3.11.2010

Spelttiset näkkärit ja porkkana-hummus

Minäkin voisin joissakin asioissa sanoa lukeutuvani ns. urbaaneihin ruokaurpoihin. Tuossa männä viikolla kun hain taas sen oman paperipussiin pakatun spelttini lähiruokapiirin ihanilta vapaaehtoisduunareilta. Samalla mukaan tarttui porkkanaa, ruista, rypsiöljyä ja kauraa- kaikki tuotettu ihan lähikylillä. Ja luomuna. En itse taida erottaa maun suhteen luomutuotetta "tavallisesta" enkä välttämättä pidä ei-luomua suurena pahiksena, mutta lähiruoka on jees! Kun tuntuuhan se jotenkin fiksummalta ostaa porkkanapussi suoraan omasta kunnasta jos vaihtoehtona on ostaa se ihan sama lähipelloilla kasvanut porkkana lähikaupasta vasta kun se on käynyt ylimääräisen lenkin eteläisemmässä Suomessa uudelleen pakattavana..

matkalla ekohipiksi?

Syystä että pikkuisen asuntomme kylmätilat ovat ”hieman” rajalliset, viileäkaapissa nopeasti nahistuvaa porkkanaa on nyt sitten syöty viime aikoina aika monessa muodossa. Lähiruoka käy kumminkin aika tylsäksi jos siihen ei sekoittele välillä ulkomaan eksotiikkaa. Tämänkin päivän kokkailuprojektissa halusin huomioida porkkanoiden lisäksi myös maustehyllyn "unohdettuja" kuten kuminaa ja juustokuminaa eli jeeraa, sekä jääkaapin perukoille helposti unohtuvaa tahinia.

kuminaa!
Spelttinen näkkileipä
(pari vajaata pellillistä)

5dl ruisjauhoja
reilu 1dl spelttileseitä
3rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
2tl kuminaa huhmareessa hieman murskattuna
1tl suolaa
2dl vettä
(leivontaan spelttileseitä)

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile taikinasta kaulimen avulla tai ihan vaan käsin taputellen pikkuisia parin millin paksuisia leipäsiä. Pistele leipäsiä haarukalla. Paista 225 asteessa 10-20 minuuttia- saavat kuivua läpikotaisin mutteivät kuitenkaan palaa.

porkkanaa, tahinia ja jeeraa!

Porkkana-hummus

n.300g porkkanoita
vettä
ripaus suolaa
2 rkl tahinia eli seesamin siemenistä tehtyä tahnaa
1tl jeeraa eli juustokuminaa

Keitä kuoritut ja pilkotut porkkanat niukassa suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, kaada vesi pois huolellisesti ja soseuta porkkanat sauvasekoittimella. Lisää vielä lämpöiseen porkkanasoseeseen tahini ja juustokumina. Sekoita, nosta jääkaappiin tekeytymään. Tarjoile vaikkapa näkkärin päällä. Tai jos välttelet rukiin hiilareita niin mikä ettei esim. cashew-leipäsellä.

makuja läheltä ja kaukaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...