17.3.2011

Suolakuorikana fenkolilla, timjamilla ja sitruunalla maustettuna


Muistatteko sen Frendien jakson, jossa Joey työntää päänsä kiitospäivän kalkkunaan? Yhtään kaunistelematta, koin itse  voimakasta tarvetta tehdä suunnilleen samoin, kun pääsin elämäni ensimmäistä kertaa käsittelemään kokonaista jyväbroileria. Voi sitä riemua! Jos olisin tiennyt kuinka mahtavalta tuntuu hieroa yrttiöljyä kynittyyn kanaan ja tunkea sen sisuksiin sitruunoita, olisin tehnyt tämän jo aiemminkin! Siis oikeasti! En vieläkään tajua mikä ihme naksahti pääkopassani, mutta nautin tästä projektista niin hämmentävän paljon, että puolisokin lähinnä pyöritteli päätään epäuskoisena.. Kyseessä on siis Jamie Oliverin ”Alastoman kokin onnenpäivät”-kirjasta (WSOY 2004) löytyvä resepti, joka todella tarjoilee onnellisia hetkiä!

tuima tipu

Kanaa, fenkolia, timjamia ja sitruunaa suolakuoressa
(4 annosta)

3 kg karkeaa suolaa
8 kukkurallista rkl kokonaisia fenkolinsiemeniä murskattuina
2 vatkattua munaa
2 halkaistua sitruunaa
1 rkl kokonaisia pippureita (käytin mustapippureita)
1 lasillinen vettä
1 nippu tuoretta timjamia
oliiviöljyä
2 kg patakana tai broileri
1 nippu silputtua persiljaa
8 kuorineen litistettyä valkosipulinkynttä

Sekoita suuressa kulhossa, suola, fenkolinsiemenet, munat, sitruunoiden mehut (säästä kuoret), pippurit ja lasillinen vettä. Murskaa timjami morttelissa ja lisää pari kunnon lorausta oliiviöljyä. Hiero kana päältä ja sisältä yrttiöljyllä ja työnnä linnun täytteeksi persiljasilppua, valkosipulinkynsiä ja sitruunoiden puolikkaat. (Lintu pitäisi pakata niin täpötäyteen täytettä, ettei sen sisään pääse yhtään suolaa suolakuoresta.)

meillä kananen oli vain reilun kilon painoinen

Asettele pöydän päälle alumiinifoliosta noin metrinen neliö ja levitä sen päälle noin kolmannes suolaseoksesta parin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Nosta kana suolan päälle ja painele loppu suolaseos sen pintaan. Kostean suolan pitäisi tarttua kanan nahkaan hyvin, nahan on oltava ehjää ettei kana suolaannu liikaa! (Omasta tipustani oli revennyt pieni pala nahkaa, joten laitoin sen suojaksi palasen foliota ennen suolakuoren lisäämistä.) Kääräise folio kiinni suolakuoren päälle – folion tarkoitus on pitää suola paikoillaan kunnes se kovettuu, sen ei siis tarvitse olla mitenkään supertiivis. Työnnä koko paketti uuniin 200 asteeseen kahdeksi tunniksi. Nosta pois uunista ja lepuuttele varttitunti. Revi folio auki, kopsauta suolakuori muruiksi ja paljasta upean tuoksuinen kana nälkäisille. Kanan nahka ei kuoren alla juurikaan rapeudu, joten se on siirrettävä sivuun lihojen tieltä. Jamie suosittelee kanan kaveriksi piparjuuri-ranskankermakastiketta tai basilikamajoneesia, meillä syötiin jogurtti-artisokkatahnaa.

arat paikat häveliäästi peitetty

Hyvää oli! Kanan pikkuruiset siivet suolaantuivat kuitenkin liikaa, joten ne kannattaisi ehkä suojata foliolla ennen suolakuorta. Parasta oli paistamisen aikana uunista leijaileva mieletön tuoksu! (No okei. Tunnustan, ihan parasta oli kyllä se kanan käsittely..)  Timjamin ja sitruunan maku ei ollut kovinkaan vahva, luulisin että vielä parempi lopputulos syntyisi, jos kanan antaisi kylpeä mausteissa pari tuntia ennen suolakuoritusta ja uunitusta. (Ja niin, minulle ruoan herkullisuus on tosiaan monen asian summa- jos maku ei ole ihan super, mutta ruoka muuten tarjoaa valmistustapansa, tarjoilutapansa tai nauttimishetkensä ansiosta huikeita elämyksiä ja hykerryttävää kiherrystä koko kroppaan, se saa kyllä täydet pisteet!)

foliota olisi riittänyt vähempikin määrä

2 kommenttia:

  1. Siis vau!! Tätä kokeilen,kunhan saan kukon teurastettua!!

    VastaaPoista
  2. Oi kun olisi meilläkin tilaa pitää omaa siipikarjaa! Taatusti pikkuisen herkullisempaa lihaa kuin näissä supermarkettien tehotuotetuissa tipuissa..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...