9.1.2011

Punajuuri-jansson

Maailman parhaimpia hetkiä ovat yllättävät ahaa-elämykset. Ensimmäinen oliivi tai sinihomejuustomuru joka maistuukin hyvältä, se kun huomaa että kahvin voi juoda myös ilman maitoa, se kun ensimmäistä kertaa maistaa meren hienostuneen maun limaiseksi ja ällöttäväksi luulemassaan osterissa jne jne. Mahtavalta tuntuu myös silloin, kun rohkaisee itsensä kokeilemaan jotakin ihan älytöntä joka osoittautuukin toimivaksi. Keittiössä tällaisia hetkiä pääsee kokemaan lähes joka päivä, ja se on ihanaa elämää se!

Pohdiskelin nauriskiusauksen ohjeen postattuani tekeväni seuraavan juureskiusauksen anjoviksista. Olin myös hamstrannut jääkaappiin aivan liikaa punajuuria, joten päätin ottaa riskin ja tehdä janssonin kiusauksen punajuurista. Tässä vaiheessa epäilin melko vahvasti homman toimivuutta, joten päätin heittäytyä vielä kovemmalla vauhdilla alamäkeen ja maustoin laatikon tillillä ja kapriksilla. Ja piru vie, sehän toimi! Hyvää! Yllättävää! Hauskaa! 

hirmuisen kuvauksellisia nämä kiusaukset

Punajuuri-jansson

1,5kg punajuuria
2 rasiaa (125g/85g) anjovisfileitä
1 iso punasipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
2 rkl huuhdottuja kapriksia
2 rkl kuivattua tilliä
4 dl (soija)kermaa
mustapippuria

Kuori, huuhdo ja suikaloi punajuuret, hienonna sipuli ja valkosipulit sekä huolellisesti huuhdotut kaprikset. Hienonna myös anjovisfileet ja ota talteen liemi toisesta rasiasta (ei molempia, tulee muuten liian suolaista!). Sekoita punajuuret, sipulit, kaprikset, tilli, kerma, anjovikset sekä toisen anjovisrasian liemi sekaisin, lisää myös hieman mustapippuria myllystä. Kaada uunivuokaan ja kypsyttele kiusausta 175 asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Vuoan päälle kannattaa laittaa kypsymisen puolessa välissä folio, ettei kiusaus kuivu liikaa.

luonnonvalossa olut on hieman punertavampaa

Ruokajuomaksi maisteltiin (koti-)Panimo Kiljuhanhen hauskaa ja yllättävän herkkua viritystä ”Copper Penny Amber Alea” joka maistui ruoan kanssa paljon paremmalle kuin sellaisenaan nautiskeltuna. Uskoisin että nimenomaan joku raikkaasti humaloitu ja hedelmäinen ale imartelee parhaiten anjovisten mausteisuutta ja punajuuren multaista makeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...