23.1.2011

Flaamilainen lihapata ja olut-muffinit

Kun keittiö on vallattu koko päiväksi oluen panemiseen, lounaasta haaveilevan ei auta muuta kuin herätä aikaisin aamulla tekemään pataruoka uuniin kypsymään ja lähteä pataruoan valmistumisen ajaksi evakkoon keittiön valtaajien tieltä. Kun liedellä kiehuu 40l kattila ja kaikki tasot ovat täynnä erilaisia humaloita, maltaita ja humaloista keiteltyjä teekupposia, ruoan lisäkkeidenkään valmistukseen ei hirveästi jää tilaa ja valmiin ruoan täytyy myös voida odottaa syöjiä eikä syöjien ruokaa.

lihaliemi

Kun puhutaan oluesta keittiössä, ensimmäiseksi mieleen tulee klassinen carbonnade-pataruoka, jonka muuttumattomat raaka-aineet ovat naudanlihakuutiot, sipuli ja olut. Ihanan täyteläisen padan maku riippuu vahvasti siihen käytetystä oluesta – vaaleat saunakalja-lagerit kannattaa unohtaa mikäli tavoittelee ruoalle ominaista hapanimelähköä vivahdetta. Seuraava carbonnades on suosikkikeittokirjani ”Culinaria – Makujen Eurooppa” sivuilta löytyneen Belgialaisen pataruoan uunissa tehty versio. Laitan tähän reseptin alkuperäisenä, omat muokkailuni suluissa. 

useita tunteja hautunutta suussasulavaa lihaa

Carbonnades flamandes – Flaamilainen nautapata
(teoriassa neljälle)
(jos muuta ei tarjoilla, riittää juuri ja juuri kolmelle)

1 kg naudanlihaa (etuselkää) (käytin lapaa)
60 g voita
suolaa, mustapippuria
3 suurta sipulia
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
0,5 l gueuzea, lambicia tai ns. ruskeaa olutta (käytin Kasteel Brunea)
1 viipale leipää (käytin 1 reilu rkl korppujauhoja)
1 bouquet garni (käytin 1 tl kuivattua timjamia, 1 rkl kuivattua persiljaa ja 2 laakerinlehteä)
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia (käytin dijon- sinappia)

Leikkaa lihasta suuria (n. 50g) paloja ja paista ne voissa kauttaaltaan ruskeiksi. Lisää suolaa ja pippuria ja nosta lihat pois padasta. Kuori ja viipaloi sipulit ja paista samassa rasvassa kuin liha. Lisää olut ja ruokosokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna leipä ja lisää se kastikkeeseen yrttikimpun, viinietikan, sinapin ja lihojen kanssa. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä kannen alla 2,5 tuntia välillä sekoitten. (Kypsensin kannen alla uunissa 150 asteessa 4 tuntia)

sopivasti - ei liikaa - vastusta vahvalle ruoalle

Culinarian mukaan paras lisäke padalle on ”stoemp aux carrottes” – peruna-porkkanasose. Itse nostin uuniin lihapadan vierelle merisuolapedille pari rosamunda-perunaa ja muutaman porkkanan lähes puoleksitoista tunniksi, jonka jälkeen soseutin paahtuneet juurekset kuorittuina voin ja maitotilkan kanssa muussiksi. Mielestäni padassa parasta on liemi, joten herkku syötiin keittolautaselta lusikalla.

Ruokajuomana hörpittiin Belhavenin Scottish Stoutia, ja kateleipänä toimivat aamiaiselta jääneet olut-muffinit. (Muffinien resepti täältä.)

kaljamuffinit

Olut-muffinit
(12 kpl)

vajaa 6 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 rkl ruokosokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 huoneenlämpöinen kananmuna
4 rkl juoksevaa kasvirasvavalmistetta
2 tl dijon-sinappia
3 dl huoneenlämpöistä olutta (vaalea lager)
140 g raastettua cheddar- juustoa

Vispaa muna, rasva ja sinappi keskenään sekaisin. Lisää varovasti vispaten olut, sekoittele kunnes vaahtoaminen loppuu ja lisää sitten juustoraaste. Yhdistä keskenään sekoitetut kuivat aineet olut-seokseen ja jaa taikina voideltuihin muffini-vuokiin. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia (tai kunnes muffiniin tökättyyn hammastikkuun ei tartu juurikaan taikinaa). Jäähdytä muffinivuokaa ritilän päällä 10 min, irrottele varovasti muffinit pois vuoasta ja jäähdytä vielä viitisen minuuttia ritilän päällä. Ei kannata säästellä juustossa, laitoin itse vain puolet ohjeen määrästä, eikä juusto maistunut valmiissa muffineissa juuri ollenkaan. Ylipäätään nämä maistuvat hauskoille - hyvin vaikeaa määritellä onko kyseessä makea vai suolainen herkku; mainioita aamiaiselle teen tai kahvin kanssa nautittaviksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...