16.11.2010

Kampanisut

Sarjassamme isänpäiväaterian perinneherkkuja. Pohjoisen mummolassa oli melkein aina kahvipöydässä ”torttuja”. Minä luulin että tortut ovat joulutorttuja, mutta pöh: kyseessä olivatkin kamman muotoiset pehmeät ja paksut kakkarat, kampanisut. Nämä nisut ovat ehdottomasti parempia kuin pulla ja huomattavasti parempia kuin keksit. Sopivasti jotain siltä väliltä! Kampanisujen resepti on peräisin tädiltäni- rasvan määrä tekee näistä pinnalta ihanan rapeita mutta sisältä vielä pehmoisia. Juuri passeleita kahvin tai maitoteen kanssa! Ja huomioi oikeaoppinen tapa nautiskeluun: siinä missä domino-keksien syöntiin kuuluu irrotella kannet täytteestä, kampanisuja murustellaan aina piikki kerrallaan parempiin suihin..

kampanisut eli "tortut"

Kampanisut
(nelisen pellillistä)

500g voita
3 ½ dl sokeria
2 munaa
2 dl piimää
2 tl leivinjauhoa
1 tl soodaa
10 dl vehnäjauhoja

Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää yksitellen myös kananmunat (lisää munan kanssa lusikallinen jauhoja jos pelkäät juoksettumista). Seuraavaksi piimä, ja saman tien keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nosta taikina hetkeksi kylmään niin sitä on helpompi työstää.

mitä ohuempia kampoja teet, sen lähempänä lopputulos on rapeaa keksiä

Muotoile kampanisut pyörittelemällä parin sormen paksuinen tanko ja kaulitsemalla se n. 0,5cm paksuiseksi. Leikkaa levystä viisikampaisia kampoja: kamman piikkejä ei tarvitse sen kummemmin erotella, niiden on tarkoitus jäädä kiinni toisiinsa kun nisu kypsyy.

Paista 225-250 asteessa 10-15 minuuttia. Jos et syö parin päivän sisällä, säilytä kylmässä, sillä piimä ja voi alkavat huoneen lämmössä härskiintyä nopeasti. Mutta eivätpä nämä kyllä kauaa säily, syötyä tulee!

persoonallista kahvileipää!

1 kommentti:

  1. Kampanisut, taas tuli lapsuus mieleen:) Niitä äitini tekee vieläkin, etenkin nuorempi lapsistani pitää niistä. Itse en ole koskaan tullut tehneeksi, vaikka olen saanut vihjailevan lahjan joskus, leivinliinan, johon kampanisujen ohje on painettuna.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...