16.1.2011

Chili-suklaa- crème brûlée

Lämpimän tulisen chilin, voimakkaan tumman suklaan ja pehmeän vaniljakerman yhdistelmä ei voi olla toimimatta. Kun tuon ihanan täyteläisen kombinaation yhdistää lempijälkkäriini paahtovanukkaaseen, olen täysin viety! Paahtovanukas on mainio jälkiruoka vieraillekin tarjottavaksi, sillä sen voi valmistaa reippaasti etukäteen ja viimeistellä parissa minuutissa juhlakuntoon kaasupolttimolla. Ja jos karttelee sokeria, vanukkaan voi mainiosti valmistaa kuumutta kestävään makeutusaineeseen ja jättää sokerikuorrutteen tekemättä- silloin kyseessä ei tietenkään enää ole paahtovanukas vaan varsin herkullinen suklaavanukas.. (alkuperäinen resepti täältä)

onko ihanampaa ääntä kuin paahtuneen sokerin rapsahdus?

Chili-suklaa- crème brûlée
(kuudelle)

4 dl kuohukermaa
2 tl aidolla vaniljalla maustettua sokeria
1 isohko kuivattu ancho-chilipalko
1 1/2 tl kanelia
5 keltuaista
vajaa 1/2 dl sokeria
100 g tummaa suklaata (vähintään 70 % kaakaota)

viimeistelyyn fariinisokeria/ ruokosokeria/ hienoa sokeria

Kiehauta kerma, murennetut chilit ja kaneli. Lisää suklaa paloina, sekoita tasaiseksi ja siivilöi. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi ja kaada lämmin kerma-suklaamassa vaahdon sekaan reippaasti vatkaten. Jaa massa uuninkestäviin annosvuokiin ja peitä vuoat tiivisti foliolla. Asettele annosvuoat uunivuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä brulee-vuokien puoleen väliin saakka. Kypsennä vanukkaita vesihauteessa 150 asteessa noin 45 minuuttia, nostele pois vesihauteesta ja jäähdytä kylmiksi. Ripottele jäähtyneiden vanukkaiden pintaan sokeria ja paahda se kauniin ruskeaksi kaasupolttimella. (Periaatteessa tämän pitäisi onnistua myös uunin grillivastusten alla, mutta itse en siinä onnistu lämmittämättä vanukasmassaa liikaa.) Valmis vanukas oli älyttömän herkullista mutta todella tuhtia, luulisin että keltuaisia riittäisi neljä ja suklaankin määrää voinee pikkuisen vähentää. 

täyteläistä, todella täyteläistä!

2 kommenttia:

  1. Kääksis mikä herkku! Chilin ja suklaan yhdistelmä on niin hyvä. Kaipasiko prylee kaverikseen jotain raikasta?

    VastaaPoista
  2. Tuossa vanukkaassa maistuu kanelikin sen verran voimakkaasti, että jälkifiilis on yhtä lämpöisen tyytyväinen kuin tuoreen korvapuustin ja lämpimän maitolasillisen jäljiltä - siihen oloon ei kahvikupillista kummoisempaa raikastusta välttis kaipaa! Uskoisin, että kylkiäiseksi kuitenkin passaisivat vaikkapa vadelmat ja kermavaahto- jos nyt kermaa voi raikkaaksi luokitella;)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...