31.3.2011

Klintingin marinoidut pavut


Seuraava talvisen täyteläisillä mauilla marinoitujen papujen resepti löytyi Bergenströmien ”Talvitunnelmia – Ruokaa, kukkia ja joulun valmistelua” –keittokirjasta. Aloin nimittäin jo hieman ikävöidä joulun aikaa – sitä ihanaa kynttilöillä valaistua hämärää ja pimeyttä, jolloin ikkunoiden kauheat raidat ja mustille kalusteille laskeutunut pöly eivät ilmiannan laiskaa huushollaajaa, kuten tuo kevätauringon raaka loiste tuntuu armotta tekevän.. Lääkkeenä talvi-ikävään toimivat joulumausteisen ruoan lisäksi ihanan keväiset tulppaanit, joita katselemalla pölykerrokset onneksi unohtuvat.

appelsiinin ja kanelin tuoksua

Klintingin marinoidut pavut

500 g pieniä valkoisia papuja (kuivattuina)
2 litraa vettä keittämiseen
2 kasvisliemikuutiota
1 laakerinlehti
1 iso sipuli, johon pistelty 10-12 neilikkaa

maustepussiin:
1 valkosipulin kynsi neljänä palana
1 rkl sekä timjamia, oreganoa että meiramia
½ kanelitanko
suolaa tarpeen mukaan

marinadi:
4 rkl balsamietikkaa
(2 rkl sherryä – voi jättää poiskin) (käytin japanilaista sakea)
suolaa, valko- ja mustapippuria
vähän timjamia
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
2 dl mietoa oliiviöljyä
noin 2 rkl tomaattipyreetä
noin 1 ½ tl italialaista salaattimaustetta (käytin timjamia, rosmariinia ja basilikaa)
2 rkl (japanilaista) soijakastiketta (käytin vähäsuolaista)
1 tl raastettua sitruunan- tai appelsiinin kuorta (käytin 1 appelsiinin kuoren)

kuutioiden sijasta kasvisliemi oli jauheena

Liota papuja suolattomassa kylmässä vedessä yli yön. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo kylmällä vedellä. Mittaa mausteet pieneen harsokangaspalaan ja sido se pussiksi. Painele neilikat sipuliin. Kaada liotetut pavut tilavaan kattilaan ja kaada päälle sen verran vettä, että pavut juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja keitä 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhdo pavut. Mittaa kattilaan nyt 2 litraa puhdasta vettä, lisää liemikuutiot, maustepussi, neilikka-sipuli ja laakerinlehti. Keittele hiljalleen ja varovaisesti noin 50 minuuttia, tai kunnes pavut ovat juuri ja juuri pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä juuri ennen kuin pavut ovat pehmeitä ja annan papujen olla kuumassa vedessä kannen alla vielä 10 minuuttia.

Ongi maustepussi, sipuli ja laakerinlehti pois liemestä, kaada pois keitinvesi ja kaada pavut tilavaan kulhoon. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki sen ainekset yhteen ja kaada marinadi vielä lämpimien papujen päälle. Sekoittele varovasti. Anna papujen vetäytyä yön yli. Nautiskele valmiit marinoidut pavut lämmitettynä – kirjan mukaan ne ovat herkullisimmillaan haaleina. 

siivilällinen kerroskattila on supernäppärä papujen keittelyyn

Käytän todella paljon erilaisia papuja arkiruokaan. Ostan pavut yleensä kuivattuina edulliseen kilohintaan ja liotan & keitän niitä kerralla suuren erän, joista osan pakastan. Tällä kertaa koin ikävän yllätyksen GoGreenin valkoisten papujen kanssa: osa pavuista ei 14h liottamisen jälkeenkään turvonnut ollenkaan! Kivikoviksi jääneet pavut oli nypittävä käsin pois turvonneiden papujen seasta, joten pavuista meni hukkaan lähes kolmasosa. Kysyin asiasta myös kuluttajapalvelusta, mutta sain vastaukseksi vain ”kiitokset reklamaatiostanne” –kirjeen ja lahjakortin hyvittämään hankaluutta. En siis edelleenkään tiedä mistä epäonni papujen kanssa johtui, aiemmin vastaavaa ei ole tapahtunut.. (Voin myös kertoa, että parisuhteen kestävyyttä voi mitata mm. testillä kuinka paljon puoliso kiroilee jos hänet istuttaa puoleksi tunniksi nyppimään kivikovia papuja pois turvonneiden papujen seasta. Meillä kirosanoja ei tullut yhtään! Vaikkakin asetin lieventäväksi asianhaaraksi täyden olutlasin epäonnisen papukattilan vierelle..)

no on kai se kevätkin ihan mukavaa

(Tiedättekö muuten mitä urbaani kätevä emäntä käyttää maustepussina jos taloudesta ei löydy harsoa? Vastaus: rintsikoitten pesupussia! En tosin tiedä mitä käytän jatkossa pesupussina kun sipulin tuoksu ei siitä enää irtoa.. Ehkäpä otan käyttöön puolison oluen panoon käyttämät harsopussit- jospa viehätysvoima lisääntyy alusvaatteiden tuoksuessa maltaille ja humalille?)

2 kommenttia:

  1. Nyt on niin hyvännäköistä settiä, ollakseen papuja.

    VastaaPoista
  2. Jep, erityisesti valkopavuista on kieltämättä vähän haastavaa saada aikaseksi jotain jännittävää..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...