13.1.2011

Kirpsakka tomaattikastike grillatulle kanalle

Koska keittiön kirjahylly on kovin rajallinen, kannan kotiin jatkuvasti uutta inspiraatiota kirjaston keittokirjojen luvatusta maasta. Sillä vaikka lukuisat hurmaavat ruokablogit ja muut sähköiset lähteet tarjoavatkin upeaa ruokafiilistelyä, mikään ei kirvoita tyytyväistä hyrinää yhtä hyvin kuin asettuminen torkkupeiton alle kahvikupin, suklaakonvehtien ja keittokirjakasan kanssa. Viimeksi nappasin kirjastosta mukaani Joanna Farrown ”Maailman parhaat kastikkeet” (Gummerus 2004). Kastikkeen ”maailmanparhaus” lienee makuasia, mutta ainakin suhteellisen tunnetuista peruskastikkeista kirjassa on kysymys.

tomaattia vaihteeksi mangolla ja sinapilla maustettuna

Jääkaapissa sattui olemaan marinoimatonta broilerin filettä ja keittiön pöydällä uhkaavasti ylikypsyvä kokoelma erilaisia tomaatteja, joten arvoin kirjasta kokeiluun grillatulle kanalle suositellun kastikkeen. Kirjan ”runsasarominen tomaattikastike” kiinnosti jo siksikin, että resepti sisälsi mangochutneytä, jota aina kausiluontoisesti tyrkin vähän jokaiseen ruokaan. (Jännä muuten, aina jos avoke vastaa ruokaostoksista, kauppakassissa on jossain muodossa broileria tai kalkkunaa. Aina. Lieneeköhän parka vähän kyllästynyt kasvispöperöihin?)

ihana, ihana chutney! huippua esim. katkarapuisessa wokissa

Runsasarominen tomaattikastike 
6 annosta (=meillä riitti vain kolmelle)

0,5 kg tomaatteja
25 g voita
1 pieni sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl worchestershirenkastiketta
2 rkl karkearakeista sinappia (=osa sileää sinappia ja osa sinapinsiemeniä)
sitruunan mehu ja raastettu kuori
muutama timjamin oksa (=1 vajaa kuivattua timjamia)
3 rkl mangochutneyta (=Rajahin makeaa mangochutneyta)
suolaa ja pippuria (=todella vähän suolaa mutta reiluummin mustapippuria)
smetanaa tarjoiluun

sisältää myös sitruunan aurinkoista raikkautta

Kuori ja pilko tomaatit (leikkaa kuoriin ristiviillot ja kaada tomaattien päälle kiehuvaa vettä pariksi minuutiksi niin kuori lähtee helposti, poista myös kova kantaosa). Sulata voi kuplivaksi kasarissa ja kuullota siinä sipuleita muutama minuutti. Lisää kaikki loput ainekset ja kypsennä miedolla lämmöllä varttitunti. Hajota tomaatinpalat kauhalla, poista timjamin oksat. Tarjoile valmis, puuromaisen sakea kastike kuumana smetanan kanssa. 

hirmu näppärä parilapannu myös kalan paistamiseen

Paistoin broilerin fileet pikaisesti parilapannulla rypsiöljyssä ja maustoin kevyesti suolalla ja pippurilla. Kastike maistui ihanan kirpeälle ja raikkaalle, ja erityisesti smetanan kanssa toimi erinomaisena lisäkkeenä suht. mauttomalle linnunlihalle. Voisin hyvin kuvitella kastikkeen sopivan myös tofun kaveriksi.

toki osa teoksista on hujan hajan kotia, puhumattakaan ruokalehdistä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...