17.2.2011

Uppomunat jogurtissa


Kun ensimmäisen kerran loin silmäyksen keittokirjan sivuilla olleeseen kuvaan aiheesta, luulin kyseessä olevan jonkinlainen jäätelöannos hunajalla. Vielä mitä! Kyseessä olikin suolainen aamiainen turkkilaisittain. Ajatuksena ehkä hieman hämmentävää, mutta käytännössä yllättävän hyvää. Tällainen aamiainen sopii silloin, kun päivää varten on tankattava huolellisesti tietämättä milloin seuraavan kerran saa jotakin palasta suuhunsa. Peittoaa leivät ja puurot nälän poispidossa mennen tullen! Eikä tarvitse säikähtää uppomunien keittelyä, minultakin ne onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla – tosin kuvaavampi nimi olisi ehkä ”rättimunat”..

yllätyksiä aamiaispöydässä

Resepti on siis (jälleen) kirjasta ”Culinaria – makujen Eurooppa”. Uppomunien keitto-ohjeeksi yhdistelin neljän eri keittokirjan viisauksia.

Turkkilaiset uppomunat jogurtissa
(kahdelle)

2 valkosipulinkynttä
suolaa
300 g runsasrasvaista jogurttia (turkkilaista..)
3 rkl viinietikkaa
4 munaa
30 g voita
1 tl paprikajauhetta
ripaus cayennenpippuria

näyttää tässä vielä rättimäisemmältä kuin lopputulos

Sekoita murskatut valkosipulinkynnet jogurttiin, lisää suolaa ja anna seistä lämpimässä sen ajan kun askartelet uppomunien kanssa. Kaada viinietikka ja hiukan suolaa veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Pyöräytä kauhalla veteen kunnon pyörre ja riko munat yksi kerrallaan vesipyörteen keskelle. Munan voi myös rikkoa ensiksi kauhaan, ja nostaa pyörteeseen kauhan avulla siten, että pyöräyttää kauhalla valkuaisen keltuaisen päälle (helpommin sanottu kuin tehty). Pyörre auttaa valkuaisriekaleet pysymään keltuaisen ympärillä. (Jos siis sattuisi ettei valkuainen het kerralla käyttäydykään niin kuin pitäisi..) Heti kun munat on pudoteltu veteen, ota levy pois päältä ja laita kattilan päälle kansi. Munat ovat valmiita kolmen minuutin kuluttua: nostele ne reikäkauhalla hetkeksi talouspaperin päälle kuivahtamaan ja nosta sitten jogurtin päälle. Sulata voi ja sekoita siihen paprikajauhe ja cayennenpippuri. Kaada voi munien päälle ja tarjoile heti. Uppomunien keltuaisen kuuluu olla juoksevaa ja valua ihanaksi kastikkeeksi jogurtin päälle kun munan rikkoo lusikalla. (Huom: jos olet asiakaspalvelutehtävissä aamiaisen jälkeen, valkosipulin määrää kannattaa ehkä hieman vähentää..)

oo! sehän onnistui! huomaa kauniisti läpikuultava keltuainen taaimmaisessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...