6.11.2010

Sitruksinen pistaasiganache

Jälkiruoka saa olla äkkimakeaa kiitos! Paras jälkiruoka on mielestäni kooltaan pieni mutta maultaan suureellinen. Valtavan kakkupalan syöminen tukevan aterian jälkeen vaatii erittäin tilavaa jälkiruokamahaa ja löysytettävän kuminauhavyötärön. Aina jälkiruoalle kuitenkin löytyy tilaa! Tykkään kovasti kermaisista herkuista, suklaa on aina suuri nautinto ja näihin yhdistetty hedelmien tai marjojen raikkaus luo ihanan valheellisen illuusion keveydestä. En kerta kaikkiaan kykene irvistelemättä syömään sitruunaa tai happamasti sokeroituja karkkeja, mutta äkkimakeisiin herkkuihin kirpeyskin sopii. Kauniista ”Talviruokaa” –keittokirjasta löytyi viehkeä jälkiruokaresepti suklaan ystävälle. (Dreyer Hensley Nina, Hensely Jim & Løwe Paul, Tammi 1999) Hieman kyseistä pistaasiterriinin ohjetta mukaellen pyhäinpäivän jälkiruoka syntyi seuraavasti:


suklaanhimoinen malttamaton kokki ei enää jaksanut panostaa asetteluun..

Pistaasiganache sitruksilla
(4 reilua annosta)
30g sokeria
30g kuorittuja suolaamattomia pistaasipähkinöitä
170g tummaa suklaata
50g suolatonta voita
0,75dl kuohukermaa
2 rkl Cointreau-likööriä

Sulata sokeri paistinpannussa ja lisää sekaan karkeaksi rouhaistut pistaasit. Kaada seos leivinpaperille jäähtymään massaksi (jos seos ei ”kaadu”, painele sitä vaikka veitsen lappeella vähäsen levymäisemmäksi). Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää sekaan voi. Jäähdytä hetki ja lisää sekaan myös likööri. Rouhi jähmettynyt pistaasimassa sopivan karkeaksi rouheeksi suklaan sekaan. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita pistaasi-suklaamassaan. Kaada muovikelmulla päällystettyyn matalaan vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa kolmisen tuntia.

Valmista sillä välin sitruskastike:

4rkl sokeria
4rkl vettä
1 appelsiinin raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori

Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi, lisää sitruunan ja appelsiinin kuoret ja anna seoksen kiehua hiljalleen kunnes kuoriraaste on läpikuultavaa. Jäähdytä.

1 suuri verigreippi
2 appelsiinia
(sitruuna)

Kuori greippi ja appelsiinit siten että myös valkoinen kalvo lähtee kokonaan pois. Fileoi sitten hedelmistä kauniita kalvottomia hedelmälohkoja. Asettele hedelmät ja pistaasiganachesta leikatut/lohkaistut palaset lautasille, kaada sitruskastike hedelmien päälle ja nauti! Jos sylkirauhaset kestävät, fileoi mukaan myös sitruuna. Itse jätin sen tekemättä. Annoksen koristeeksi voi asetella sokeri-pistaasimassasta leikattuja palasia. Ja voin kertoa että tämä tyydyttää kyllä kovankin suklaanhimon vähäksi aikaa..

5 kommenttia:

  1. Uu näyttää ihanalta! Om nom.

    VastaaPoista
  2. Mutta voiko sellaista riskiä ottaa? Että suklaanhimo hellittäisi?

    VastaaPoista
  3. Jos joku on tässä maailmassa varmaa, niin se että suklaanhimo tulee aina takaisin;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä. Tuli ihan törkeen hyvää!

    VastaaPoista
  5. Hyvä että maistui! Kokeilin tätä muuten kerran vaihtamalla cointreaun hiukka reilumpaan määrään stout-olutta ja jättämällä pistaasihärpäkkeen kokonaan pois, lisukkeeksi sitrusten sijaan makeampia hedelmiä, vaniljajäätelöä, ja stout-siirappia. Sekin toimi ihan älyttömän hyvin!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...