Puoliso toivoi jotakin ruokaa jota voisi syödä puikoilla. Itse kaipasin vaihteeksi jotakin kiinalaisittain makeahkoa herkkua. Olen todennut, että jos joka kotiin riittäisi yksi ainoa keittokirja, se kirja olisi ”Tammen Keittokirja” (2002). Kirja ei pettänyt nytkään – lyhyestä aasialaisia ruokia käsittelevästä kappaleesta löytyi seuraava suhteellisen yksinkertainen ruoka: ”wokattu kana ja cashewpähkinät”. Kana maistuu hyvälle sellaisenaankin, mutta ellei halua käyttää lusikkaa, herkullisen kastikkeen saa parempiin suihin parhaiten riisin, ohran, quinoan tai muun vastaavan lisäkkeen kanssa. Kotimainen ohra olisi ehdottomasti ekologisin vaihtoehto, mutta meiltä kaapista löytyi ainoastaan mukavan aromaattista jasmiiniriisiä (joka tosin oli kohdannut parasta-ennen-päiväyksensä jo ajat sitten).
yhden henkilön nimellisannos riisiä riitti hyvin kolmeen annokseen kanaa |
Kanaa ja cashew-pähkinöitä kiinalaisittain
(neljälle)
2 dl cashewpähkinöitä
4 ohueksi suikaloitua broilerinfileetä
2 rkl maapähkinäöljyä (käytin auringonkukkaöljyä)
½ karkeaksi viipaloitua purjoa (käytin 140 g)
1 dl viipaloituja vesikastanjoita
2 rkl osterikastiketta
3 rkl kiinalaista vaaleaa soijaa (käytin tummaa)
3 rkl kidesokeria
1 rkl maizenaa
1 dl vettä
(tämän värinen annos vaatii värikkään alkusalaatin) |
Ai niin, aasialaisten ruokien kanssa sopisi oikein hyvin ruokajuomaksi olut. Luettuani uutisen*, joka hyvin helposti voisi käydä toteen meidänkin taloudessamme, jätän olutsuosituksen nyt kuitenkin antamatta.. (*Alkoholi lihottaa suomalaisia) Kyllä se vesi vaan on paras arkiruokajuoma!
Tää näyttää kyllä just sellaiselta ruoalta joka uppoais takuulla meidän perheessä kaikille. Vitsi ihan pakko kokeilla! MUTTA mistä ihmeestä mä osterikastiketta löydän ja mihin muuhun sitä voi käyttää...?
VastaaPoistaOsterikastike löytyy soijakastikepullojen viereltä ainakin keskikokoisesta marketista. Tai sitten voi käydä kerjuulla isosiskon luona;) Pitäisi ehkä perustaa "yhteiset-maustekastikkeet-piiri" - mulla on ainakin riesana erinäköisiä pulloja ja purnukoita joita on hankkinut jotain erityistä reseptiä varten, mutta joita ei tarpeeksi usein kuitenkaan tarvitse. (Tyyliin sushi-riisi-etikka! En yhtään pidä sushista, erityisesti inhoan sitä riisiä.. Silti joku riivattu iski kaupan hyllyllä ja hankin sen kurjan pullon.)
VastaaPoistaJos (ja kun!) pitää maapähkinäöljyn mausta - varsinkin aasialaisissa ruoissa - sitä kannattaa lisätä tuohon kastikkeeseen. Jo pieni määrä (1-2 rkl) antaa oikein kivasti makua. Kuumennettaessahan tavara menee melkolailla haaskuuseen, kun aromitkin katoavat, joten on ihan paikallaan korvata se siinä tarkoituksessa muulla öljyllä.
VastaaPoistaTuo on varmasti totta! Pistin puolison kauppaan maapähkinäöljyn perään, mutta sitä ei ollut löytynyt:(
VastaaPoistaEn ole ennättänyt vielä kahlata Jyväskylän kaikkia kauppoja läpi- olisko Ilkka sulla tietoa löytyisikö öljypulloa ihan isompien markettien hyllyiltä vai kannattaako suosiolla tehdä täsmäisku etnisiin herkkukauppoihin?
Helsingissä ainakin tuntuu olevan ihan arpapeliä, tällä hetkellä kaapissa olevat on varmaan ostettu hyvin varustellusta S-marketista (Sokos tai joku muu). Luulisi, että Cittareissa tai laadukkaissa K-supermarketeissa ainakin löytyisi etnokauppojen lisäksi.
VastaaPoistaHyvä ruoka tuli muuten tällä reseptillä, itse uskalsin ottaa Keisari Luomun tämän kanssa! :)
Hienoa! Täällä ei S-marketeista ole tärpännyt, maapähkinäöljyn etsintöjä jatketaan:) Itse tykkään käyttää paahdettua seesamöljyä, sillä saa kanssa upean aasialaisvivahteisen viimeistelyn wokeille.
VastaaPoistaHei pakko vinkata, että jos seesamin mausta pitää, niin sesame oil on erinomainen vaihtoehto maapähkinäöljylle !:) -Madde
VastaaPoistalientä kuuluu jäädä melko runsaasti.
VastaaPoistaEi kyllä jää :) no tehtiin tripla annos, toivottavasti ei tule liian suolaiseksi, pian se nähdään syödäänkö tuota vai mennäänkö naapurin buffettiin.