja hiilihydraattitietoisen ”hyvä-karppauksen” (hh/vrk 100g) väliltä. Erittäin hyvä ja havainnollistettu jako löytyy Karppaus-wikin ateriamatriisista. Em. jaotteluun perustuen oma ruokavalioni on jotakin alakarppauksen ja hyväkarppauksen väliltä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos jossain bloggaamassani herkussa on tagi vähähiilihydraattinen, resepti osuu johonkin em. karppaussuuntien välille.

liekö silkkoa sisältä?
 Koen, ettei ole järkeä korvata esim. kotimaisia juureksia ulkomaisilla vihanneksilla hiilarimäärien perusteella tai jättää hedelmät kokonaan syömättä mikäli niiden ravintosisältö muuten on fiksu - miksi yksipuolistaa ruokavaliota liikaa jos vähemmälläkin modauksella kroppa voi hyvin? Ja jos henkinen mielihyvä vaaleasta höttöleivästä ruohonvihreään neitsytoliiviöljyyn ja pitkään kypsytettyyn balsamicoon dipattuna on taivaita hipova ja vehnäiset korvapuustit lämpimän maidon kanssa tai kunnon kermaperunat lohduttavat missä tahansa murheessa, antaa mennä! Monipuolista ja keskimääräisesti järkevää ruokavaliota eivät satunnaiset syrjähypyt romuta. Ja niin kuin Muumimammakin sanoo: ”Kaikki hauska on hyvää vatsalle!”

Omassa ruokavaliossani jälkiruuilla ja leivonnaisilla on sen verran jokapäiväinen rooli, että arkiherkuista olisi parempi saada korvattua tyhjää energiaa jollain vähän ravitsemuksellisesti rikkaammalla tavaralla. Sen tähden yritin taas kehitellä vähän karpimpaa kakkua, tällä kertaa lähtökohtana oli porkkanakakku. Vähähiilarisen kakkuleipurin perusraaka-aineet ovat yleensä kananmuna, pähkinä/manteli ja rasva. Kananmunia ei tarvitsisi kovin älyttömiä määriä syödä, mutta ilman munia esim. mantelijauhosta on hankala saada kuohkeaa lopputulosta. Useimmiten karpimmat kakut jäävätkin omaan makuuni liian tukeviksi ja maultaan turhan ”teräviksi”. Porkkanan ja mantelin yhdistelmä jää myös helposti liian ”rouheaksi”, eikä mielestäni muistuta tarpeeksi jälkiruokaa. Tällä kertaa järkeilin että kaikki edellä mainitut tympeähköt maut saisi makeammaksi hillotulla appelsiinilla. En sitten kuitenkaan varsinaisesti hillonnut appelsiinia..

ainakin näyttää ihan tavalliselta porkkanakakulta..
Hyvähiilarinen appelsiini-porkkanakakku
(15 cm irtopohjavuokaan, normivuokaan annos pitää triplata)

1 pieni appelsiini kuorineen
vettä
kanelitanko

1 muna
0,25dl saksanpähkinäöljyä
1dl kuumennusta kestävää makeutusjauhoa
0,5dl hienoa porkkanaraastetta
0,5dl mantelijauhetta
0,5dl mantelirouhetta
0,75dl hasselpähkinäjauhetta
1tl leivinjauhtetta
1tl kanelia
¼ tl neilikkaa
¼ tl inkivääriä
0,5dl hienoksi raastettua porkkanaa

20g pehmeää voita/margariinia
50g smetanaa
n. 0,75dl makeutusjauhetta
vanilja-aromia tai raastettua appelsiininkuorta

Pese appelsiini erittäin hyvin, pilko kuorineen ja poista samalla siemenet & kanta. Keitä kanelitangon kanssa vähässä vedessä n. 40minuuttia, varo ettei pala pohjaan (lisää vettä tarvittaessa)! Kaada vesi pois, poista kanelitanko ja soseuta appelsiini sauvasekoittimella tms. Anna jäähtyä.

Vaahdota muna, öljy ja makeutusjauhe. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi porkkanaraaste & appelsiinisose. (Ksantaania ei välttämättä tarvita, lisäsin sitä pitämään appelsiinisoseen aisoissa- kakku olisi saattanut jäädä liian märäksi ilman sitä. Tämä on kuitenkin ihan tuulesta temmattu teoria..) Paista voidellussa irtopohjavuuassa 200 asteessa puolisen tuntia. Anna jäähtyä kunnolla. Valmista smetanainen päällyste, mausta halutessasi vaniljalla tai appelsiinin kuorella ja levitä kakun päälle.

kuohkeaa!
Lopputulos oli aika hauska! Kakun koostumus jäi kuitenkin vähän turhan kosteaksi, eli appelsiinia olisi voinut olla hieman vähemmän. Kakku oli kuitenkin kuohkeaa ja voimakkaasti appelsiinin makuista, seuraavana päivänä ehdottomasti parempaa kun maut olivat yön yli jääkaapissa tasaantuneet. Seuraavaan kokeiluun appelsiinin voisi ehkä soseuttaa suklaakakkuun..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...