7.1.2011

Poronkäristys

Uskokaa tai älkää, mutten ole ikinä tehnyt poronkäristystä. (Ja perunamuussinkin kokkailut taitavat olla laskettavissa yhden käden sormilla..) Lähikaupan palvelutiskillä oli tarjolla poron käristyslihaa (mistä lie kohtaa elikkoa, ei tullut kysyttyä), joten nyt oli korkea aika paikata tämäkin aukko yleissivistyksessä loppiaisen kunniaksi. Pienen – ja kiivaan – kiukkunälkäisen sananvaihdon tuloksena juuresosastolta poimittiin mukaan perunoita. Avoke kun oli sitä mieltä että poroa ei tod. syödä minkään kukkakaalimuussin kanssa, ja hyvä että piti päänsä. Mielestäni ainoa oikea peruna porolle olisi ollut puikula, mutta sitä taistelua en enää viitsinyt ruokakaupassa käydä. (Uusin juuri ensiapukorttini: kouluttajakin sanoi, että monelta tapaturmalta ja mielenpahoittamiselta säästyttäisiin jos ihmiset söisivät vähän useammin ja kävisivät kaikki parisuhteidenkin kehityskeskustelut vasta maha täynnä. Pitää kyllä erittäin hyvin paikkansa! Itse olen ainakin todella raivostuttava kitisijä ja kiukkupussi jos verensokeri pääsee liian alas..)

yksinkertaiset maut ovat usein kaikkein parhaita

Kunnon poronkäristys maistuu oman näkemykseni mukaan ihan vain porolta. Sekaan ei siis tarvitse laittaa sipulia eikä oikeastaan muita mausteita kuin suolattua voita ja ehkä pikkuriikkisen mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Epäilin että veden lisääminen latistaisi käristyksen makua, joten holautin nesteeksi saunakaljaa. Avoke vastasi pottumuussin askartelusta ja ainoana väripilkkuna lautaselle nosteltiin survottua, mökiltä kesällä kerättyä puolukkaa ja itse säilöttyjä valkosipulisia maustekurkkuja. (Kiitokset enoni vaimolle jolta saatiin kesällä aivan valtavan kokoisia avomaankurkkuja!)

Oluinen poronkäristys
(kahdelle)

400g poron käristyslihaa (paistista vuoltuja lastuja tms)
n. 50g normaalisuolaista voita (ei ainakaan vähempää!)
n. 1dl olutta (lageria)
ripaus mustapippuria
tarvittaessa ripaus suolaa

Anna voin sulaa kuumalla paistinpannulla/ kasarissa ja ruskista siinä poro. Laske levyn lämpö ihan pienelle, ripsauta poron sekaan pikkuisen mustapippuria ja kaada pannulle olut. Kansi päälle ja anna muhia hiljalleen ainakin sen aikaa kun pottumuussi valmistuu (paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin). Jos käristys uhkaa kuivua, lorauta hieman lisää olutta sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vähäsen suolaa. Tarjoile pottumuussin, puolukkasurvoksen ja maustekurkkujen kera. 

jos pullon tekstitys on tanskaksi, valinta tehdään kuvan perusteella

Ruokajuomaksi arvottiin lähikaupan oluthyllyltä tanskalainen ale Amager Fælled, hölmöimmällä mahdollisella logiikalla: ”jos pullossa on jonkinlaisen peuran kuva, se varmaan sopii riistalle”. Uskomatonta, mutta olut sopi käristykselle oikein hyvin! Miedon hedelmäinen maku antoi tilaa poron ominausmaulle ja makeahkona olut tasapainotti kivasti puolukan hapanta kirpsakkuuttakin. (Uskoisin tosin, että käristyksen sekaan kaadettu Karhu olisi sopinut ruokajuomaksi ihan yhtä hyvin..)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...