20.11.2010

VHH- pähkinächarlotta mustikoista ja mansikoista

Syötyäni muutamana iltana peräkkäin muutaman pellillisen valmiista voitaikinasta ja mansikkahillosta leivottuja joulutorttuja, teki mieli tehdä vaihteeksi vähähiilarisempaa jälkiruokaa. Tuloksena hasselpähkinöistä ja mustikoista tehty kääretorttu mansikka-kerma-hyytelöllä.

vhh-lotta

Charlotteksi kutsutaan Gastronomisen sanakirjan (Turtia, Otava 2009) mukaan mahdollisesti Englannin kuninkaan Yrjö III:n puolison, Charlotten, mukaan nimettyä jälkiruokaa, joka valmistetaan vuoraamalla pyöreä vuoka kääretorttu-, kakku-, pulla- tms. viipaleilla tai kekseillä ja täyttämällä keskus hedelmillä. Herkku hyydytetään viileässä ja kumotaan tarjolle tuotaessa vadille. Charlotte russe on tästä muunnos jonka täytteenä on kermahyytelö, vaniljakreemiä, rahkaa tai kermavaahtoa. Näillä perusteilla voin minäkin nimetä tämän herkun Charlottaksi. Vai olisikohan kotimaiset marjat huomioiden osuvampi nimi Lotta?

ohuen ohutta kääretorttupohjaa ja meheviä mustikoita

Väähähiilihydraattinen kääretorttu

4 munaa
n. 2 dl makeutusta (sokeria, hedelmäsokeria tai kuumuutta kestävää makeutusjauhoa)
2 dl hasselpähkinäjauhetta (+ vähän leivinpaperin päälle)
1/2-1 tl leivinjauhetta
mustikoita (+makeutusta) tai mustikkahilloa

Vaahdota huoneenlämpöiset munat makeutusjauheen kanssa erittäin kovaksi vaahdoksi. Sekoita mukaan myös pähkinäjauho johon leivinjauhe on sekoitettu. Levitä vaahtotaikina leivinpaperille, tämä määrä riittää puolikkaaseen pellilliseen. Paista 225 asteessa n.10 minuuttia. Kumoa valmis kääretorttupohja välittömästi leivinpaperissaan ylösalaisin toiselle leivinpaperille joka on jauhotettu hasselpähkinäjauholla. Irrota paistoleivinpaperi varovasti ”nylkemällä” ja jäähdytä torttupohjaa hetki. Muussaa mustikat haarukalla (valuta tarvittaessa pakastemustikoiden mehua vähemmäksi siivilässä) ja levittele ohuelti torttupohjan päälle. Rullaa leivinpaperin avulla tiiviiksi kääretortuksi, kietaisi leivinpaperin sisään ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

puolikkaaseen taikinaan tehdystä tortusta tuli todella ohut

Mansikkalotta mustikka-pähkinä-kääretortusta

5 liivatelehteä
2 dl kermaa
1 dl maitorahkaa/ maustamatonta tuorejuustoa/ mascarpone-juustoa
1dl mansikkasosetta
makeutusta maun mukaan
tilkka mansikkamehua (ota talteen kun sulatat mansikoita)

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sekaan rahka, mansikkasose ja makeutus. Liuota liivatelehdet tilkkaan kuumaa mehua (tai vettä tai kermaa) ja sekoita nopeasti kermarahkaan.

puolikkaasta taikinasta riitti vain pikkuiseen kulhoon täytettä

Viipaloi kääretorttu ja vuoraa sillä muovikelmulla vuorattu pyöreähpohjainen kulho. Täytä kermarahkalla ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Kumoa lotta tarjoiluvadille ja herkuttele!

kannattaa ehkä käyttää hieman terävämpää veistä annospalasteluun


2 kommenttia:

  1. Voi kun kiva että löysin tämän!
    Poika sai leivontakirjan lahjaksi ja lupasin, että leivomme joka viikonloppu yhden niistä.
    Olen onnistunut muuttamaan reseptit karpeiksi, koska lapset valitsi aina suklaisia.
    Seuraavaksi on kuitenkin kääretorttu! Nyt minulla on ohje siihenkin :D
    Kukaan ei ole vielä huomannut huijaustani :D
    Hyvin on Sahcerit maistunut ilman vehnäjauhoja...

    VastaaPoista
  2. Hih- nuo huijaukset on tosiaan hauskoja! Kääretortun kanssa kyllä saattaa paljastua- torttu kun ei kohoa ihan niin kuohkeaksi kuin vehnäjauhoinen- tuo annos melkein kannattaa tehdä puolitoistakertaisena jos haluaa enempi muhkeutta!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...