13.12.2011

Glögiseitan

Joulukuun ruokahaasteen aiheena on tällä kertaa glögi. Koska meillä juodaan glögin sijaan lähinnä jouluoluita, päätin tarttua haasteeseen käyttämällä glögiä ruoan ainesosana. Ja koska haastetta emännöi vegaaninen Chocochili -blogi, joulumausteiseksi sapuskaksi muotoutui vegaaninen jouluherkku: seitanpaisti. Viime vuonna seitankinkku maistui savuoluelta, tänä vuonna seitanin värjää hauskan ruskeaksi punaviinin ja mustaherukan sekä ihanan aromaattisten ja lämmittävien glögimausteiden liitto, joka maistuu myös paistin kanssa tarjottavan kastikkeen muodossa.

rosmariinilla maustetut pottu- ja/tai juurisellerikuutiot seurana

Glögimausteinen seitanpaisti
(suunnilleen neljälle)

glögi:
1,5 dl punaviiniä
1,5 dl mustaherukkamehua
1/2 tl kokonaisia neilikoita
3 tähtianista
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
3 maustepippuria
3 mustapippuria

paljon makuja pienissä paketeissa

4 dl gluteenijauhoa
2 dl soijajauhoa
0,5 dl soijakastiketta
0,75 dl rypsiöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
0,5-1 tl savusuolaa (suolan voi myös jättää pois ja lisätä vähän soijakastikkeen määrää)

omituinen sitkokökkö muotoutuu folion avulla paistiksi

Keitä ensiksi vahva glögi punaviinistä, mustaherukkamehusta ja mausteista. Keitä glögiä, kunnes nestettä on jäljellä enää 2dl ja siivilöi mausteet pois. Ota mausteet talteen, niistä keitellään myöhemmin kastiketta! Sekoita sitten glögiin soijakastike, öljy, valkosipulijauhe ja savusuola. Sekoita glögiseos yhteen sekoitettujen gluteeni- ja soijajauhojen kanssa tiiviiksi massaksi. Vaivaa massaa hetki käsissä ja kääräise seitanklöntti folion avulla tiukaksi pötköksi. Paista pötkylää 175 asteisessa uunissa kaksi tuntia. (Laita pötkön alle vati, folionkin sisältä voipi tihkua öljyä.)

tämän muotoisesta paistista leikkaa kauniin tasaisia siivujakin

Sillä välin kun paisti paistuu, valmista herkullisen täyteläinen glögikastike:

Punaviiniglögikastike seitanille
(suunnilleen neljälle)

seitanin valmistuksesta jääneet siivilöidyt mausteet
100 g porkkanaa
100 g purjoa
100 g palsternakkaa
50 g juuriselleriä
2 rkl öljyä
6 dl punaviiniä
2 tl kuivattua rosmariiniä
4 dl vettä
2-3 rkl mustaherukkahyytelöä tai -hilloa
3-6 rkl soijakastiketta
2 tl maizenaa + 1 rkl kylmää vettä
mustapippuria myllystä

paahtuneet juurekset tuovat soossiin karamellista makua

Pilko porkkana,  palsternakka ja selleri sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. (Hyvin pestyt juurekset kannattaa jättää kuorimatta, jolloin kuorista tulee soossiin voimakkaamman paahteinen ja "maallinen" maku.) Hienonna purjo. Kuumenna kattilan pohjalla öljy ja paahda siinä liemijuureksia seitanin valmistuksesta jääneiden, siivilöityjen mausteiden kanssa kunnes kasvikset alkavat ruskistua. Lisää sitten kattilaan punaviini, rosmariini ja vesi. Anna kiehua rauhallisesti ilman kantta puolisen tuntia. Siivilöi tämän jälkeen juurekset ja mausteet pois, kaada kastikepohja puhtaaseen kattilaan ja lisää siihen mustaherukkahyytelö/ hillo. (Jos käytät hilloa, sattumat pitää vielä siivilöidä soossista pois.) Keittele kastiketta vielä 15-30min kokoon ja suurusta vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla sopivan paksuiseksi. Anna kiehua vielä muutama minuutti ja maista. Lisää tässä vaiheessa maun mukaan soijakastiketta, sekä tarvittaessa lisää mustaherukkahyytelöä. Viimeistele pyöräyttämällä myllystä muutama kierros mustapippuria. Tarjoa ohuiden seitanpaisti-leikkeiden ja rosmariinilla maustettujen juuresten ja/tai perunoiden kanssa, kylkeen passaavat myös perinteiset joululaatikot.

ruokajuomana toimii Malmgårdin panimon Hyvä Tuomas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...