6.1.2011

Muskottikukalla maustetut pihvit & naurismuussi

On joitakin mausteita joista en ole oppinut nauttimaan: rakuuna, korianterin siemen ja muskottipähkinä. Ihan pieninä määrinä em. mausteetkin ovat hyviä, esimerkiksi pinaattikeittoon pieni ripsaus muskottia kuuluu, samoin kuin lasagnen juustokastikkeeseen. Korianterikin maistuu ihan hyvälle muiden mausteiden seassa. (Rakuunalle en vielä ole löytänyt hyviä käyttötapoja, vinkkejä otetaan mielellään vastaan!)

muskottipähkinän ja muskotinkukan kuva lainattu täältä

Minulla on pienoinen pahe hamstrata mausteita markkinoiden maustekojuista. Tästä syystä kotoa löytyy esimerkiksi puolen metrin mittaisia kanelitankoja ja jotain omituisia mausteseoksia joissa on niin paljon lisättyä suolaa etten kerta kaikkiaan ole voinut käyttää niitä mihinkään. Harvassa käytössä ovat myös esimerkiksi sichuanin pippurit ja kuivatut sitruunaruohopalaset. Ylivoimaisesti turhin ostos kuitenkin oli pussillinen ihmeellisen näköisiä lenkuroita, joita kutsutaan muskottikukiksi.

hämmentäviä lenkuroita

Muskottikukka (eng. mace) on itse asiassa muskottipähkinän ympärillä ollutta siemenvaippaa joka on kuivattu. Teos ”Creative cooking with spices” (Walker, Jane) kertoo kukan maun olevan pähkinää hienostuneempi, ja siinä missä muskottipähkinää käytetään useimmiten makeiden ruokien/ leivonnaisten mausteena, muskottikukka sopii myös lihan maustamiseen. Samaisessa kirjassa muskottikukka esiteltiin leivitettyjen lihapyöryköiden ja nauriiden mausteena, joten päätin antaa mausteelle mahdollisuuden hurmata itseni noudattamalla em. ohjeistuksia edes hieman sinne päin.

uusia makuja arkiruokaan

Muskottikukalla maustetut jauhelihapihvit

400g naudan paistijauhelihaa
2 kananmunaa
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
1 suuri valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 1tl kuivattua rosmariinia morttelilla murskattuna
n. 2tl kuivattua muskottikukkaa morttelilla murskattuna
n. 2tl soijakastiketta
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään, paista yksi pieni testilihapulla paistinpannulla ja säädä sen perusteella mausteita sopivaksi. Muotoile taikinasta pihvejä leivinpaperille ja paista uunissa 225 asteessa n.15 minuuttia.

tulee muuten syötyä aika paljon nauriita..

Muskottikukalla maustettu naurismuussi

n. 600g nauriita
n. 1tl kuivattua muskottikukkaa morttelilla murskattuna
hieman valkopippuria
hieman suolaa
reilusti kuivattua tai tuoretta persiljaa silppuna
1 rkl voita/ kasvirasvasekoitusta
2 rkl kermaa/ soijakermaa

Kuori ja pilko nauriit, keitä kypsiksi vähässä vedesssä. Kaada vesi pois ja muussaa esim. sauvasekoittimella muussiksi. Lisää loput ainekset ja tarjoa muussi jauhelihapihvien lisäkkeenä.

Persiljan ja muskotin yhdistelmä on toiminut aiemminkin esimerkiksi lampaan kanssa, ja varsin hyvin se maistui nauriidenkin seassa. Jauhelihapihvit olivat ihan ok, mitään suurta ahaa-elämystä en kuitenkaan muskottikukan kanssa päässyt kokemaan. Ainakaan vielä.

2 kommenttia:

  1. Mulla on pieni lähestymisongelma tuoreen korianterin lehtien kanssa, ei uppoa kun maistuu saippualle. Kuivattuja siemeniä laitoin viimeksi glögiin ja niistä pidän kyllä.

    Muskottipähkinän idean tajusin oikeastaan vasta tuoksuteltuani ja maistettuani vasta raastettua versiota. Se kaupan valmiiksi jauhettu pussitavara on ihan kaameaa. Mutta harvoin silti tulee käytettyä, se on myönnettävä.

    Rakuunasta pidän mutta sitä on ehdottomasti käytettävä harkiten ja tarkalla kädellä. Loistava porkkanan mauste, esim pannulla voissa pyöräytetyt porkkanasuikaleet, vähän valkosipulia, hunajaa ja rakuunaa! On hyvää! Toinen juttu, missä tykkään rakuunasta tosi paljon on dijonilla reippaasti maustettu majonessi, sinne ripaus rakuunaa ja eikun hampparin väliin. Namia!

    VastaaPoista
  2. Itseasiassa nyt kun mietin niin korvaan melkein aina tuoreen korianterin pakastetulla persiljalla, saippuan maku on kyllä varsin kuvaava!
    Kiitokset rakuunavinkistä - porkkanoihin tulee silloin tällöin rakuunaa ripsulteltua, mutta majoneesissa rakuuna on vielä testaamatta!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...