13.10.2011

Punajuuri-filotaikinakolmiot

Punajuuret ovat juuri nyt valloittavan makeita ja meheviä, erityisesti jos sattuu löytämään sellaisia ihanan pikkuruisia yksilöitä. Kun syksyiset illat pimenevät pimenemistään ja ilma alkaa olla kirpsakan kylmää, höyryävän kuuman iltateen kanssa maistuvat mahtavalle rapeat filotaikinakolmiot, jotka kätkevät sisäänsä tuota hurmaavan punaista herkkua.

helppoa ja herkkua suolaista naposteltavaa

Punajuuri-filotaikinakolmiot
(n. 15kpl)

paketti valmista pakastettua filotaikinaa (n.500g) sulatettuna
n. 500 g punajuuria
100 g kypsytettyä cheddar-juustoa
50 g pinjansiemeniä
2-3 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
2 rkl balsamietikkaa
2 tl kuivattua salviaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria myllystä

Keitä tai höyrytä punajuuret läpikypsiksi, anna jäähtyä ja kuori ne. Raasta kypsät punajuuret ja laita raaste siivilään. Painele raastetta siivilässä, jotta mahdollisimman paljon nestettä lähtee pois (muuten valmiista kolmioista on rapeus kaukana). Raasta myös cheddar-juusto raasteeksi. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla vaalean ruskeiksi. Sekoita valutettu, mahdollisimman kuivaksi paineltu punajuuriraaste, juustoraaste, paahdetut pinjansiemet ja seesaminsiemenet sekaisin, mausta salvialla, balsamietikalla ja mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa pikkuriikkinen ripsaus suolaa- kannattaa muistaa, että juusto on melkoisen suolaista.

ohuttakin taikinalevyä on yllättävän helppo käsitellä

Avaa varovasti filotaikinarulla ja nosta kaksi taikina-arkkia päällekkäin leivinpaperin päälle. Voitele päällimmäinen arkki miedon makuisella öljyllä (esim. auringonkukkaöljy käy hyvin jos kylmäpuristettu rypsi on omaan makuun liian voimakasta) ja leikkaa päällekkäin olevat arkit pitkittäin kolmeen osaan. Nosta reilu ruokalusikallinen punajuuritäytettä kunkin pitkän taikinasuikaleen päähän, ja taittele kukin suikale kolmioksi yllä olevan kuvan mukaisesti. Voitele valmis kolmio vielä öljyllä ja ropsauta päälle muutama seesaminsiemen. Toista kunnes kaikki arkit on käytetty. (Pienempiä kolmioita voi tehdä leikkaamalla arkit pitkittäin neljään osaan.) Paista valmiit kolmiot 225 asteisessa uunissa 10-15minuuttia, eli kunnes taikina on kauniin vaalean ruskeaa.

voiteluun voi toki käyttää öljyn sijaan voisulaa

Kolmiot maistuvat parhaimmalle hieman jäähtyneenä. Kylmätkin kolmiot ovat hyviä, mutta jääkaappisäilytys pehmentää rapeaa filokuorta jonkin verran. Filotaikinasta askarrellut kolmiot voi oikein hyvin myös pakastaa ennen paistamista- sen kun vain antaa pakastettujen kolmioiden hieman sulaa huoneenlämmössä ennen voitelua ja paistamista. Ja jos täytettä jää yli, siitä saa oliiviöljyllä jatkettuna ihan mielettömän herkkua pastakastiketta!

kaunista ja maukasta proteiinipastaa

3 kommenttia:

  1. Sie se aina ihastutat kokeilemalla niitä tuotteita, joihin en ole vielä itse koskenut. Karitsan kivekset, filotaikina ja piisaahan näitä. Karitsan kivekset jätän ehkä toistaiseksi väliin, mutta tämä on ilmiselvä pikkujouluajan naposteltava!

    P.S. Kohta voi alkaa jouluilemaan!

    VastaaPoista
  2. Filoon on kyllä näppärää kääriä melkein mitä vaan, ehkä pikkujouluihin jopa niitä kiveksiä "kulkuset, kulkuset, kilvan helkkäilee..";)

    Tykkään erityisesti siitä, ettei taikina ole niin kauhean raskasta kuin joku voi- tai lehtitaikina, ja rasvan määrää voi säätää voitelemalla joka ikisen taikinalevyn tai vaikka vaan valmiin kolmion. (Voiteluun sopii muuten mainiosti myös sulatetun voin ja maidon seos, jos öljy ei maistu ja pelkkä voi tuntuu liialta..)

    Pitäiskin ehkä testata joulutorttuja filotaikinasta! Sillä jouluahan voi totisesti jo hyvin ruveta valmistelemaan!:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä erinomaisesta reseptistä! Tässä ilahdutti sekä selkeä opatus filotaikinan käyttöön että mainio punajuuritäyte :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...