13.3.2011

Tomaatti-rosmariini-focaccia ja jogurtti-artisokkatahna


Ihanaa ja vaivatonta illanistujaisruokaa italialaishenkisesti. Höttöistä vehnäleipää hyvällä oliiviöljyllä ja voimakkaan valkosipulista levitettä. Artisokkatahnan voi jättää paksuksi tahnaksi, tai ohentaa ohuemmaksi soossiksi käyttötarkoituksen mukaan. Söimme "tahnaa" leivänpäällisenä, mutta myös kanan ja salaatin kastikkeena, joten tein siitä tällä kertaa suhteellisen ohkaista. Ulkomaisten aurinkokuivattujen tomaattien sijaan voipi myös suosia kotimaista: loppukesästä kuivurissa kuivatut kotimaiset tomaattilohkot säilyvät huoneenlämmössä mainiosti yli talven, ja pehmenevät oliiviöljyssä sopiviksi muutamassa tunnissa. (Kiitos äidin kuivausinnostukselle!)

valkosipulipläjäyksen jälkeen voi olla hankala saada suukkoja

Tomaatti-rosmariini-focaccia 

6 dl vettä
30 g hiivaa
n. 1kg hiivaleipäjauhoja
2 rkl hunajaa
n. 1rkl suolaa
2 tl kuivattua timjamia

n. 1dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina öljyssä
n. 2 rkl tuoretta rosmariinia (lehdet nypitty)
n. 4 rkl hyvää oliiviöljyä
sormisuolaa

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, hunaja, timjami ja suola. Alusta sekaan jauhot, vaivaa viitisen minuuttia, lisää öljy ja kohota liinan alla puolisen tuntia. Levittele taikina levyksi pellille, ripottele päälle aurinkokuivatut tomaatit ja rosmariinit, lorota päälle oliiviöljyä ja painele levyyn sormilla koloja. Anna kohota vielä puolisen tuntia ja ripottele päälle sormisuolahippuja. Paista foccaciaa n. 200 asteessa n. 20 minuuttia. Jäähdytä jonkin aikaa ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Herkuttele sellaisenaan punaviinin kanssa tai dippaile jogurtti-artisokkatahnaan. (Itse huitaisin leipätaikinan rennosti "ei-näin"- tekniikalla siten, että käytin ihan liikaa hiivaa (50g), kohottelin taikinaa puolisen tuntia, lötkäisin taikinan suoraan kulhosta pellille leivinpaperin päälle sen enempiä vaivaamatta, lusikoin tomaatit päälle, painelin leiväntekelettä ohuemmaksi, lorotin valtavasti öljyä pintaan ja lykkäsin homman uuniin enää toista kertaa kohottamatta. Ja siitäkin huolimatta koostumus oli erinomainen!)


matkalla uuniin yksinkertaista ja herkullista!

Jogurtti-artisokkatahna

160 g öljyyn säilöttyjä artisokansydämiä
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl turkkilaista jogurttia
öljyä artisokkatölkistä

Surauta artisokat (ilman öljyä) tahnaksi valkosipulinkynsien kanssa, sekoita mukaan jogurtti ja ohenna halutun paksuiseksi öljyllä. Käytä paksuna levitteenä tai ohuempana kastikkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...