purjosipulin sijaan pääsee jo käyttämään kevätsipulia |
Sitruksinen kikhernesalaatti
(valtava annos, tästä syö useampikin henkilö monta päivää)
500 g kuivattuja kikherneitä
vettä, suolaa
marinadi:
1 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
0,5 dl appelsiinimehua
1 sitruunan kuori ja mehu (n. 2rkl)
2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl juustokuminaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
1/2 tl hunajaa
100 g pätkä purjoa (tai jokunen kevätsipuli)
2 vihreää omenaa
(yrttejä)
sitruuna pitää muistaa pestä huolella ennen kuoren käyttöä salaattiin |
Liota kikherneitä väljässä vedessä 12 tuntia. Vaihda vesi, mausta suolalla ja keitä liotettuja kikherneitä väljässä vedessä, rauhallisesti poreillen, 45 minuuttia (kuori pois pinnalle mahdollisesti nouseva vaahto). Maista- jos kikherneet eivät ole läpikotaisin pehmenneet, pidennä keittoaikaa hieman. Kaada vesi pois. (Suuri pastan keittämiseen tarkoitettu reikä-kerroskattila on tähän tarkoitukseen loistava!)
Sekoita marinadin ainekset sekaisin. Hienonna purjo ja kuutioi omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita purjo ja omena marinadiin (lisää ihmeessä myös kourallinen hienonnettua persiljaa, timjamia tai muuta mieleistä yrttiä, tällä kertaa meidän yrttivalikoima oli turhan kehno). Kaada lämpimät, vasta keitetyt kikherneet sekaan ja sekoita varovasti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi- jäähtyessään kikherneet imaisevat marinadista kaikki upeat maut, samalla purjosipulikin pehmenee. Nautiskele salaatti haaleana tai jääkaappikylmänä- maut vain paranevat säilytyksen myötä!
Erittäin hyvä postaus. Ruoanhinta nousee verojen korotuksella. Näitä papuja, herneitä ja muita palkokasvin tuotteita saa edullisesti ja muutenkin hiilijalanjälki pienenisi. Asiaa! Kokeilen itse tätä reseptiä ja tarjoan perheen miehille.
VastaaPoistaKiitos tästä, mulla on ollut sellainen kikhernesalaatti vakiorepertuaarissa, jossa ne herneet ja herkkusienet paistetaan korianterissa jne ja olen miettinyt että joku uusi kiva salaatti niistä pitäisi löytää. :) Mulle kikherneet on vähän vaikea, en tiedä miksi kun ne on niin hyviä. :)
VastaaPoistaHiilijalanjälkihomma on ehdottomasti bonusta! Mulle oikeastaan tuleekin usein "papukausi" seurauksena pikkuruisen kaihertavasta omastatatunnosta tolkuttoman lihalla ja juustolla mässäilyn jälkeen- tosin yleensä kroppakin huutaa palkoviljaa ennen omaatuntoa;)
VastaaPoistaMulla on kanssa vähän kaavoihin kangistumista kikherneiden suhteen, liian usein tuloksena on currya:) Ja vakkareihin täällä päässä kuuluu aina hyvän pintopapusalaatin idealla tehty kylmä, majoneesipohjainen kasvisherkku- pelaa myös kikherneillä älyttömän hyvin! Mutta tuo korianterijuttu alkoi nyt kyllä kiinnostamaan..!
Kikherneet taipuvat salaattiin mukavasti, ja marinoituna ne ovat himottavan hyviä! Omppu on kyllä tässä kiva idea.
VastaaPoistaOlipas kiinnostavia juttuja. Minulla on ollut suunnitelmana käyttää monipuolisemmin papuja ja linssejä, mutta vähän turhan rajoittunut valikoimani edelleen. Täällä pääsee hyvin käyntiin ;-)
VastaaPoistaHyvää tuli! Tosin puolet kikherneistä korvasin ruskeillapavuilla, koska keittiöremppaolosuhteiden tilan ahtaudesta johtuen toinen puoli kaatui maahan... huoh, itkua ja kyyneliä! Mutta lopputulos oli silti mainio! Mielelläni kuulisin myös tuon herkkusieni-kikhernesalaatin ohjeen :)
VastaaPoista-e
Tämä oli muuten hyvää mikrossa lämmitettynäkin- parin päivän "vanha" salaatti maistui muutenkin paljon paremmalta kun maut olivat sopivasti tasoittuneet!
VastaaPoista