11.11.2011

Punajuuria! (ja siikaa sekä kapriksia)

Uudella Mustalla on meneillään mainio "paluu juureksiin" -kuukausi. Ensimmäisenä vuorossa oli punajuuri, johon etsittiin ulkomailta lainattua, uutta ja uljasta reseptiikkaa. Kannattaa käydä vilkaisemassa tuloksia, sillä punajuuri taipuu yllättävän monenmoiseen, herkulliseen muotoon! Seuraava sapuska on Tammen Keittokirjan mukaan perinteinen lisäke sisävesikaloille Ruotsin suunnalla. Koska kalatiskillä köllötteli vastapyydettyä siikaa, pitihän se kokeilla. Punajuurten, kalan ja kapristen liitto on testattu toimivaksi aiemminkin, eikä yhdistelmä pettänyt nytkään. Hyvää on!

kalan fileointiharjoitukset tuottavat jo tulosta!  kovin priimaa fileetä ei ihan vielä synny

Siikaa punajuurten ja kapristen kera
(neljälle)

500 g siikafileetä
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
pari rouhaisua valkopippuria myllystä
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
1 dl kuutioitua punajuurta (ei mitään säilykettä, itse keitettyä tai paahdettua!)
2 rkl kapriksia (huuhtele enimmät suolat pois!)
1 sitruuna lohkoiksi leikattuna
tilliä

Mausta siikafileet sokerilla, suolalla ja pippurilla. Anna graavautua 15 minuuttia. Kuumenna paistinpannulla öljy, nosta fileet pannuun ja alenna lämpöä. Paista fileitä pari minuuttia molemmin puolin, paksumpi kala ottaa kauemmin aikaa. Siika on kypsää kun liha on kauttaaltaan valkoista, kurki tarvittaessa veitsellä paksuimman kohdan keskeltä- älä ylikypsennä liian kuivaksi! Sulata voi kattilassa ja lämmitä siinä punajuuret ja kaprikset. Nosta fileet lautasille ja annostele kalan päälle punajuuria ja kapriksia. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla. Kyllä ne ruottalaiset näköjään kalan päälle ymmärtävät..

uunin hellässä lämmössä paahdetut pikkupunajuuret ovat parhaita

PS. Lukuisa joukko herkkuja punajuurireseptiä blogin syövereistä koottuna tähän:
marinoidut paahdetut punajuuret
punajuuri-filotaikinakolmiot
punajuuriterriini
punajuuri-kikhernepihvit
punajuuri-soijapihvit
punajuuritahna leivälle
punajuuripyörykät
tofu-punajuurikeitto
punajuurihilloke joulutorttuihin tai muualle
punajuuri-vuohenjuustopiiras
punajuurisalaatti seesampaneroidulla fetalla
punajuurisuklaakakku kahdella tapaa
punajuuri-suppilovahvero-ohratto
raitajuuri-vuohenjuustosalaatti

3 kommenttia:

  1. Tämähän on loistavaa - erinomainen resepti tarjolla ja lukuisia punajuurireseptejä mistä valita lisää. Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Paluu juureksiin on tähän vuodenaikaan varmin tapa saada hyvää ruokaa. Ihana annos!

    VastaaPoista
  3. Meidän taloudessa juureksia syödään niin paljon pitkin vuotta, ettei senkummempaa "paluuta" onneksi tarvi tehdä:) Mutta kyllä vaan maistuvat esim. nuo punajuuret juuri tähän aikaan vuodesta paljon paremmille kuin lopputalvesta, jolloin porkkanatkin tuntuvat kauhean puisevilta!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...