3.3.2011

Kampsut, sipulinen olutkastike, kaskinauris-puikulakakkuset ja karpalohillo

Vaikka suomalainen ruoka on kansainvälisesti hyvässä maineessa puhtauden ja terveellisyyden näkökulmasta, parantamisen varaa totisesti on. Vai mitä pidätte ajatuksesta, että suomalaisten lempiruokiin kuuluu esimerkiksi makaronilaatikko, joka - erästä vaihto-oppilasta lainatakseni - muistuttaa lähinnä harmaata ja mautonta jauhomössöä! Yllättävää on myös se, ettei lempiruokalista sisällä oikeastaan yhtään perinneruokaa! (Itsekin olen vasta aikuisiällä, hyvinkin myöhäisheränneenä ymmärtänyt ruveta selvittämään josko perinneruokien joukosta löytyisikin jotakin syömäkelpoista..) Ilahduinkin valtavasti, kun Helkan keittiö järjesti ruokabloggaajille kisan parhaan modernin suomalaisen perinneruoan reseptistä.

Edellä mainitun kisan osallistujat, oma viritykseni mukaan lukien, löytyvät nyt tämän linkin takaa. Ja voih miten mainioita reseptejä sieltä löytyykään!

hirmuisen taiteellinen näkemys kampsuista


Minulle suomalaisesta ruokakulttuurista olisi tärkeää nostaa esille raaka-aineiden puhtaat ominaismaut joita ei välttämättä tarvitse vahvalla maustamisella peittää. Pohjoisemmasta Suomesta tällaisia upeita makuja tarjoavat esimerkiksi puikulaperunat ja karpalot. Pidän myös siitä ajattelutavasta, että jos eläimiä syödään, syötävästä eläimestä käytetään hyväksi kaikki, myös veri. Lapissa poron verestä on ruukattu tehdä kampsuja: keitettyjä verikakkoja, joihin on käytetty joko pelkkiä ruisjauhoja, tai mahdollisesti myös ohra- ja vehnäjauhoja.

kaskinauris

Veriruoka on tottumattomalle syöjälle sen verran omituinen makuelämys, että perinteisen pottumuussin ja puolukkahillon sijaan modernimpaa on tarjota lisäkkeenä hieman vahvempia makuja. Ja kun suomalaisesta herkusta on kyse, seuraavan aterian reseptissä käytetään puikuloiden, karpaloiden ja veren lisäksi myös ruista, ohraa, spelttivehnää ja kaskinauriita. Jos/kun poron verta ei ole saatavilla, kampsuihin käy myös naudan veri. Lautasella siis voissa paistettuja kampsuja sipulisessa olutkastikkeessa karpalohillon ja puikulasipseillä koristeltujen kaskinauris-puikulakakkusten kera. Ruokajuomaksi passaa parhaiten tumma kotimainen lager-olut, tai vaikkapa sama munchener jota käytetään kastikkeeseenkin.

Kampsut sipulisessa olutkastikkeessa, kaskinauris-puikulakakkuset ja karpalohillo

huomatkaa nauris-perunakakkusen hurmaava rakenne!

Kampsut
(n. neljälle)

2 dl poron tai naudan verta
0,5 dl vaaleaa suomalaista lager-olutta
0,5 dl täysjyväspelttijauhoja
0,5 dl täysjyväohrajauhoja
n. 3,5 dl ruisjauhoja (+ hieman leivontaan)
¼ tl soodaa
½ tl suolaa
1 tl kuivattua meiramia
¼ tl hienoksi rouhittua valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna turvota muutama tunti tai vaikka yön yli. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin lihapullan kokoisia pyöryköitä ja litistä niitä hieman. (Halutessaan taikinasta voi toki myös muotoilla sormen kokoisia pötkylöitä, munkkirinkilän mallisia kakkaroita tai mitä vaan!) Keitä kampsuja kevyesti suolalla maustetussa kiehuvassa, väljässä vedessä vähintään 40 minuuttia. Kampsujen keitto onnistuu siten, että pudotat kattilaan yhden kampsun kerrallaan: kampsu putoaa ensiksi kattilan pohjalle, ja nousee sitten hetken kuluttua pintaan. Vasta kun kampsu on noussut pintaan, voit pudottaa kattilaan seuraavan kampsun. (Jos erehdyt pudottamaan useita kampsuja kerrallaan veteen, ne todennäköisesti tarttuvat kiinni toisiinsa.) Keitetyt, vedestä nostellut kampsut voi myös hyvin pakastaa. Kampsut voi nautiskella sellaisenaan keitettynä, mutta maistuvat huomattavasti paremmille ohueksi leikattuina, voissa hieman reunoiltaan rapeiksi paistettuina palasina (kuten tässä annoksessa on tehty).

keittelyyn kannattaa varata isoin mahdollinen kattila

Sipulinen olutkastike kampsuille
(n. neljälle)

40 g normaalisuolaista voita
100 g salottisipuleita viipaloituna
2 tl ruokosokeria
1,5 dl vahvahkoa riistalientä (tai n. 1 rkl riistafondia veteen)
3 dl Nokian Panimon Keisari – munchener olutta
1 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria & suolaa
pieni kourallinen tuoretta persiljaa silppuna

Kuullota sipulit voissa, lisää sokeri ja anna sipuleiden karamellisoitua lähes ruskistuneiksi asti. Lisää olut ja keittele viitisen minuuttia. Sekoita vehnäjauhot kylmään riistaliemeen ja vispaa suurus kiehuvan olutkastikkeen joukkoon. Keittele noin varttitunti. (Jos koostumus jää liian löysäksi, keittele sen verran kauan kasaan että kastike on sopivan paksuista.) Lisää viimeiseksi mustapippuria, persiljaa ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa voissa paistettujen kampsujen kanssa.

kastikkeen maku on onneksi paljon parempaa kuin väri!

Karpalohillo
(n. neljälle)

200 g karpaloita
2 rkl vettä
0,75 dl sokeria

Keitä karpaloita ja vettä kymmenisen minuuttia, nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri. Kun sokeri on sulanut, hillon voi jäähdyttää.

upean makuinen puikulapottu

Kaskinauris-puikulakakkuset
(n. neljälle)

150 g normaalisuolaista voita
1 dl kermaa
350 g kaskinauriita
500 g puikulaperunoita
hieman suolaa ja valkopippuria 

Leikkaa kuoritut perunat ja nauriit n. 2mm paksuisiksi viipaleiksi. (Maista kuoriessasi ettei nauriiden joukkoon eksy kitkeriä yksilöitä!) Sulata voi ja sekoita sen sekaan kerma. Jaa voi-kermaseos kahteen kuppiin ja pyörittele omiin seoksiinsa sekä perunat, että nauriit. Vuoraa uunin kestävien annosvuokien reunat leivinpaperisuikaleilla - leikkaa sen verran reilun levyiset suikaleet, että voit myöhemmin taittaa vuoista yli jäävät reunat vuokien päälle. Voitele vuokien pohjat & leivinpaperireunukset voilla. Täytä vuoat kerroksittain kermassa & voissa kastetuilla perunoilla ja nauriilla. Jos kulhoihin jää vielä voi-kermaseosta, kaada se vielä viimeiseksi annosvuokiin. Taita leivinpaperireunat päällimmäisen kerroksen päälle ja nosta paperin päälle vielä jonkinlainen paino (jos käyttämäsi vuoat menevät sisäkkäin, toinen, tyhjä vuoka vedellä puoleen väliin täytettynä sopii mainioksi painoksi). 


kohokasvuoat ovat varsin monikäyttöisiä

Pienten annoskakkusten sijaan homman voi toki tehdä isoon kakkuvuokaan ja leikata sitten valmiista kakkusesta sopivia annospaloja – palastelu saattaa kuitenkin olla hieman haastavaa. Paista kakkusia 200 asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Painoja kannattaa paistamisen puolessa välissä painaa varovasti alaspäin: tarkoitus olisi saada peruna- ja nauriskerrokset kypsymään mahdollisimman tiiviisti. Peruna saa kypsyä reilun soseiseksi, nauris muuttuu kypsyessään ihanan makeaksi! Anna kypsien kakkusten vetäytyä ainakin kymmenisen minuuttia ja kumoa ne sitten varovasti lautasille. Koristele kakkuset tuoreella persiljasilpulla ja puikulapotuista tehdyillä sipseillä.

älyttömän herkku perunakakku sopii muidenkin ruokien lisukkeeksi

Puikulasipsit

kuorittuja puikulapottuja
rypsiöljyä
suolaa

Leikkaa puikuloista ohuen ohuita viipaleita ja kuivaa ne huolella talouspaperilla. Paista viipaleita 180 asteisessa öljyssä n. 4 minuuttia tai kunnes sipsit ovat kauniin ruskeita. Anna kuivua talosupaperin päällä ja ripsaise päälle pikkuisen suolaa. 

lämpömittarin käyttö auttoi hiiltymisen ehkäisyyn

2 kommenttia:

  1. Olenkin etsinyt hyvää olutkastikkeen ohjetta tulevaan olut-menuuseen... Tämä kuullostaa lupaavalta :)

    Ja onnea kisaan!

    -Taru

    VastaaPoista
  2. Kurkkaa ihmeessä myös tuon tunnisteen "olut" alta löytyvät reseptit! Tai oikean yläreunan "kaikki reseptit" - olutkastikkeita löytyy blogista muitakin, vähän sen mukaan minkä kanssa sitä kaipaa.. Ja kiitokset samoin, teille myös onnea! Annoksenne näytti aivan mielettömän upealta!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...