25.3.2011

Hiilihydraattitietoista hiivaleipää


Meillä syödään melkein joka ilta hapankorppuja majoneesilla, juustolla ja kalkkunalla päällystettynä. Oikeasti. Ilman kasviksia. En vieläkään täysin ymmärrä mikä niissä on niin koukuttavaa, ettei noinkaan tylsään yhdistelmään edes kyllästy. Muuta leipää tuleekin sitten syötyä reilusti harvemmin. Yritän aina välillä kehitellä jotain leiväkettä happareiden korvikkeeksi, mutta rukiiset hapankorput voittavat aina. Niin nytkin. Haluan silti dokumentoida tämänkertaisen yrityksen, sillä koostumuksen puolesta tällä hiilihydraattitietoisella leivällä päästiin jo aika lähelle tavoiteltua. Ideana oli siis tehdä kuitupitoista ja ravintorikasta hiivaleipää mahdollisimman vähillä höttöjauhoilla, mutta ilman pähkinöitä ja kananmunia, jotka yleensä kuuluvat oleellisesti erinäköisiin vhh-leiväkkeisiin. Hiilihydraattien määrää en siis yrittänytkään minimoida, vaan kyseessä on enemmänkin laatuun keskittyvä tutkielma. Koska rukiin määrä oli suhteellisen suuri, leivän maku oli makuuni vaaleaksi leiväksi hieman turhan ”väkevä”. (Ja jos päätä vaivaa aihe ”syödäkö viljaa vai ei”, suosittelen lukaisemaan aiheesta hyvän artikkelin Uuden Mustan sivuilta.)

kuituinen käntty ja pilkahdus kevättä

Hiilihydraattitietoinen hiivaleipä

2 dl (120 g) auringonkukansiemeniä
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
½ dl (40 g) vehnärouhetta
1 dl (50 g) täysjyvävehnäjauhoja
2 dl (80 g) kaurahiutaleita
2 dl (80 g) spelttileseitä
½ dl (40 g) gluteenijauhoa
½ dl (40 g) kokonaisia pellavansiemeniä
½ dl (40 g) kuorimattomia seesaminsiemeniä
½ dl (20 g) sokerijuurikaskuituhiutaleita (Fibrex)
n. 2,5 dl (n. 160 g) ruisjauhoja
½ dl seesamöljyä (sitä vaaleaa, ei paahdettua)

irtopohjainen vuoka sopii huolettomiin leipähommiinkin

Laita vehnärouhe pehmenemään veteen. Paahda auringonkukansiemenet vaalean ruskeiksi 200 asteisessa uunissa tai kuivalla paistinpannulla. Jäähdytä ja surauta rouheaksi jauhoksi mixerillä (osan voi toki jättää kokonaisiksikin). Liuota hiiva veteen (jossa vehnärouhe jo on), lisää sekaan myös hunaja ja suola. Sekoita liuokseen myös kaikki muut ainekset, alusta taikinaan viimeisenä ruisjauhot. Vaivaa kymmenisen minuuttia, lisää lopussa myös öljy. (Taikinaan tulee sitko, mutta se ei irtoa kulhosta yhtä kauniiksi palloksi kuin höttöjauhoihin leivottu taikina. Jauhoja ei kannata käyttää enempää, muuten lopputulos on kivikova.) Anna kohota liinan alla puolitoista tuntia. Muotoile kohonneesta taikinasta kolme palloa ja aseta pallot öljyttyyn leipävuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 45minuuttia, loppuvaiheessa leipä kannattaa peittää foliolla ettei pinta kärähdä. Anna jäähtyä ja irrota leipä vuoasta. 

pimeään aamuun aurinkoa kukkasista

Leipä on melkoisen tuhtia tavaraa, aamiaiseksi paahtimessa paahdettu leipäpala avokadolla päällystettynä piti nälkää sen verran hyvin, ettei vielä lounaallakaan ollut nälkä! Ja mainittakoon vielä se positiivinen seikka, että tällaisen leivän syönnistä seuraa mukava kylläisyys ilman että tekee mieli syödä leipää lisää ja lisää – itselläni kun vaalean höttöleivän syöminen tuppaa poikkeuksetta ”syötättämään”, eli aiheuttaa ikävää ahmimishimoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...