2.2.2011

Juustoinen madesoppa

Eräänä helmikuisena yönä, toistakymmentä vuotta sitten, istuimme siskoni ja serkkuni kanssa isäni järven jäälle sytyttämän nuotion loisteessa madepilkillä. Huuhkaja huhuili ja pakkanen paukkui, mutta yhtään ainoatakaan kalaa emme saaliiksemme saaneet. Retki oli kuitenkin sen verran unohtumaton, että made on itselleni edelleen se kaikkein hohdokkain järvikala. Jostain syystä en kuitenkaan ollut tähän päivään mennessä valmistanut mateesta mitään! 

Huomattuani madesesongin saapuneen, lähdin siis rehvakkaasti kohti lähikauppamme kalatiskiä. Aioin päästä vihdoin viimein paukuttelemaan henkseleitäni nylkemällä mokoman eväkkään ihan omin pikku kätösin. Suureksi harmikseni (=huh, läheltä liippasi) kauppias oli ehtinyt nylkeä mateet valmiiksi. Tästäkin huolimatta mateen valmistaminen ruoaksi osoittautui ihan tarpeeksi haastavaksi projektiksi. Seuraavaan soppaan on siis keitelty lapsuuden nostalgian lisäksi yhden kokkiopiskelijan nielty ylpeys ja muutamia kirosanoja. Liekö johtunut edellä mainituista ainesosista tai ihan vain mateen herkullisuudesta – lopputulos oli joka tapauksessa varsin maukas!

kalaa pataan

Valmistin sopan itselleni tutuimman ja turvallisimman kalakeiton ohjeella, luntaten kuitenkin vinkit mateen käsittelyyn Pro Kala Ry:n sivuilta.

Juustoinen madekeitto
(neljälle)

n. 600 g nyljetty made päineen
n. 1 l vettä
muutama maustepippuri
muutama mustapippuri
pari valkopippuria
pari laakerinlehteä
n. 1 tl suolaa

vajaa 1 rkl rypsiöljyä
3 porkkanaa (reilu 200 g)
1 palsternakka (reilu 100 g)
pala juuriselleriä (50 g)
muutama kevätsipuli (60 g)
250 g voimakasta sulatejuustoa (esim. musta Koskenlaskija)
mustapippuria ja valkopippuria myllystä
 
Poista nyljetystä mateesta kidukset. (Helpommin sanottu kuin tehty. Jouduin lopulta hakkaamaan yhdellä hirmuisella lyönnillä pedolta koko pään poikki. Siitä kidukset sai saksien avulla helpommin irti.) Huuhdo kala kunnolla. Keitä vesi kiehuvaksi ja upota made päineen, ruotoineen, kaikkineen veteen pariksi minuutiksi. Laske levyn lämpötilaa, kuori vaahto pois ja heitä keitokseen myös pippurit, laakerinlehdet ja suolaa. Keittele hellästi varttitunti ja nosta made pois liemestä. Siivilöi liemi talteen. Silppua kevätsipulit (erottele valkeat osat vihreistä), kuori ja pilko juurekset.

kevättalven lempeitä makuja
Freesaa öljytilkassa keittokattilan pohjalla kevätsipulien valkoiset osat ja pilkotut juurekset. Lisää sekaan n. 8dl kalalientä ja keittele n. 10min tai kunnes juurekset ovat melko lailla kypsiä. Sillä välin kun juurekset kypsyvät, erottele kypsä kalanliha irti kalan rangasta ja ruodoista. (Jos käsittelet madetta ensimmäistä kertaa elämässäsi, hoida ruotimistoimenpide jo ennen kuin aloitat juuresten keittelyn. Meinasin nimittäin tässä vaiheessa soittaa kalakauppiaalle ja reklamoida: ”kalassani on liikaa ruotoja, eikä liha irtoakaan niistä kauniisti ja vaivattomasti vaikka pitäisi”.) Palkitse itsesi hienosta ruotimisesta syömällä mateen poskilihat, ne ovat todellista herkkua! Kun juurekset alkavat olla kypsiä, lisää soppaan sulatejuusto, ruodottomat mateen palaset (tai silput..) sekä kevätsipuleiden vihreät osat. Keittele kunnes juusto on sulanut ja kalakin lämmennyt kauttaaltaan. Tarkista maku, lisää halutessasi musta- ja valkopippuria.

(ikkunan läpi otos ruokavieraasta)
P.S. Jäljelle jäänyttä soppaa ei kannata jäähdyttää takapihalla - tuoksukin kun on sen verran herkku, että jopa naapurin kissa riuhtoi itsensä vapaaksi talutushihnastaan ja puikkelehti jostain aitojen ja kinosten välistä soppakattilan luokse..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...