3.1.2011

Hernemurekkeet, jogurttikastike ja sitruksinen salaatti

Gluteenitonta tai vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat tuskailevat usein lihapullien, -murekkeiden tai muiden vastaavien herkkujen valmistuksen kanssa. Mitä käytetään murekemassan mureuttajaksi jos korppujauhot eivät käy? Itse tykkään käyttää korppujauhojen tilalla sokerijuurikaskuituhiutaleita, jotka toimivat varsinaisena kuitupommina! Murekemassoihin sopii mainiosti myös kikherneistä valmistettu proteiinipitoinen gram-jauho, jolla voi myös suurustaa kastikkeita vehnäjauhojen sijaan. Koska sokerijuurikaskuidun ominaismaku on ainakin omaan suuhuni hieman tympeähkö, murekemassaan saa käyttää totuttua enemmän mausteita. Gram-jauho maistuu voimakkaasti herneelle, eli myös sitä käytettäessä ruoan makua kannattaa tarkistella ja mausteita lisäillä tarpeen mukaan.
 
korppujauhoton kasvismureke ja muita herkkuja

Vaikka nauta, sika, lammas tai kala murekemassaan hienosti sopivatkin, murekkeita, pihvejä ja/ tai pyöryköitä voi valmistaa melkeinpä mistä tahansa muustakin kuin jauhelihasta! Varsin toimivia raaka-aineita ovat myös pavut, soijarouheet, tofu, juurekset ja vihannekset. Sidosaineena voi käyttää kananmunan sijaan vaikkapa perunajauhoja, nesteenä jogurtteja, kermaviilejä tai mitä vaan. Tällä kertaa näppäräksi arkiruoaksi syntyivät silikonisessa muffinivuoassa pikkumurekkeet herneistä. Murekkeet ruokailtiin jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.

monikäyttöinen muffinivuoka ja yksi mainio kuidun lähde

Hernemureke
(8 pikkumureketta 4 hengelle)

1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl vettä
0,5 dl sokerijuurikaskuituhiutaleita (Fibrex)
2 rkl kikhernejauhoja (gram-)
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 tl kasvisfondia
1 tl kuivattua minttua
450 g pakasteherneitä
2 kananmunaa

Sekoita keskenään kaikki muut ainekset paitsi herneet ja munat. Anna seoksen turvota varttitunti. Surauta sulaneet herneet sauvasekoittimella hienoksi ja sekoita herneet ja kananmunat jogurttimassaan. Jaa murekemassa öljyttyihin muffinivuokiin ja kypsennä 225 asteessa puolisen tuntia. Tarjoile lämpimänä kylmän jogurttikastikkeen kanssa.

kiireinen kokki ei mitään pyöryköitä ala askartelemaan

Jogurttikastike (eräänlainen tsatsiki)

2 dl turkkilaista jogurttia
100 g kurkkua
½ tl kuivattua minttua
¼ tl valkosipulijauhetta
½ tl valkoista balsamietikkaa
1 rkl hyvää oliiviöljyä
½ tl hunajaa
ripaus suolaa

Raasta kurkku, ripottele sen päälle hieman suolaa ja valuta jonkin aikaa siivilässä. Sekoita kurkkuraaste mausteiden kanssa jogurtiin ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin vartin verran.

(eivätpä ole kovin kuvauksellisia nämä valkoiset kastikkeet)

Ostan todella harvoin sitrushedelmiä – en itse pidä kovinkaan paljoa kirpeän happamista mauista, eikä avokekaan ole sitrusfani. Sesonkiaikaan tulee kuitenkin ostettua naposteltavaksi makeita klementiinejä ja jossain mielenhäiriössä olin myös hankkinut aamiaistarpeiksi pari greippiä ja appelsiiniä. Koska em. sitrukset eivät koskaan päätyneet aamiaispöytään, ne päätyivät raikkaaksi lisäkesalaatiksi.

vallan yksinkertaiset raaka-aineet varsin raikkaaseen ja kauniiseen salaattiin

 Sitruksinen salaatti

erilaisia salaatteja (rucolaa, vuonankaalta tms)
erilaisia sitruksia (greippi, verigreippi, appelsiini, klementiinejä..)
pistaasipähkinöitä (suolaamattomia)
1 rkl punasipulisilppua
1 rkl hyvää oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
½ tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Sekoita kastike öljystä, sitruunamehusta, hienoksi silputusta punasipulista ja hunajasta, ja mausta se suolalla & mustapippurilla. Kuori hedelmät terävällä veitsellä niin että koko valkoinen kalvo lähtee pois, fileoi sitten hedelmäliha irti siten ettei lohkoihin jää yhtään valkoisia kalvoja. (Purista jäljelle jääneistä hedelmänraadoista kaikki herkulliset mehut ruoanlaittojuomaksi!) Asettele sitruslohkot kauniisti salaattipedille, ripottele päälle kourallinen pistaasipähkinöitä ja lusikoi koko aurinkoisen komeuden kruunuksi sipulinen salaatinkastike. 

myönnetään - pienten klementtiinien fileointi oli kyllä ihan järjetöntä kikkailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...