rosmariinilla maustetut pottu- ja/tai juurisellerikuutiot seurana |
Glögimausteinen seitanpaisti
(suunnilleen neljälle)
glögi:
1,5 dl punaviiniä
1,5 dl mustaherukkamehua
1/2 tl kokonaisia neilikoita
3 tähtianista
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
3 maustepippuria
3 mustapippuria
paljon makuja pienissä paketeissa |
4 dl gluteenijauhoa
2 dl soijajauhoa
0,5 dl soijakastiketta
0,75 dl rypsiöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
0,5-1 tl savusuolaa (suolan voi myös jättää pois ja lisätä vähän soijakastikkeen määrää)
omituinen sitkokökkö muotoutuu folion avulla paistiksi |
Keitä ensiksi vahva glögi punaviinistä, mustaherukkamehusta ja mausteista. Keitä glögiä, kunnes nestettä on jäljellä enää 2dl ja siivilöi mausteet pois. Ota mausteet talteen, niistä keitellään myöhemmin kastiketta! Sekoita sitten glögiin soijakastike, öljy, valkosipulijauhe ja savusuola. Sekoita glögiseos yhteen sekoitettujen gluteeni- ja soijajauhojen kanssa tiiviiksi massaksi. Vaivaa massaa hetki käsissä ja kääräise seitanklöntti folion avulla tiukaksi pötköksi. Paista pötkylää 175 asteisessa uunissa kaksi tuntia. (Laita pötkön alle vati, folionkin sisältä voipi tihkua öljyä.)
tämän muotoisesta paistista leikkaa kauniin tasaisia siivujakin |
Sillä välin kun paisti paistuu, valmista herkullisen täyteläinen glögikastike:
Punaviiniglögikastike seitanille
(suunnilleen neljälle)
seitanin valmistuksesta jääneet siivilöidyt mausteet
100 g porkkanaa
100 g purjoa
100 g palsternakkaa
50 g juuriselleriä
2 rkl öljyä
6 dl punaviiniä
2 tl kuivattua rosmariiniä
4 dl vettä
2-3 rkl mustaherukkahyytelöä tai -hilloa
3-6 rkl soijakastiketta
2 tl maizenaa + 1 rkl kylmää vettä
mustapippuria myllystä
paahtuneet juurekset tuovat soossiin karamellista makua |
Pilko porkkana, palsternakka ja selleri sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. (Hyvin pestyt juurekset kannattaa jättää kuorimatta, jolloin kuorista tulee soossiin voimakkaamman paahteinen ja "maallinen" maku.) Hienonna purjo. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja paahda siinä liemijuureksia seitanin valmistuksesta jääneiden, siivilöityjen mausteiden kanssa kunnes kasvikset alkavat ruskistua. Lisää sitten kattilaan punaviini, rosmariini ja vesi. Anna kiehua rauhallisesti ilman kantta puolisen tuntia. Siivilöi tämän jälkeen juurekset ja mausteet pois, kaada kastikepohja puhtaaseen kattilaan ja lisää siihen mustaherukkahyytelö/ hillo. (Jos käytät hilloa, sattumat pitää vielä siivilöidä soossista pois.) Keittele kastiketta vielä 15-30min kokoon ja suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla sopivan paksuiseksi. Anna kiehua vielä muutama minuutti ja maista. Lisää tässä vaiheessa maun mukaan soijakastiketta, sekä tarvittaessa lisää mustaherukkahyytelöä. Viimeistele pyöräyttämällä myllystä muutama kierros mustapippuria. Tarjoa ohuiden seitanpaisti-leikkeiden ja rosmariinilla maustettujen juuresten ja/tai perunoiden kanssa, kylkeen passaavat myös perinteiset joululaatikot.
ruokajuomana toimii Malmgårdin panimon Hyvä Tuomas |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!