10.2.2011

Moussaka

Parasta-ikinä-moussakaa muistan syöneeni Kreetalla pari vuotta sitten. Mahtavaan makuun saattoi vaikuttaa tilaisuuden luonne: olin kahden päivän varoitusajalla napannut äkkilähdön ja matkustin ”ennalta määrittelemättömään kohteeseen” ihan ypöyksinäni. Ensimmäinen ateriani pikkuruisessa kylässä oli vanhan naururyppyisen emännän pöytään kantama moussaka, jonka nautiskelin samalla kun kylän tod.näk. koko iäkkäämpi miesväestö tarkkaili jokaista suupalastani asemapaikaltaan kylän keskustorin suuren puun juurelle asetelluilta jakkaroilta. Ateriani päättyi jumalattomaan naurunremakkaan kun pahaa aavistamattomana hörppäsin jälkiruoaksi tarjoillun snapsin kurkkuuni. Paloviina sai yskimään sen verran pahasti, että yleisölläni riitti riemua niin paljon, että ravintelin emäntä kantoi pöytääni vielä yhden ylimääräisen jäätelöannoksen nähtävästi kiitokseksi muiden asiakkaidensa viihdyttämisestä..

Kreikkalaistyylinen moussaka

Joka tapauksessa, moussaka jota söin oli valmistettu lampaan jauhelihasta ja tuoksui vahvasti kanelille. Valkokastiketta oli vain nimeksi, ja herkku oli aseteltu ryöpättyjen villiyrttien päälle. Kun yritin tiedustella mitä yrtit oikein olivat, emäntä vain osoitteli vuorille päin.. Vastaavaa moussakaa olen syönyt myös Kreikan mantereella, tosin ilman villiyrttejä. Nautiskelen edelleen moussakan mielellään Kreikkalaisittain: hyvää lampaan jauhelihaa, munakoisoa ja tomaattikastiketta vain niukalla valkokastikkeella yhdistettynä. Ei missään nimessä perunoita tai sika-nautaa. Ja sen lisäksi että tomaattikastikkeessa kuuluu maistua kaneli, tykkään lorauttaa sekaan myös pikkuisen punaviiniä.

villiyrttien lisäksi kreetalaiselta torilta sai myös pata-jänöjä

Moussaka
(suunnilleen neljälle)

800 g munakoisoa
suolaa
n. 0,5dl oliiviöljyä

1 rkl rypsiöljyä
100 g sipulia
350 g lampaan jauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
1 tl jauhettua kanelia
¼ tl muskottipähkinää
mustapippuria ja suolaa myllystä
3 rkl kuivattua persiljaa
3 valkosipulin kynttä
0,5 dl punaviiniä
1 tl ruokosokeria

3dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoa (voi periaatteessa korvata ylimääräisellä munalla)
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna

karvaita kyyneleitä

Itketä ensin munakoisot: leikkaa munakoisot pitkittäin n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, ripsuttele päälle suolaa ja anna ”itkeä” varttitunti. Pyyhi suola ja ”kyyneleet” pois talouspaperilla. Voitele sen jälkeen munakoisot oliiviöljyllä pullasudin avulla ja paista uunissa 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Käännä munakoisot, voitele toinenkin puoli öljyllä ja kypsennä vielä toiset kymmenen minuuttia. Tämän esikypsennyksen voi tehdä myös paistinpannulla, ideana on kypsentää munakoisoja sen verran että malto pehmenee ja muuttuu vaaleanruskehtavaksi. (Itketys poistaa munakoisoista mahd. kitkeryyden, mutta myös liian nesteen: itkettämättömistä munakoisoista valmistettu laatikkoruoka jää liian vetiseksi.)

Silppua sipuli ja kuullota se rypsiöljyssä paistinpannulla. Lisää lampaan jauheliha ja ruskista. Lisää jauhelihan sekaan tomaattimurska, hienonnetut valkosipulit, mausteet, sokeri ja punaviini, ja hauduttele kymmenisen minuuttia. Valmista juustokastike: vispaa keskenään maito ja vehnäjauhot, kypsennä koko ajan sekoittaen viitisen minuuttia, lisää sekaan juustoraaste, nosta kattila pois liedeltä ja sekoita kastikkeeseen myös kananmuna. (Jos vehnäjauhot eivät ruokavalioon sovi, tilalla voi käyttää maissijauhoja tai tehdä kastikkeen sijaan juustoisen munamaidon.)

parempaa kuin lasagne!

Kokoa moussaka uunivuokaan: pohjalle munakoisoa, päälle tomaattikastiketta, sitten valkokastiketta ja sama uudelleen. (Päällimmäiseksi jää siis kerros juustokastiketta.) Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Nosta uunista ja anna vetäytyä ainakin varttitunti. Parhaimmillaan moussaka on vasta seuraavana päivänä! Tarjoile rucolan tai tuoreen baby-pinaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...