2.11.2010

Mausteinen kalkkunacurry ja erilainen porkkanaraaste

Järjestelin tässä yksi päivä maustehyllyä ja siirtelin alimmalle hyllylle tyrkylle niitä harvemmin käytettyjä mausteita: kokonaista korianteria, kuminaa, garam masalaa, muskottipähkinää ja kokonaisia kardemumman palkoja. Tästäkin syystä ilahduin kovasti löytäessäni ihanasta Tessa Kiroksen ”Hillasoilta oliivilehtoon – Ruokaohjeita maailmankylästä” –kirjasta kana-kookos-cashewcurryn ohjeen, jossa listattiin mm. em. mausteita. Samaisesta kirjasta löytyi myös hauskasti maustetun porkkanasalaatin ohje. Seuraavassa ohjeet suoraan kirjan sivuilta, omassa versiossani kanan tilalla oli kalkkunaa, kookosrouheen tilalla kookoshiutaleita ja jogurttina ihanaa parta-äijää.

välillä muutakin kuin mustapippuria!
Kana-kookos-cashewcurry
(6 annosta)

1tl jauhettua korianteria
1tl jauhettua kuminaa
hyppysellinen muskottipähkinää
0,5 tl jauhettua kardemummaa
4 neilikkaa
1 laakerinlehti
suolaa
1 reilu rkl garam masalaa
ripaus mustapippuria myllystä
1dl kasviöljyä
1 ¼ kg kanan tai broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaloja suupaloiksi leikattuna
2 sipulia hienonnettuna
45g kookosrouhetta
70g paahdettuja suolattomia cashewpähkinöitä puolitettuna
250g maustamatonta jogurttia

esivalmistele ainekset ennenkuin pistät pannun kuumenemaan
 Paista mausteita noin minuutin ajan kuumalla ja kuivalla pannulla, siirrä lautaselle odottelemaan. Tuoksu on upea! Kuumenna sitten öljy padassa ja ruskista siinä kana ja sipulit, lisää sitten mausteseos ja sekoittele kunnes mieletön mausteiden tuoksu tulvahtaa uudelleen keittiöön. Mausta tässä vaiheessa suolalla. Lisää kookos ja n. 5dl vettä, kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja hauduta puolisen tuntia kannen alla välillä sekoittaen. (Lisää vettä tarvittaessa! Koostumuksen tulisi olla kastikemaista) Tiputa sitten joukkoon cashew-pähkinät ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia. Viimeiseksi sekoita joukkoon jogurtti ja hauduta vielä muutama minuutti, älä keitä. (Itse lisäsin kuumennuksen hyvin kestävän partis- jogurtin jo cashew-pähkinöiden kanssa.) 

eipä tällä kertaa sitä oranssinkeltaista peruscurrya!

Ei välttämättä kaipaa mitään energialisäkettä, mutta jos haluat, tarjoa kyljessä esim. ohrasuurimoita joiden keitinveteen on lisätty muutama suikale sitruunan kuorta.

vielä nokare voita ja peittoaa lisäkkeenä valkoisen riisin helposti
Kardemummalla, inkiväärillä ja sitruunalla maustettu porkkanasalaatti
(6 annosta)

1kg porkkanoita isona raasteena
puolikas punasipuli hienonnettuna
kahden sitruunan mehu
1,5dl oliiviöljyä
2tl suolaa (ahmijan huomio: ei tarvitse näin paljoa!)
1tl sokeria
ripaus valkopippuria
3cm pala inkivääriä raastettuna
0,5tl jauhettua kardemummaa
(tuoretta minttua tarjoiluun)

Sekoita keskenään porkkanaraaste ja sipulisilppu. Sekoita lopuista aineksista kastike ja sekoita porkkanoiden ja sipulien joukkkoon. Anna tekeytyä kylmässä muutama tunti ja hämmästy!

ei ollenkaan niin tylsää perusraastetta arkiaterialle

2 kommenttia:

  1. Pitääpä tehdä samanlainen mausteiden muuttoliike omassa kaapissa! Sitä usein hyytyy sille "ripaus suolaa ja pippuria-linjalle". Yleensä käy niin, että kun riemastun kaapista huomaamastani maustepussista into latistuu samantien, kun huomaa että avaamaton paketti on kolmatta vuotta vanha... Mutta komposti tuoksuu taivaalliselle, kun sinne ripottelee kanelitankoja ja neilikoita:)

    VastaaPoista
  2. Onneksi mausteet yleensä säilyvät ihan hyvin vaikka parasta ennen päiväys olisikin ollut ja mennyt! (Yhtenä vuonna tosin askartelin vanhentuneista kanelitangoista liimapyssyn kanssa joulukoristeita..) Maustehyllyn siivouksen yhteydessä jätin myös kokonaan laittamatta etiketit maustepurkkeihin- nyt saa lähes joka kerta avata purkin ja tuoksuttella mikä mauste on kyseessä! Sen lisäksi että olen oppinut tunnistamaan mausteita hieman paremmin, tulee aiempaa useammin mieleen kokeilla jotakin uutta yhdistelmää..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...