19.11.2010

Tandoori-soija ja selleri-hernepyree


Luulin pitkään että tandoorilla viitataan jollain intialaisella maustesekoituksella ja jogurtilla marinoituihin juttuihin. Kaarina Turtian ”Gastronominen Sanakirja” tietää kuitenkin kertoa että tanduuri (ei siis tandoori vaikka itsepintaisesti sanonkin edelleen niin) itse asiassa on pohjoisintialainen ja pakistanilainen ruoanvalmistustapa, jossa kana tai muu liha kypsytetään pyöreässä saviuunissa jonka nimi on tanduur (englanniksi tandoor). Kun lihapaloja marinoidaan voimakkaasti maustetussa jogurtissa ja sitten kypsennetään em. uunissa, niitä kutsutaan tanduuriksi.

muutakin kuin mustapippuria ja suolaa

Minulla ei ollut lihaa eikä kanaa eikä jogurttia. Saviuuniakaan ei kumma kyllä ollut saatavilla, mutta kutsun tätä ruokaa kaikesta huolimatta tandooriksi. Löysin nimittän kirjasta ”Creative cooking with spices” (Walker, Jane)  ”Tandoori Sole” –kalareseptin jota halusin välittömästi kokeilla. (Huolimatta siitä, ettei minulla ollut sitä kalakaan!) Alla oleva resepti siis pikkuisen mukaeltu..



Tandoori soija


2tl juustokuminaa
0,5tl kurkumaa
0,5tl jauhettua neilikkaa
0,5tl kardemummaa
0,5tl chilijauhetta
0,5tl sinapinsiemeniä
n. 100g sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli.
2 rkl + 0,5dl rypsiöljyä
2dl soijasuikaleita (mitattu kuivana)
4dl vettä
suolaa
2dl piimää (tai ruoanvalmistukseen sopiva jogurtti/soijajogurtti)

kuivia soijasuikaleita

Paahda mausteita ja sipulisilppua kattilassa kuumassa öljyssä (2 rkl) pari minuuttia. Siirrä sitten syrjään puolet mauste-sipuli-seoksesta. Lisää kattilaan (johon siis jäi puolet mausteista ja sipulista) soijasuikaleet, vesi ja vajaa puoli teelusikallista suolaa ja anna soijasuikaleiden kiehua kymmenisen minuuttia. Sekoita sillä välin syrjään otettuun mauste-sipuli-seokseen loppu öljy (0,5dl) ja n.¼ tl suolaa. Kaada soijasuikaleiden keitinvesi pois ja sekoita mauste-sipuli-öljy kuumiin soijasuikaleisiin. Sekoita joukkoon myös piimä ja puristettu valkosipuli, ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin yön yli. Kunnollinen marinointi on äärimmäisen tärkeää ellet satu tykkäämään soijan ominaismausta (minä en).
 
Kypsennä marinoitunutta soijaa marinadissaan uunissa 200 asteessa noin puolen tunnin ajan. Sopinee parhaiten lisäkeohran/ -riisin/ -quinoan tms. kaveriksi. Meillä tandoori nautittiin vähän vähempihiilarisilla lisäkkeillä: uunissa 200 asteessa puoli tuntia muhineiden kirsikkatomaattien ja juuriselleri-hernepyreen kanssa.

voisi luulla naudanlihaksi

Juuriselleri-hernepyree

palanen juuriselleriä
kaksinkertainen määrä pakasteherneitä

Keitä kuorittu ja pieneksi pilkottu selleri vähässä vedessä kypsäksi. Lisää sitten pakasteherneet (ei tarvitse lisätä vettä) ja kypsennä nekin kannen alla. Muussaa vaikka sauvasekoittimella soseeksi ja nauti pottumuussin tapaan lisäkkeenä. (Pyreetä voi maustaa nokareella voita/ tilkalla oliiviöljyä ja esimerkiksi valkosipulilla.)

ei aina tarvitse syödä pottumuussia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...