4.2.2011

Manteli-tomaattikeitto

Mauttomiin kasvihuonetomaatteihin saa lisää potkua hellällä paahtamisella. Paahdetuista tomaateista surautetaan nopeasti keitto, johon lisätään terää valkoviinillä ja ravintosisältöä paahdetuilla manteleilla. Viimeistely raikkaalla rucola-öljyllä ja paahdetuilla siemenillä: ylellistä arkiruokaa tai vallan hienostunutta alkukeittoa juhlaan!

salaattiainekset sopaksi

Mantelinen keitto paahdetuista tomaateista
(neljälle)

1 rkl oliiviöljyä
1-2 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
1 kg tomaatteja
1 sipuli (n. 100 g)
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1,5 dl valkosipulia
1 tl ruokosokeria
0,75 dl mantelijauhoa
suolaa & mustapippuria

kourallinen rucolaa
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
suolaa
auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä

ihana vaihtoehto basilika-öljylle
Halkaise tomaatit ja poista kanta. Asettele tomaatit leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan, roiski päälle oliiviöljyä ja ripottele pintaan timjamia ja mustapippuria. Paahda 100 asteisessa uuissa reilu tunti. (Pidempi uunitus tekisi kyllä ihmeitä maulle, mutta nestettä haihtuisi liikaa..) Freesaa soppakattilan pohjalla rypsiöljytilkassa hienonnettu sipuli ja valkosipuli, lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää kattilaan paahdetut tomaatit, keitä kymmenisen minuuttia ja surauta sauvasekoittimella hienoksi. (Jos nestettä on liian vähän, soppaa voi jatkaa kasvisliemellä- tomaattien oma mehu pitäisi kuitenkin riittää!) Paahda mantelijauhetta kevyesti (varovasti!) kuivalla paistinpannulla ja lisää sekin keitokseen. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja mustapippuria, keitä mantelin kanssa vielä viitisen minuuttia. Hienonna rucola ja sekoita se oliiviöljyyn, lisää öljyyn myös pikkuinen ripaus suolaa. Paahda kuivalla pannulla auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä lisäkkeeksi. Tarjoile soppa rucolaöljyn ja siementen kanssa.

paahda yksi siemenlaji kerrallaan etteivät pienet pala

Huom: valkosipulinkin voi keittoon paahtaa, maku on upea! Valkosipuli halkaistaan kokonaisena kuorineen kahteen osaan ja paahdetaan leikkuupinta ylöspäin 100 asteessa pari tuntia tai kunnes kynnet ovat vaalean ruskeita ja ne voi puristaa tahmaisena tahnana suoraan keittoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...