10.3.2011

Mustapapupihvit ja aurinkoiset ruusukaalit

Ostan yleensä käyttämäni pavut kuivattuina isoissa pusseissa ja liotan & keitän niitä kerralla valtavan kattilallisen. Kypsät pavut on jäähtyneinä näppärä jakaa pakastimeen sopiviin annosrasioihin ja ottaa käyttöön kun tarve vaatii. Päihittävät tölkkipavut sekä maussa että hinnassa! Seuraaviin papupihveihin käytin kasvisliemessä keitettyjä mustapapuja – jos käytät maustamattomia papuja, lisää mausteiden määrää tai lorauta papuseoksen sekaan pikkuriikkisen kasvisfondia.

nopealla vilkaisulla luulisi jauhelihapiffeiksi

Mustapapupihvit
(pellillinen)

1 dl (n. 60 g) auringonkukansiemeniä
2 rkl rypsiöljyä
1 reilunkokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 punaista paprikaa
4 rkl (n. 100 g) tomaattipyreetä
400 g käyttövalmiita mustapapuja
3 rkl (n. 25 g) kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
½ tl tabascoa
reilusti mustapippuria myllystä
reilu kourallinen (n. 40 g) tuoretta persiljaa (tai pakastettua)
120 g smetanaa
3 kananmunaa

Paahda auringonkukansiemeniä kevyesti kuivalla paistinpannulla ja surauta ne mixerillä hienoksi rouheeksi. Kuullota sipulia ja valkosipulia rypsiöljyssä, lisää kuutioidut paprikat ja tomaattipyree, paista miedolla lämmöllä muutama minuutti. Surauta pavut, paistettu sipuli-paprikaseos sekä persilja sauvasekoittimella tahnaksi (saa jäädä sattumia). Sekoita papumassaan auringonkukansiemenrouhe, seesaminsiemet, smetana ja mausteet. Tarkista maku tässä välissä ja lisää tarvittaessa mausteita. Sekoita massaan viimeiseksi kananmunat ja jaa massa pihveiksi. Taikina on tarkoituksella suhteellisen löysää, joten pihvien muotoilu onnistuu  nostelemalla taikinaa lusikalla suoraan leivinpaperin päällä olevaan piparimuottiin/ stanssiin. (Vilkaise kuva prosessista täältä.) Kypsennä pihvejä 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. 

ilman muottia muotoilu on aika lailla mahdotonta

Papupihvit maistuvat parhaiten jonkin raikkaan lisäkkeen kanssa. Ihanan aurinkoisena kasvislisäkkeenä toimivat hienosti appelsiinilla raikastetut ruusukaalit. Ja suosittelenpa lisäämään lautaselle myös nokareen maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai smetanaa kastikkeeksi.

Appelsiini-ruusukaalit
(neljälle)

550 g ruusukaaleja
2 appelsiinia
1 rkl hyvää oliiviöljyä

Kuori appelsiini valkoista kalvoa myöten ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä tai höyrytä ruusukaalit kypsiksi (ei ylikypsiksi – pysäytä kypsyminen upottamalla ruusukaalit hetkeksi kylmään veteen). Sekoita ruusukaalit, appelsiinit ja öljy sekaisin, tarjoile välittömästi.

aurinkoa harmaaseen päivään lautaselta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...