En voi sanoa olevani mitenkään kovin tunteellinen herkkis, mutta jotkut asiat saavat silti ihoni kananlihalle ja liikutuksen kyyneleen tirahtamaan silmäkulmaan. Esimerkiksi täydellisen avokadon löytyminen. Tiedättehän, avokado joka on täydellisen kypsä – ei ylikypsä – täydellisen vaaleanvihreä ilman yhtään harmaata pilkkuakaan ja maistuu kermaisen raikkaalle kesälle! Sellaisen avokadon löytyminen pelastaa päivän kuin päivän. (Ja valmiiksi upea päivä muuttuu unohtumattomaksi juhlaksi!)
juhlavampi "salaatti" |
Tällä kertaa tätä mieletöntä hetkeä jakoi harvinaisella visiitillä ollut lapsuuden ystävä, joka vastasi myös seuraavan hauskan alkuruoan valmistuksesta. Juhlalliseksi alkuruoaksi tämä on mainio, mutta edellyttää niiden täydellisen kypsien avokadojen löytymistä. Kannattaa siis varautua kunnollisella ruoanlaittoruoalla mikäli avokadot ovatkin raakoja tai mustia.. (Meillä espanjalaishenkisen menun ruoanlaittoruokana toimi luonnollisesti todella huolella harkittu yhdistelmä artisokkatahnaa, valkosipulileipää, oliiveja, karjalanpiirakoita, maksamakkaraa, kylmäsavulohta, munavoita, appelsiinivohveleita, kermavaahtoa ja mansikkahilloa.. Kannattaisikohan ruokakaupassa käydä vähemmän nälkäisenä tai jättää edes osa ruokailijoista kotiin?)
Avokadoterriini
(n. 6 annosta)
960 g avokadoja kuorittuina ja kivettöminä
6 liivatelehteä kylmässä vedessä liotettuina
6 cl valkoviiniä
9 cl sitruunamehua
suolaa ja cayennepippuria
Kuutioi avokadot pieniksi kuutioiksi. (Emme punninneet, yksi pieni avokado tai puolikas isommasta riittää hyvin syöjää kohden.) Lisää sitruunamehu ja mausteet (maun mukaan) ja sekoita kunnes avokadot soseutuvat kevyesti. Lämmitä valkoviini ja sekoita siihen kuivahkoiksi puristellut liivatelehdet. Lisää liivate-valkoviiniseos avokadon joukkoon. (Meillä viini sekoitettiin avokadoon jääkylmänä ja vain sitruunamehu kuumennettiin. Kamalaa alkoholin väärinkäyttöä kuumentaa hyvää viiniä!) Kaada seos muovikelmulla vuorattuun astiaan ja anna hyytyä jääkaapissa. (Me käytimme silikonista muffinivuokaa, siitä valmiit hyytelöt irtosivat jo parin tunnin kuluttua näppärästi valmiiksi annoksiksi). Tarjoa lisäkkeenä punaista pestoa ja nautiskele loput valkoviinit ruokajuomana.
"alkuruokaa odottaville vieraille tehdään juhlava ruoanlaitto-ruoka-kattaus" |
Punainen pesto
150g aurinkokuivattuja tomaatteja (käytimme basilikaöljyyn säilöttyjä)
90 g parmesanjuustoa
30 g tomaattisosetta (emme käyttäneet)
60 g pinjansiemeniä
10 g valkosipulia
100 g tuoretta basilikaa
70 g oliiviöljyä
Soseuta kaikki raaka-aineet, tarkista maku. Meillä aineksia ei mittailtu noin tarkasti, tomaattisosetta ei laitettu ja basilikaa oli hieman vähemmän. Öljynä käytettiin aurinkokuivattujen tomaattien basilikaista säilöntäöljyä sekä vaaleanvihreää kreikkalaista neitsytoliiviöljyä sen verran, että peston koostumus tuntui sopivalta.
sopii myös dagen efter - aamiasleivänpäälliseksi tai pastakastikkeeksi |
Ai niin, molemmat em. reseptit löytyivät kirjasta ”Mestarikokin käsikirja” (Lehtinen, Peltonen, Talvinen; WSOY 2003)
Täydellinen avocado on herkkä asia. Silloin joskus harvoin kun sen jostain tapaa.
VastaaPoistaTää olis ihana alkuruoka pääsiäispöytään. Jos vaan jostain löytäis ne täydelliset avocadot.
Löysin hiljattain marketista "ready to eat" -avokadoja. Minusta ne olivat kyllä ihan yhtä raakoja kuin tavallisetkin, mutta kilohinta oli tupla verrattuna tavallisiin. Periaatteessa tietty kiva idea. Yleensä yritän ennakoida avokadonhimon ja ostaa niitä valmiiksi kotiin kypsymään, mutta aina ei voi valmistautua, jos yllättävä himo iskee! :-D
VastaaPoistaterkuin
Henna/Sitruunaruoho
Mä oon taas huomannu noi "ready to eat" -avokaadot melko tasaisen varmoiksi. Ainakin ne mitä Kampin K-kaupassa ja Helsingin Stockmannin herkussa myydään. Kalliita ne tosin ovat, mutta siinä vaiheessa kun on jokaisen avokaadohyllyn kivikovan kappaleen puristellu läpi on ne sen arvosia.
VastaaPoistaMä olen kokeillut vain kerran noita "ready to eat"- avokadoja, mutta huonolla tuurilla:( Luulen että Jyväskylässä niiden kysyntä on niin pientä, että ehtivät ylikypsyä liian nopeasti kaupan hyllyllä.
VastaaPoistaVarmin tapa tuntuu olevan se, että ostaa puoliraakoja hyväkuorisia avokadoja ja "pikakypsyttää" ne itse huoneenlämmössä muovipussissa kypsien omenoiden kanssa. Sekin tosin vaatii sen pari, kolme päivää, huoh..
Ai, hyvä idis toi omenoidan kanssa kypsyttäminen!
VastaaPoistaMeidän lähi-kaupassa noi ready to eat -avokadot on taas aina ihan lössöjä...
Hauska postaus muutenkin, ystävien kanssa kokkaaminen on ihan parasta!
-Taru/Sitruunaruoho