4.11.2010

Tofu-stroganoff

Stroganoffista lienee olemassa ties kuinka monta ohjetta- jotkut värjäävät naudan lihaa tomaattipyreellä ja jotkut punajuurella, osa lisää sieniä, osa ei. Osa on kastikemaista, osa lähempänä pataa. Yhteistä mahtaa olla suolakurkku. Itse luen stroganoffiksi melkein mitä tahansa mistä löytyy suolakurkkua ja smetanaa. Naudan liha ei kuitenkaan lukeudu suosikkeihini - maun lisäksi myös ekologisuus- näkökulman vuoksi. Välillä kun saattaisi olla ekologisesta näkökulmasta fiksumpaa syödä se käsitelty tuontisoija suoraan itse sen sijaan että syöttää sen ensin rehuna nautakarjalle ja syö sitten sen soijaa syöneen naudan.. Olen kuitenkin tässä suhteessa vähäsen kurja kasvissyöjä: en erityisemmin nauti tofusta. Vaikka tofu on ehkä näppärämpi raaka-aine kuin kuiva soijarouhe/-suikale/-leike, soijan maku tuntuu puskevan tofusta ikävästi läpi vaikka kuinka marinoisi. Nyt ajattelin taivuttaa tofun stroganoffiin. Taisto alkoi virittelemällä marinadi joka peittoaisi tofun ominaismaun:

Stroganoffmainen marinadi tofulle

0,5dl rypsiöljyä
1rk tomaattipyrettä
1tl dijon-sinappia
0,5rkl juoksevaa hunajaa
0,5tl suolaa
1tl omenaviinietikkaa
0,5tl savustettua paprikajauhetta
0,5tl rouhittua mustapippuria
vajaa 0,5tl rouhittua valkopippuria
0,5tl suolaa
0,5tl valkosipulijauhetta
1 laakerinlehti kädessä murennettuna

Sekoita kaikki ainekset marinadiksi ja kaada suikaloidun, marinoimattoman tofun (250g) päälle. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi.

yleensä valitsen mieluummin kylmäsavutofun
Tofu-stroganoff

1tl rypsiöljyä
1 sipuli (n. 100g)
250g marinoitua tofua
n. 1tl savustettua paprikajauhetta
1,5dl soijakermaa
1dl smetanaa
n. 100g suolakurkkuja pilkottuna (ei maustekurkkuja vaan suolakurkkuja!)
mustapippuria
suolaa

Kuullota hienonnettua sipuli minuutin verran kuumassa öljyssä, lisää sitten tofu marinadeineen. Lisää myös savustettu paprikajauhe ja paista sen aikaa kunnes sipuli on kauniin kullankeltaista. Lisää seuraavaksi soijakerma ja smetana sekä suolakurkut ja alenna lämpöä. Anna muhia kannen alla pienellä lämmöllä suunnilleen varttitunti. Maista ja mausta tarvittaessa mustapippurilla ja suolalla. (Soijakerman ominaismaku on aika makea, joten suolakurkkujen suola ei välttämättä riitä) Savustetun paprikan sijaan käynee ihan tavallinenkin, savustettu on kuitenkin ihanan tumman punaista ja vahvaa tofulle joka tuntuu imevän mausteita tolkuttomia määriä.. Herkuttele "stroganoff" sellaisenaan tai tarjoa lisäkkeenä ohraa, riisiä, quinoaa tms.

kevyt tofu kestää kyllä smetanan ja soijakerman rasvaisuuden!

2 kommenttia:

  1. Minun on mentävä tunnustuksessani vielä pitemmälle, en ole koskaan koittanut valmistaa tofusta ruokaa, en ole sitä koskaan ostanut, mutta olen kyllä sitä syönyt muitten valmistamana. Se on jäänyt vähän arvoitukseksi minulle koko tofu:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tofusta oikeasti saa ihan herkkujakin juttuja aikaiseksi! Kannattaa kokeilla! Kylmäsavutofulle ei tarvitse muuta kuin paahtaa kuivalla pannulla fariinisokerin, chilin ja pähkinöiden kanssa --> upea lisä mihin tahansa salaattiin! Ja siitä pehmeästä silken- tofusta saa hyvää proteiinilisää vaikka marjapirtelöön..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...