18.1.2011

Lagerilla maustettu sipulikeitto ja vehnäolutleipä

Pakkaspäivän iltalämmikkeeksi maistuu ihanan aromikas soppa. Kun simppelin sipulikeiton maustaa oluella ja leipäkin on uunituoretta, kelpaa keittoa tarjoilla myös tärkeille vieraille. Saunaillan herkku valmistui sopivasti saunoessa, ja koska parhaiden ystävien kanssa jaetaan kaikki kyyneleet, myös sipulit silputtiin yhdessä. Sekä keiton, että leivän resepti löytyi Glorian ruoka&viini –lehdestä 7/2008.

vasemmalta oikealle: ruokajuoma, leivän leivontaneste, sipulikeiton liemi
Lagerilla maustettu sipulikeitto
(kuudelle)

1 kg sipulia
3 valkosipulinkynttä
150g palvattua possunkylkeä
2 rkl öljyä
6 dl mietoa lihalientä (fondista)
5 dl vaaleaa lager-olutta
2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
(ripaus merisuolaa)

6 viipaletta vehnäolutleipää (resepti alla) tai vaaleaa maalaisleipää
150g raastettua gruyère- tai kermajuustoa

Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulit ja kuutioi possu. Kuumenna öljy ja porsaankylkikuutiot keittokattilassa, lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat läpikuultavia ja pehmeitä. (Mielestäni lopputulos on sen herkumpi, mitä pidempään sipuleita malttaa karamellisoida ennen nesteen lisääämistä.) Lisää lihaliemi, olut, laakerinlehdet ja timjami. Mausta pippurilla ja anna hautua 175 asteisessa uunissa vähintään 45 minuuttia. Annostele soppa annoskulhoihin, asettele päälle paksuhko leipäviipale ja ripottele koko homman päälle juustoraastetta. Ruskista annokset 250 asteisessa uunissa viitisen minuuttia ja tarjoile heti.

(tässä annoksessa reilusti leipää ja kunnolla juustoa)

Juomaksi Glorian ruoka&viini suositteli tsekkiläistä lageria Konrad Jockeria. Koska ko. olut ei kuulu lähikaupan valikoimaan, maistelimme sen sijaan aavistuksen makeaa Samson premiumia.  (Samson ei kuitenkaan ollut ihan paras mahdollinen valinta runsaan keiton kumppaniksi, eli kannattanee seuraavalla kerralla etsiä tuo Konrad.)

Vehnäolutleipä
(1 leipä)

2,5 dl vehnäolutta (esim. Hoegaarden)
25g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
1,5 dl ohrajauhoja
1,5 rkl öljyä
4-5dl hiivaleipävehnäjauhoja

Sekoita hiiva, suola ja hunaja huoneenlämpöiseen olueseen, lisää öljy ja ohrajauhot ja alusta sitten vähitellen taikinaan hiivaleipäjauhotkin. Vaivaa yleiskoneella kymmenisen minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa mutta pehmeää. Kohota 25min (kohotin 45min), painele taikinasta jauhotetulla alustalla ilmakuplat pois ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Ripottele päälle hieman ohrajauhoja ja kohota vielä noin 25min (taas melkein tunti). Viillä leipään terävällä veitsellä viillot ja paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys kopauttamalla leivän pohjaa- kypsä leipä ”kopisee”. Jäähdytä ritilällä. 

ehkä olisi riittänyt vähemmänkin hiivaa..

Leivästä tuli älyttömän pehmoista ja rapeakuorista! (Rapeakuorisuuteen saattoi vaikuttaa, että olin juuri ennen leivän paistamista valmistanut uunissa vesihauteessa crème brûléeta ja jätin kiehuvan vesihauteen uunin pohjalle leivän paistamisen ajaksi.) Tuoreena leipä maistui varsin mainiolle ja vanhempanakin sopi sipulikeiton päälle – päivän vanha leipä oli omaan makuuni kuitenkin aika mitäänsanomattoman makuista sellaisenaan syötynä. 

rapeaa ja pehmeää vielä seuraavanakin päivänä

2 kommenttia:

  1. se vesi muuten uunissa ei tee leivän kuorta rapeaksi vaikka se on laajalle levinnyt uskomus vaan juuri toiste päin. leipä nousee paremmin uunissa koska sen kuori ei kovetu niin nopeaan, sen takia se vesi höyry pitaisi saada myös kymmenisen minuutin kuluttua pois sieltä.

    hieno siitä tuli!

    VastaaPoista
  2. Aa! Kuulostaa kieltämättä ihan loogiselta. Pitäis kyllä opetella leivontahommissakin kyseenalaistamaan noita ohjeita: ruokaohjeita ei yleensä tule hirveästi noudatettua, mutta leipurinhommiin on jotenkin peloteltu että mikään ei onnistu ellet usko mitä ohjeessa sanotaan..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...