31.1.2011

Vinaigrette aux pommes

Keittiöelämä on yhtä vuoristorataa. Ja koska satun nauttimaan hirmuisesti niistä ihanista vatsaa kutkuttavista mahalaskuista, päätä huimaavasta vauhdista ja kauhun ja riemun sekaisista kiljahduksista, keittiöelämä totisesti on minua varten! Koska olin hieman tyytymätön viimeaikaisiin tasaisiin ratoihin jääkaapin ja hellan välillä, päätin kurottaa korkeammalle ja lainasin kirjastosta vaatimattomasti muutaman teoksen jotka käsittelevät vain ja ainoastaan mestarikokkien ravintolaruokia. En kuitenkaan aloittanut Escoffieren mestariteoksista, vaan lainasin näin alkuun ravintola-alan oppikirjoja (joista toki näiden mestareidenkin reseptejä löytyy). Muutama ihana, ihana resepti on jo testattu ja tulossa blogiin lähiaikoina, aloitan kuitenkin ensimmäisestä äärimmäisen yksinkertaisesta oivalluksesta: salaatinkastikkeesta.

raikasta kastiketta ja rapeita paahdettuja siemeniä

Muistan että lapsena meillä oli lähes aina jääkaapissa salaatinkastikepullo, jonka äitini kävi säännöllisin väliajoin hakemassa Jyväskylään kummitätini suosimasta ravintolasta Keravalta. Siihen ihanaan valkosipuliseen kastikkeeseen lotrattuna mikä tahansa rehu maistui taivaalliselta! Ja tokihan hohtoa lisäsi tieto, että pullon perässä oltiin matkattu puoli Suomea.. Ihan rehellisesti sanottuna en muista että meillä olisi koskaan ollut mitään muuta ostettua salaatinkastiketta, enkä sittemmin ole tainnut koskaan kantaa omaankaan kotiini kastiketta kaupan hyllyltä. Koska todella rakastan hyvää oliiviöljyä, en yleensä kaipaa salaattiini öljyn lisäksi muuta kuin ehkä muutaman pikkuruisen tipan balsamietikkaa ja rouhaisun mustapippuria. Nyt kuitenkin kiljahtelin riemusta testattuani tämänhetkistä lempisalaattiani kirjan ”Ravintolakokista mestariksi” (Lehtovaara & Hämäläinen, WSOY 2007) omenavinaigretella. Oijoijoi! Punajuuri- ja porkkanatikut sekasalaatilla, kevätsipulilla ja sekalaisilla paahdetuilla siemenillä höystettynä kohosivat kerralla aivan jumalaisiin sfääreihin! 

arkisalaatti puettu juhlaan

Omenavinaigrette – Vinaigrette aux pommes

100 g kuorittua omenaa
½ dl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
2 ½ dl öljyä (käytin kreetalaista neitsytoliiviöljyä)
suolaa, mustapippuria

Leikkaa omena kuutioiksi, sekoita se etikan kanssa ja anna maustua hetkinen. Surauta kaikki ainekset tehosekoittimella/ sauvasekoittimella hienoksi ja siivilöi. (Minä en siivilöinyt, oli ihanaa ilmankin!)

2 kommenttia:

  1. ooh, kuulostaapa hyvältä! Kuinkahan kauan tuo säilyy jääkaapissa jos sattuu jäämään yli...

    VastaaPoista
  2. Kannattaa tietystiä vähän maistella, mutta jääkaapissa säilyy ihan hyvin viikon verran- omenakin kun on sen verran hapan jo itsessään.. Jääkaapissa oliiviöljy tietysti tuppaa samentumaan, eli kastike kannattaa ottaa huoneen lämpöön jo vähän ennen ruokailua ja vispata ainekset vielä kertaalleen sekaisin säilytyksen jälkeen.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...