16.11.2010

Kahden kaalin kookos-linssipata


Jääkaappiin oli jäänyt palanen valkokaalia ja puolikas pienestä punakaalista. Keittiön kuivakaapissa on taas pitkään lojunut käyttämättömänä pussillinen valkoisia linssejä, päällä teksti ”urid dal”. (Muistan lukeneeni jostain kirjasta että urad dal –linssit ovat itse asiassa valkoisia halkaistuja gram-papuja -mitä ne nyt sitten ikinä ovatkaan.) 

urad dal - tilalle käyvät muutkin kiinteämmät linssit (eivät ne punaiset!)

Syötyäni viime aikoina lähinnä yksinkertaisesti maustettua ruokaa, kaipasin linsseihin ja kaaleihin jotakin piristäviä kaukomaiden makuja. Tuloksena suhteellisen hulvattoman värinen pataruoka, jossa voimakkaat mausteet kohtaavat kookoksen ja kaalin lempeyden.

kotimaisia makuja

Kahden kaalin kookos-linssipata

350 g punaakalia
150 g valkokaalia
1 ancho-chili
2tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl kuminaa
½ tl sinapinsiemeniä
0,5 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
0,5 dl kuivattuja currynlehtiä
1 rkl rypsiöljyä
2 dl kookoskermaa
3 dl vettä
3 rkl sitruunamehua

curryn lehtiä myyvät kuivattuina ainakin etniset ruokakaupat

Hienonna chili, raasta inkivääri ja hiero huhmareessa sinapinsiemenet ja kumina rikki. Lämmitä kannellisessa kasarissa öljy ja lisää siihen juustokumina, kumina, sinapinsiemenet ja chili. Kuumenna noin minuutti, lisää sekaan inkivääri ja seesaminsiemenet sekä kourassa hienoksi murennetut curryn lehdet. Paahda kunnes seesaminsiemenet ovat saaneet hieman väriä. Lisää sitten hyvin huuhdotut linssit ja kuullottele vielä minuutin verran. Tämän jälkeen lisätään kaalit, vesi ja kookoskerma. (Kookoskerman tilalla voi toki käyttää kookosmaitoa, sitä kannattanee käyttää 4dl ja vähentää vastaavasti veden määrää.) 

vaihtelua lehmänmaidolle

Keittele seosta viitisen minuuttia ilman kantta (kaalin rikkiyhdisteiden takia - kitkeryys vähenee), hauduttele sitten kannen alla hieman miedommalla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää sitruunamehu ja kypsennä vielä hetken aikaa, tarvittaessa niin kauan että linssit ovat varmasti kypsiä (ei saa jäädä purtavaa keskusta). Hihittele suloisen lilalle värille ja nauti!

jos ruoka voi näyttää söpöltä niin tämä päässee aika lähelle määritelmää?

Vinkvink muuten: inkivääriä kannatta säilyttää pakastimessa. Kuori tuore inkivääri ja pakasta se, jäisenä siitä saa todella näppärästi raastimella raastettua kulloinkin tarvittava määrä! Raastaessa inkivääri ei juuri ehdi sulaa, joten sen voi pistää takaisin pakastimeen odottelemaan seuraavaa tuoreen inkiväärin tarvetta. Jäisen inkiväärin raastaminen tuntuu myös olevan hieman helpompaa kuin tuoreen.

4 kommenttia:

  1. Kiitos inkiväärivinkistä, inkivääripalikka tahtoo aina ehtiä nahistua ja mennä huonoksi, kun en kuitenkaan kovin usein sitä käytä tai sitten sitä ei ole tullut hankittua ja jää laittamatta. Parmesanin kanssa olen taipunut samaan konstiin. Vaikka kuinka olen koittanut juuston säilyttää erinäisten neuvojen mukaan, aina se on ehtinyt homehtua ennen loppumistaan. Mutta jäisestä kalikasta kun raastaa pastan päälle ja heittää kalikan takaisin pakkaseen, niin avot, aina on parmesania saatavilla. Joku juustoguru tietysti heittää voltin, että ei juustoa saa noin kohdella...:)

    VastaaPoista
  2. Meillä pitäisi varmaan laittaa parmesan pakastimeen jotta se säilyisi paremmin siinä mielessä ettei sitä tulisi syötyä niin nopeasti!;)

    VastaaPoista
  3. Nuo kumman nimiset linssit taitaa olla halkaistuja kikherneitä. Ainakin luulen. Vaikka ne siis näyttää eriltä, mut oon joskus selvitellyt tätä asiaa.

    VastaaPoista
  4. Tämä onkin aika mielenkiintoista- kikherneitä ne eivät ymmärtääkseni ole, mutta ehkä joku sukulaisuussuhde löytyy? Maku on vähän samansorttinen ainakin! (Gram-jauhothan on tehty kikherneistä, mutta urid- papu on sellainen mustakuorinen pienempi mikäli tuota wikipedian infoa on yhtään uskominen..?) Oli mitä oli, hyvän makuisia ovat ja mukavia käyttää! :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...