7.2.2011

Vadelmabavaroise ja valkosuklaasabayon

Oioioi! En tiedä kumpi näistä on parempaa, pehmeääkin pehmeämpi vadelmainen kermavanukas vai marsalaviinistä ja valkosuklaasta viehkeän arominsa saanut suloisen makea sabayonkastike. Toimivat hienosti itsenäisinäkin herkkuina, mutta kimpassa muodostavat aivan syntisen hyvän jälkiruoan. Mainiota on myös se, että sekä bavaroisen, että sabayon-kastikkeen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua maun kärsimättä. Reseptit ovat jälleen lyömättömästä ”Mestarikokin käsikirjasta” (Lehtinen, Peltonen, Talvinen, WSOY 2003) ja riittävät hienostuneina (=surkean pieninä) ravintola-annoksina lähestulkoon kymmenelle syöjälle. Minähän tietysti valmistin nämä valtavat annokset vain kahden herkkusuun nautittavaksi.. (Painoa pitää vartioida!) Bavaroise oli alun perin tosiaan mesimarjoista tehty, itse käytin siihen pakastimeni aarteita, metsävadelmia joihin lisäsin vähäsen maketusta.

herkkujen herkku

Mesimarjabavaroise/ Vadelmabavaroise

2 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl liivatejauhetta (käytin 3 tai 4 liivatelehteä, unohdin jo..)
200 g mesimarjahilloa paseerattuna (käytin makeutusjauheella makeutettuja metsävadelmia paseerattuna)
3,5 dl kermaa vaahdotettuna

Yhdistä maito, muna ja liivat ja kypsennä vesihauteessa kunnes seos on vaahtomaista ja saostunut. (Vatkasin maitoa ja munaa vesihauteessa ja lisäsin kuumentuneeseen vaahtoon liotetut liivatelehdet) Jäähdytä seosta kylmävesihauteessa silloin tällöin sekoittaen lähes hyytymispisteeseen. Lisää joukkoon mesimarjasose ja lopuksi vaahdotettu kerma. Hyydytä annosvuoissa. (Ison annoksen voi hyvin hyydyttää isossa rengasvuoassa ja leikkoa siitä sitten sopivia annospaloja.)

jälkkäriviinin vahvat aromit sopivat imelälle valkosuklaalle
Valkosuklaasabayonkastike

2,5 dl marsalaviiniä
70 g sokeria
3 keltuaista
3 dl kermaa
250 g valkosuklaata

Yhdistä viini, sokeri ja keltuaiset ja kypsennä kastikepohjaksi vesihauteessa kunnes se on saostunut. (Vispasin kastikepohjaa koko ajan, joten lopputulos oli kuohkea ja vaahtomainen saos.)  Jäähdytä. Sulata valkosukaa kermassa ja jäähdytä hieman. Yhdistä kastikepohja ja valkosuklaa-kermaseos ja jäähdytä kylmäksi. (Tässäkin kannattaa käyttää vispilää jotta valmis kastike on hieman vaahtomaista.)

sabayon maistuu myös ilman bavaroisea marjojen tai hedelmien kanssa


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

2 kommenttia:

  1. Kuinka paljon valkosuklaata tarvitaan?

    VastaaPoista
  2. Ups, miten onnistuinkaan unohtamaan sen pääainesosan! Anteeksi, korjasin virheen, eli 250g!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...