22.2.2011

Paella valenciana

Täyttäväksi ateriaksi isommallekin porukalle sopii mainiosti paella. Riisi on edullista ja ruokaa on näppärä valmistaa kerralla suurikin määrä. Sattumat voi valita kauden tarjonnan ja/tai vieraiden mieltymysten mukaan erilaisten lihojen ja vedenelävien joukosta. Tyypillisesti tähän ruokaan käytetään sahramia antamaan sitä ihanan eksoottista makua ja väriä riisille, jonka maun pitäisi espanjalaisittain olla paellan pääasia. 

ei mitään hienosteluruokaa nuo kuorelliset katkat mitä syömiseen tulee

”Culinaria – Makujen Eurooppa” kirjan mukaan se aito alkuperäinen paella on paella valenciana ilman meren antimia. Kirjan sivuilta löytynyt resepti sisälsi seuraavan mukaelman lisäksi porsaanfileetä ja kalmareita (ja kanan olisi voinut vaihtaa kaniin), mutta me käytimme tilalla pakastettuja katkarapuja. Muutenkin muuntelimme reseptiä sen verran, etten edes yritä postata alkuperäistä ohjeistusta. Kannattaa muuten huomioida, että tarvittavan nesteen määrä riippuu ihan käytetystä riisilaadusta, eli voi vaihdella hyvinkin paljon suuntaan tai toiseen. 

pätevä ruokajuoma paellalle

Ja niin, vaikka Kataloniassa paella nautitaankin cavan tai rosadon kanssa, olut ei ole ollenkaan huono ruokajuoma! Makeahko brown ale passaa vallan mainiosti sahramin punaisten luottien hienostuneesti maustamalle riisiruoalle. Kuvassa oleva Newcastle Brown Ale maistui muuten paellan kanssa sata kertaa herkummalle kuin sellaisenaan nautittuna.Paella
(valtava annos. kuusi hlöä söi tästä vain puolet)

250 g tomaatteja
n. 600 g maustamattomia broilerin koipia
n. 1 dl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulia
muutama valkosipulinkynsi
1 punainen paprika
150 g vihreitä papuja
150 g sokeriherneenpalkoja
tölkillinen latva-artisokan sydämiä
n. 300g pyöreäjyväistä risottoriisiä
1 g sahramin luotteja
n 1,5 l kalalientä (fondista)
1 kg pakastettuja kuorimattomia katkarapuja
koristeluun sitruunalohkoja

riisi alkaa kuullottua

Ruskista broilerinkoipia puolessa desissä oliiviöljyä, laske lämpöä, ripsuttele pinnalle suolaa ja pippuria ja hauduttele kannen alla kymmenisen minuuttia. Napsauta tämän jälkeen levy pois päältä ja jätä koivet kannen alle odottelemaan. Ota esiin isompi wok-tyyppinen isoin-mitä-löydät pannu ja aloita paellan valmistaminen kuullottamalla hienonnettuja sipuleita lopussa oliiviöljyä. Kun sipulit ovat kuultuneet, freesaa öljyssä myös paprikat, pavut, herneenpalot ja artisokat. (Huom: tällä metodilla pakastevihannesten vihreä muuttuu armeijanvihreäksi, eli jos haluat säilyttää kauniin värin ja pitää vihannekset rapsakoina, lisää pakastetut pavut ja herneet vasta viimetipassa.) Lisää sitten pannuun myös riisi ja paista sitä kunnes riisinjyvät ovat läpikuultavia. Lisää sitten sekaan pilkotut tomaatit ja hauduttele kymmenisen minuuttia. Lisää tällä välin sahrami kuumaan(!) kalaliemeen. Lisää lientä pannulle n. neljäsosa kerrallaan. Kun liemestä noin kolme neljäsosaa on imeytynyt, nostele koko komeuden päälle kanankoivet ja katkaravut. (Sulata pakastekatkaravut siivilässä laskemalla niiden päälle viileää vettä.) 

"siis en tajuu - miten näitä muka syödään?"

Huom: riisiä ei saisi kovin paljoa sekoitella nesteen lisäämisen jälkeen, pannun pohjalle on sallittua (toivottavaakin!) muodostua rapea kerros. Anna kanojen ja katkarapujen lämmetä kannen alla paellan päällä kunnes riisi on kypsää ja kanat & katkat läpilämpimiä. Tarkkoja aikoja tähän ei ikävä kyllä ole antaa, kannattaa lukea risottoriisin pakkauksesta noin-aikoja ennen kokkailun aloittamista. Meillä kanankoivet ehtivät hautua sen verran pitkään, että liha oli jo lähes kokonaan tippunut luista irti- maku oli silti erinomainen! Kun paella on kokin mielestä valmista (kokki on ehtinyt nautiskella ruoanlaittojuomansa loppuun), päälle asetellaan sitruunalohkoja ja herkku nostetaan nälkäisten syöjien eteen. Kuorimattomien katkarapujen syöminen on sen verran roiskuvaa hommaa, että pöytään kannattaa varata sormien huljutteluun vesikulhot ja kunnon servetit. 

riisin kuuluu olla irtonaista, ei puuroa

4 kommenttia:

 1. nami, ehkäpä tästä inspiroituneena tulee vielä tämän talouden ensimmäinen paellakokeilu! yksi kysymys tosin olisi; kuinka paljon riisiä tähän annokseen tuli?

  VastaaPoista
 2. Suosittelen! Sahramia kannattaa ehdottomasti laittaa, muuten maku ei ole lähelläkään "oikeaa":) (Ja riisiä oli suunnilleen se 300g mitä tuossa ohjeessakin, punnittu kuiviltaan). Se jäi muuten mainitsematta, että pistimme sekaan myös rasiallisen siitakesieniä! Eivät ehkä kuitenkaan tuoneet ihmeempää lisäarvoa ruokaan, muistakin aineksista tulee kyllä vahvasti makua:)

  VastaaPoista
 3. aa, olihan se riisin määrä siellä! ihme juttu, en aiemmin tarkemmallakaan tiirailulla meinannut sitä tuolta löytää. :)

  VastaaPoista
 4. Valenciana-tyyliseen tai ehkä vielä enemmän Alicanten alueen paellaan ei yleensä käytetä sipulia, ja toiseksi, sen yksi tärkeimmistä ainesosista on eräs kuivattu paprikalajike "ñora", jota on ehkä mahdoton löytää Suomesta. Pannulla paistaessa maku ei myöskään ole aivan sama kuin siihen tarkoitetussa pannussa ulkotulella!

  VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...