4.1.2011

Juurescurry

Tämä kasviscurry on yhtään liioittelematta aivan käsittämättömän herkullista! Tuntuu että jokaisella suullisella joku uusi ja mielenkiintoinen maku kutittelee kaikkia aisteja! Yhtä aikaa hyökkäävän tulinen ja samalla lohduttavan lempeä seikkailu lautasella! Resepti on Jamie Oliverin kirjasta ”Alastoman kokin onnenpäivät” (WSOY 2004) ja kantaa kirjassa nimeä ”lempicurryni”. Currypohjaan voi lisätä oikeastaan mitä tahansa kasviksia (wokkivihanneksia, linssejä, papuja, bataattia, pinaattia, kurpitsaa jne jne), jokaisella kasviskombinaatiolla maku muuttuu entistäkin hauskemmaksi! Tällä kertaa tein curryn juureksista ja kikherneistä.

pikkuinen seikkailu lautasella

Reseptiin käytettäviä currylehtiä (kuivattuna) ja sarviapilansiemeniä kannattaa metsästää etnisistä ruokakaupoista – useimpien kokeilujen perusteella sarviapilan siemenet eivät ole niin välttämättömiä, mutta ilman currylehtiä maku ei ole ollenkaan niin upea. Olen kokeillut noiden kolmiomaisten sarviapilan siementen tilalla myös sinimailasen siemeniä, ja hyvin maistuivat nekin. Jos ei ole tulisten makujen ystävä, chilin määrää voi vähentää tai valita miedompia lajikkeita. (Ja muistakaa ihmeessä inkiväärivinkki: pakasta tuore inkivääri kuorittuna, raasta siitä jäisenä tarvittava määrä ja laita loppu pakastimeen odottamaan seuraavaa tuoreen inkiväärin tarvetta.)

fenugreek = sarviapilan siemenet ovat curryseosten tärkeä ainesosa

Juurescurry

5 rkl öljyä
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl sarviapilan siemeniä
3 tuoretta vihreää chilipaprikaa ilman siemeniä (itse käytin punaisia kuivattuja ancho-chilejä siemenineen)
1 kourallinen currylehtiä (itse käytin kuivattuja)
2 "peukalonkokoista" palaa tuoretta inkivääriä karkeana raasteena (pari rkl)
3 sipulia hienonnettuna
1tl chilijauhetta
1tl kurkumaa
5 tomaattia hienonnettuna (pilkottuna)
4dl kookosmaitoa
pari lasillista vettä
suolaa (ei tarvitse ollenkaan!)

mukana myös kuivatut currynlehdet ja kesällä takapihalla kasvaneet chilit

250g kikherneitä
300g nauriita
150g porkkanaa
100g palsternakkaa
 
Kuumenna öljy suuressa pannussa ja ripottele siihen sinapinsiemenet. Kun siemenet alkavat poksahdella, lisää sekaan sarviapilansiement, chilit, currylehdet ja inkivääri. Sekoittele ja paista pari minuuttia. Lisää sipulisilppu ja kasvikset (ei vielä tomaattia) ja kypsennä kunnes sipuli on saanut hieman väriä. Tämän jälkeen lisää chilijauhe ja kurkuma sekä tomaatit. Kypsennä muutama minuutti ja lisää viimeiseksi kookosmaito ja vettä. Hauduttele kunnes kasvikset ovat kypsiä. 

kotimaiset juurekset hieman eksoottisemmin

Itse nautin curryn ihan sellaisenaan keittolautaselta lusikalla, mutta jos välttämättä haluaa, curryn voi toki tarjoilla myös ohran/ täysjyväriisin/ quinoan tms. kanssa.

Lukekaapas muuten ihmeessä muistutukseksi Juhana Harjun tuorein kirjoitus välimeren ruokavaliosta. Viljatuotteiden käytön sijaan pitäisi painottaa vihanneksien ja hedelmien käyttöä, margariinien tilalle valita juoksevia kasviöljyjä, edes osan lihasta korvata pavuilla ja linsseillä, ja yrttien, kuten tulehduksiakin vähentävän kurkuman käyttöä lisätä. Kirjoituksessa myös kerrotaan lyhyesti miten välimeren ruokavalion voi näppärästi mukauttaa Suomen oloihin. Pohjoismaisen ruokavalion erinomaisista piirteistähän on kirjoiteltu aiemminkin  esim. Brittiläisissä Independentissä ja Telegraphissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...