11.11.2010

Karitsan paisti höyrykääreessä ja uunifenkolit


Lähikaupassa on nyt syksyllä ollut useaan otteeseen tarjolla lähikunnassa tuotettua tuoretta karitsan lihaa. Kauppiaalla on kolme vakiotoimittajaa joista lähimmät suhteellisen lyhyen taipaleen päässä. Lähiruokaa siis! Tällä kertaa tyrkyllä oli kolmenlaisia ruhonosia eri hintaan. Päädyin ostamaan palasen luullista paistia, niska jäi odottelemaan jotakuta kokeneempaa lihansyöjää.

Kotona en oikein tiennyt mitä tehdä. Olen syönyt karitsaa aiemmin vain muutamia(!) kertoja, enkä ole koskaan itse valmistanut siitä yhtään mitään. En jaksanut kuitenkaan väsyneenä ruveta googlettamaan reseptejä tai selailemaan keittokirjoja, joten päätin että hellävarainen höyrykypsennys voisi sopia karitsan miedolle lihalle. Laitoin paistin muutamiksi tunneiksi marinoitumaan ja kypsensin sen sitten kalvoineen, luineen kaikkineen silikonisessa höyrykääreessä. Lisäkkeeksi halusin jotakin höyrykääreen kanssa uuniin mahtuvaa kevyttä ja raikasta joka ei dominoisi karitsan makua. Tähän kelpasivat hennon lakritsaiselle maistuvat fenkolit.

banaanisalottisipuleita fenkolia palvomassa

Karitsan paisti höyrykääreessä

luullinen karitsan paistipala
oliiviöljyä (n. ¾ osaa)
sitruunamehua (n. ¼ osaa)
mustapippuria
suolaa
kuivattua timjamia
kuivattua minttua
valkosipulijauhetta

Sekoita marinadi ja hiero se karitsan pintaan. Anna maustua jääkaapissa. (Oma paistini oli sen verran pieni (600g) etten jaksanut odotella kuin viitisen tuntia.) Ota paisti huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Aseta paisti höyrykääreeseen  tai paistopussiin ja paista 175 asteessa (150 parempi jos ei ole kiire) kunnes sisälämpö on 62 astetta tai enemmän jos halajat kypsempää (jälkikypsyy vielä vähäsen). (Minun pikkupaistini kypsyi tähän jo 45 minuutissa.) Nosta höyrykääre uunista ja nosta paisti folion sisään (folionyytti vielä pyyhkeen sisään) vetäytymään pariksikymmeneksi minuutiksi.

ei kannata muuten kastella lämpömittarin vaijerianturin vaijeria. se menee rikki.

Kastike

Ruskista voinokareessa hienonnettua salottisipulia, kaada joukkoon höyrykääreeseen jäänyt marinadi&paistoneste, lorauta sekaan kermaa ja suurusta hippusella vehnäjauhoa tms.

Fenkolia, tomaattia ja salottisipulia uunissa

fenkolia
saman verran tomaatteja
muutama banaanisalottisipuli/ salottisipuli
sitruunan mehua & kuorta
timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria
hunajaa

Sekoita öljyyn sitruunamehua (n.1 osa mehua 3 osaa öljyä), tilkkanen juoksevaa hunajaa, sitruunan raastettua kuorta, timjamia ja mustapippuria. Lohko fenkolit, sipulit ja tomaatit ja pyöräytä kaikki kasvikset mausteöljyssä. Kypsennä uunissa 175 asteessa suunnilleen tunti. 

mehukasta ja paikkapaikoin todella mureaa! pikkupaistin leikkuu sujui tosin harjaantumattomalta epätasaisesti..

2 kommenttia:

  1. Olen noita silikonisia höyrykääreitä kaupoissa katsellut himoiten, mutta arvellut, ettei niihin mahdu riittävän paljon nelihenkisen perheen ruokkimiseen. Oletko kokeillut kalan valmistamista siinä?

    VastaaPoista
  2. Vielä en ikävä kyllä ole ehtinyt kalaa siinä valmistaa vaikka epäilisin sen olevan siihen hommaan kaikkein paras! Kasvikset tulevat siinä nopeasti mikrossa, samoin munakas jne. Tuo pikkuinen kääre on tosiaan passeli lähinnä kahden hengen talouteen, mutta paketin mukana tulleessa mainoksessa viitattiin kyllä "perhekokoiseen" kääreeseenkin, eli kannatta pitää silmät auki kaupoissa!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...