Kasvissyöjävuosinani opin käyttämään hyödykseni kiinnostavien keittokirjojen itselleni ”turhat” liharuokaohjeet korvaamalla lihat surutta pavuilla, tofulla tai soijasuikaleilla/ -rouheella. Teen tätä yhä. On huomattavasti näppärämpää ottaa kuivakaapista tai pakastimesta käyttövalmiita kasviproteiininlähteitä kuin lähteä pitkän päivän päätteeksi vielä kaupan liha- tai kalatiskejä kohden. Seuraavakin mainio ruoka valmistui tölkkipavuista varsin sukkelaan, vaikka alkuperäinen ohje olisikin edellyttänyt valkoista kalaa. Alkuperäinen resepti löytyi nimellä ”Hot fish curry” Tammen keittokirjasta (2002). Kalainen curry kehotettiin nauttimaan riisin ja naan-leivän kanssa, mutta hiilihydraattitietoisempana vaihtoehtona toimii riisimäiseksi raastettu kukkakaali tai rapsakan puolikypsiksi höyrytetyt porkkanatikut. Reseptin ”vegetarisoitu” versioni tässä:
kai se vihreä voipi joskus olla pöydässä ihan vain silmänruokanakin |
Jogurttinen valkopapucurry
(neljälle)
2 rkl rypsiöljyä
1 silputtu sipuli (kuorineen n. 150 g)
pari hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl hienonnettua inkivääriä (n. 10 g)
½ tl kurkumaa
¼ - 1 tl (maun mukaan) kuivattua chiliä
½ tl garam masala- mausteseosta
2 rkl mantelirouhetta
2 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
3 kuutioitua tomaattia (n. 250 g)
2 dl turkkilaista (tms) jogurttia
pieni kourallinen tuoretta minttua hienonnettuna (n. 5 g)
450 g suuria valkoisia papuja käyttövalmiina (tölkistä tai itse liotettuna ja keitettynä)
normi paistinpannu saattaa olla papucurryn keittelyyn vähän liian pieni |
Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä öljyssä muutama minuutti. Pienennä lämpöä ja lisää pannulle mausteet, mantelit, seesaminsiemenet ja tomaatit. Kypsyttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 20 minuuttia. Lisää sitten jogurtti, minttu sekä pavut. (Jos käytät tölkkipapuja, huuhtele ja valuta ne ensin!) Kypsennä curryä noin viisi minuuttia, tai kunnes pavut ovat läpikotaisin kuumenneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!