24.2.2011

(S)karppi piiraspohja (ja vähän pullaa..)

Siinä vaiheessa kun laskiaispullia on syönyt aamiaisella, lounaalla, välikahvilla ja päivällisellä* (eläköön rennot itseopiskelupäivät!), tulee mieleen laittaa iltapalapiiraspohjaan muutakin kuin vehnäjauhoa. Tai itse asiassa, parempi on unohtaa ne jauhot ihan kokonaan! Seuraava viljaton ja gluteeniton piirakkapohja sopii siis mainiosti vähähiilarista ruokavaliota noudattavalle. Olen kokeillut jos jonkinmoisia vähähiilihydraattisia piirakkapohjia niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin, mutta tämä tuntuu kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan olevan se paras!

pullamössösukupolvi arvostaa myös hiilaritietoisuutta

Resepti on alkujaan ”Laihdu ilman nälkää” –kirjasta (Nystén, Tavi, Tuohikorpi; Teos 2005). Tällä kertaa käytin piiraspohjaa suolaiseen piirakkaan, mutta lisäämällä sekaan hieman makeutusainetta, pohja toimii erinomaisesti myös makeissa piiraissa. Ja hei, ellen ole jo tarpeeksi mainostanut kuitupitoisten pähkinöiden ja siementen erinomaisuutta, kurkatkaapa vaikka tätä tekstiä, johon on listattu syitä miksi pähkinät auttavat painonhallinnassa. Ja ne kuiduthan kuulemma myös pidentävät elämää..

Hiilihydraattitietoinen / vähähiilihydraattinen piirakkapohja

100 g mantelijauhoa
50 g hasselpähkinäjauhoa
50 g pehmitettyä voita (itse käytän 25 g voita ja 25 g oliiviöljyä)
1 kananmunan valkuainen (keltuainen kannattaa käyttää täytteeseen)

piirasvuoan voi voidella kevyesti öljyllä, ei välttämätöntä

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja painellaan sormin/ lusikan avulla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pohjaa esipaistetaan 175 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, jonka jälkeen sitä jäähdytetään hiukan ennen varsinaista täyttämistä. Täytteiden lisäämisen jälkeen piirakkaa paistetaan 175 asteessa noin 25 minuuttia. Kuten piiraat yleensäkin, kannattaa antaa vetäytyä kunnolla/ jäähtyä hieman ennen herkuttelua, muuten piiras ei pysy kasassa.

pysyy hyvin koossa ja reuna on jopa vähän rapsakkaakin

Teen omat piirakkani yleensä ”jääkaapintyhjennyspiiraiksi” meiningillä: vähän kermaa, vähän juustoa, vähän kananmunaa ja kaikenlaiset jämät. Tällä kertaa piiraspohjalle päätyi tuoreita lohkottuja tomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, reilusti tuoretta persiljaa sekä jämät smetanapurkista, juustoraastepussista ja avatusta soijakermasta. Mittoja en ikävä kyllä älynnyt ottaa ylös. Ihan älyttömän hyvää myös kylmänä aamiaisena ja pitää nälkää loitolla pitkään!

*Paljastan siis tässä sen varjellun salaisuuden teille jotka olette ihmetelleet miten voin pysyä suht. normipainoisena näillä herkkumäärillä: kun arkiruoka on erinomaisen ravitsevaa ja hyvä-/vähähiilihydraattista, kunto ei romutu vaikka laskiaispullia söisikin välillä hieman useamman (pellillisen).. Hiilihydraattitietoisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa ehdotonta kieltäytymistä sokerista ja viljoista- kultainen keskitie voi toimia tässäkin! Kannattaa kuunnella omaa kehoa, ruokavalioonkin liittyvät jutut ovat varsin yksilöllisiä!

pullataikinaankin on ujutettu reippaasti mantelijauhoa ja täysjyvää
 
(Tiedän, eihän se nyt fiksua ole vaihtaa vaikka täysjyväleipäpala pullaan, mutta jos sen pullan aikoo joka tapauksessa syödä, sen täysjyväleipäpalan voi hyvin vaihtaa johonkin ravintorikkaampaan, vaikka vhh-piirakkapalaan.. Pullataikinan voi sitäpaitsi tehdä hiilaritietoisemmin: taikina kokonaan täysjyväspelttijauhoihin joista 2dl on korvattu mantelijauholla. Myös gluteenijauhoja voi käyttää. Ja nyt kun tästä tuli puhe, vilkaise samalla toki sitä ääripäätäkin, "hyvä yritys"- sarjan karpinnettuja korvapuusteja.)

1 kommentti:

  1. Nyt vasta törmäsin blogiisi ja tähän taikinan ohjeeseen kun googletin "viljaton piirakkapohja". Kiitos ohjeesta, olen itsekin kokeillu yhtä jos toistakin joten tämä menee heti ensi viikolla kokeiluun. On se vaan niin ah ja voih, ihanaa välillä se karpin elämä :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...