5.11.2010

Vuohenjuustohampurilainen - makeaa ja suolaista

Kuluvan kuukauden ruokahaasteen aiheena on hauskasti ”suolaista ja makeaa”. Ideana on keksiä ruoka/jälkiruoka jossa yhdistellään sekä makeaa että suolaista samaan pakettiin. Yhdistelmä josta todellakin tykkään! Nautin valtavasti esimerkiksi suolapähkinöistä muffinsseissa ja ranskalaisista perunoista tai sipseistä dipattuna pehmikseen.. Lisään aina suklaakakkuun ja korvapuusteihin ripauksen suolaa ja tykkään syödä lähes imeliä bataatteja suolaisten pääruokien lisäkkeenä. Ja hapanimelät mautkin ovat mahtavia! Pyhäinpäivän aattoillalliselle rakentelin haasteruokana suolaisen ja makean hampurilaisaterian jonka lähtökohtana oli aiemmin keittelemäni paholaisen hillo. 

palavia makuja!

Ateriaan halusin suolaisen ja makean lisäksi jotakin tulista tai kirpeää, jotakin hapanta, jotakin pehmää ja jotakin rouskuvaa.. Tuloksena paholaismainen vuohenjuustohampurilainen ja rouskuva sitruksinen ja hunajainen lisäke kyssä- ja ruusukaalista.

Paholaismainen hampurilaisateria pyhäinpäivään
Hampurilaissämpylät
(8 kpl)

En erityisemmin pidä hampurilaissämpylöistä. Yleensä jätän annoksen hampurilaisesta vähintään kannen syömättä. Välillä pehmeään höttöleipään kuitenkin iskee himo! Mielestäni oikea hampparisämpylä on lähes pullaa eikä dominoi täytteiden makuja. Pehmeää, makeaa ja höttöistä. Omat sämpyläni tein maitoon:

5dl kevytmaitoa
50g hiivaa
1rk sokeria
1tl suolaa
50g juoksevaa kasvirasvavalmistetta
10-12dl vehnäjauhoja joista 4dl tavallista ja loput täysjyvää
voiteluun maitoa ja seesaminsiemeniä

Lämmitä maito ja rasva 37 asteiseksi, lisää sokeri ja suola. Kaada murennetun hiivan päälle ja sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisäile sitten pikkuhiljaa jauhot, näppärintä on käyttää jonkinlaista moottorisoitua taikinakoukkua.. Vaivaa 5-10min ja anna taikinan lepäillä kannella/muovilla peitettynä parikymmentä minuuttia. Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele pulliksi. Litistä pullia vähäsen ellet halua älyttömän pyöreitä sämpylöitä. Anna kohota 40-60min liinan alla. Voitele maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 10-15min. Jäähdytä liinan alla jotta kuori säilyy pehmoisena.
kotikutoinen ulkonäkö lisää viehätystä
Paholaisen jauhelihapihvit
(6 kpl)

n. 30g ruiskorppujauhoja
n. 1dl kylmää vettä
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
ripaus valkopippuria
1 kananmuna
400g naudan paistijauhelihaa
40g punasipulia

2 suurta kiekkoa chevre-juustoa

Turvota korppujauhoja vedessä viitisentoista minuuttia. Sekoita joukkoon mausteet, hillo, oikein hienoksi hakattu punasipuli sekä kananmuna. Sekoita massa varovasti jauhelihaan. Muotoile kuusi pihviä pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Nosta kypsät pihvit hetkeksi pois uunista ja laita uunin grillivastus päälle 250 asteeseen. Leikkaa chevrekiekot kolmeen osaan (isoiksi kiekoiksi) ja nostele pihvien päälle. Grillaa pihvejä juustoineen sen aikaa että juusto ottaa vähäsen väriä.

pihvi kurkkii hampurilaisen välistä - grillattu chevre lähes valuu

Vuohenjuustomajoneesi

n.2/3 osaa levitettävää vuohenjuustoa
n.1/3 osa majoneesia (itse tehtyä tai kaupan valmista)

Notkista juusto majoneesilla ja anna tekeytyä hetkisen.

suolaista ja hapanta kahdella tapaa

Hyvinkin hiilaripitoisten hamppareiden kanssa olisi hulluutta tarjota esim. ranskalaisia perunoita. Ihan niin älytöntä ähkyä ei pääse tulemaan kun lisäkkeenä tarjoaakin ruusu- ja kyssäkaalta makeaksi ja suolaiseksi taivutettuna:

Suolainen ja makea lisäke kyssäkaalista ja ruusukaalista

pieni rasia ruusukaalia
saman verran kyssäkaalta
vettä keittämiseen
¼ dl vasta puristettua appelsiinimehua
¼ dl saksanpähkinäöljyä
0,5tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus valkopippuria
suolattuja pistaasipähkinöitä kuorittuina

appelsiinin raikas hapokkuus yhdistyy hunajan makeuteen

Sekoita kastike appelsiinimehusta, öljystä, hunajasta ja mausteista. Pilko kyssäkaali ranskalaisia perunoita muistuttaviksi tikuiksi. Keitä kyssäkaalia n. 5 minuuttia jonka jälkeen lisää kypsymään myös neljään osaan pilkotut ruusukaalit. Kun kaalit ovat kypsiä, kaada vesi huolellisesti pois ja kaada päälle muista aineksista sekoitettu kastike. Sekoittele. Asettele kaalit lautaselle ja ripsuttele päälle suolaiset pistaasipähkinät rouhittuna.

luoteikkaat kaalit ja rouskuvan suolaiset pistaasit näyttävätkin upeilta
 
Hamppareiden kokoaminen

Vielä lämpimät hampurilaissämpylät puolitetaan ja sivellään vuohenjuustomajoneesilla. (Jos sämpylät ovat ehtineet kylmetä, niitä voi käyttää uunissa tai leivänpaahtimessa.) Pohjan päälle myös pari rapeaa lehteä jäävuorisalaattia, pari paksua tomaattiviipaletta ja pari ohutta viipaletta kypsää makeaa päärynää. Päärynöiden päälle chevre-jauhelihapihvi jonka päälle lusikoidaan vielä vähäsen paholaisen hilloa. Kansi päälle ja lautaselle kaalilisäkkeen vierelle!

itse keitelty paholaismainen hillo kruunaa annoksen

Sillä välin kun sämpylät kohosivat, vietin parikymmentä hauskaa minuuttia lähikauppamme harvinaisen runsaalla oluthyllyllä. Asiansa osaavan kauppiaan ja toisen oluista viehättyneen asiakkaan avustuksella ruokaolueksi valikoitui intialainen lager Chakra. Olut toimi ko. ruokajuomana vallan hyvin antaen sopivasti vastusta makeantuliselle chilille ja naudalle jättäen silti tilaa pehmoisen happamalle ja suolaiselle vuohenmaidolle. Hyvä combo!

eikä sovi unohtaa ruokajuomaa!

2 kommenttia:

  1. Tuossako ei tullut vuohenjuustoa liikaa, sitä loivasti hikistä makua? Näyttivät kyllä upeilta. Meilläkin tehdään usein itse hampurilaisia, mutta sämpylöitä en ole viitsiytynyt tekemään vielä itse, olemme tyytyneet paahtosämpylöihin. Etenkin grillauskautena (joka ihan hyvin vielä jatkuu, niin kauan kuin grillin päällä on alle metrin hanki) tulee tehtyä, kun pihveihin saa vähän palaneen käryä:)

    VastaaPoista
  2. Voi ei ollenkaan! "Hikisyys" peittyy chiliin ja sokeriin! Vuohenjuusto on kyllä vastaavanlaista kuin sinihomejuusto: kun makuun kerran pääsee, addiktiohan siihen iskee:) Minullakin on tosin ollut aika jolloin en voinut ymmärtää miksi kukaan haluaisi suuhunsa tuota villaiseksikin kuvailtavaa makua..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...