Vaihteeksi sitä arkisempaa, kasvispainotteisempaa osastoa: kotimainen valkokaali taipuu nimittäin paljon muuhunkin kuin laatikoksi tai kääryleeksi! Tämä mainio yksinkertaisten kaalipiffien resepti on alkujaan Venäjältä, ja löysi tiensä meidän keittiöön lyömättömän ”Culinaria – makujen Eurooppa” –kirjan sivuilta. Alkuperäisessä reseptissä pihvit leivitettiin korppujauhoilla, mutta paransin ravintosisältöä käyttämällä leivitykseen reippaasti hienoa mantelijauhetta. Mantelilla kyllästetyt pihvit olivat yllättävän täyttäviä, ja sopivat hienosti pääruoaksikin. (Leivityksen kananmunan voi tarvittaessa korvata esim. perunajauhojen ja soijajogurtin yhdistelmällä tms, tosin mantelijauhe saattaa tarttua kostean kaaliin pintaan ilmankin. Smetanan voi myös jättää pois ja tarjoilla pihvit vaikka kylmän soijajogurtin kanssa.) Ja nyt kun vaanivasta suolavaarasta keskustellaan, mainittakoon, että ao. kuvan annoksessa on muuten reippahasti vähempi suolaa kuin esim. eineshyllyn valmiissa pahvin makuisissa kasvispihveissä!
on muuten puoli kiloa kasvista jo yhdellä aterialla.. |
Manteliset kaalipihvit
(suunnilleen neljälle)
1 suuri, kiinteä valkokaali (n. 2kg)
vettä (ripaus suolaa)
2-3 munaa vatkattuna
n. 150 g mantelijauhetta
n. 50 g voita
n. 200 g smetanaa
höyrykattilassa esikypsennys onnistuu näppärästi |
Poista kaalista kanta ja leikkaa se noin lohkoiksi (n. 12 kpl). Laita lohkot kiehuvaan veteen (voi lisätä ripauksen suolaa, ei välttämätöntä) ja kypsennä lähes kypsäksi. Nostele lohkot pois vedestä ja anna jäähtyä. Purista kaalinlohkosta neste pois siten, että kaali painuu nyrkissä kasaan pihviksi. Pyörittele näin syntyneet pihvit ensin kananmunassa, ja sitten mantelijauhossa. Asettele pihvit voideltuun uunivuokaan, levitä pihvien päälle voilastuja ja paista uunissa 200 asteessa kunnes mantelileivite muuttuu vaalean ruskeaksi. Lisää tämän jälkeen pihvien päälle nokareet smetanaa ja paista pihvejä vielä kymmenisen minuuttia.
smetana muuttuu uunissa herkuksi kuorrutteeksi |
Herkullinen resepti, suosittelen, kokeilkaa. T: Katjusha
VastaaPoista