Tämän annoksen reseptin olin onneksi raapustanut ylös, sillä lopputulos oli mainio ja ehdottomasti toistamisen arvoinen. Koska juuri nyt on vuoden paras aika saada hirvenlihaa, suosittelen hankkimaan sitä edes pikkuruisen paistin verran.
seitsemän ruokalajin menun kylmä liha-alkuruoka sai olla kooltaan normisalaattia pienempi |
Oluessa marinoitu hirven paisti
n. 800 g hirven luuton paisti (poista kalvot)
3 dl Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Schwarz-olutta
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl soijakastiketta
15 katajanmarjaa rouhittuna
1 rkl tuoreita rosmariinin lehtiä murskattuna/hienonnettuna
1 rkl tummaa muscovado-sokeria
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 2 tl suolaa marinadiin (+ ruskistamisen jälkeen voi hieroa lihan pintaan oman maun mukaan enemmän)
Valmista marinadi sekoittamalla ainekset sekaisin ja kippaamalla ne kestävään muovipussiin. (Ja nautiskele olutpulloon jäänyt olut ruoanlaittojuomana.) Humpsauta hirvenpaisti pussiin, sulje pussi ja unohda jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi. Jos muistat, käy välillä kääntelemässä pussukkaa jotta marinadi varmasti syleilee lihakimpaletta ylt'ympäriinsä. Nosta sitten paisti pois marinadista, ja paista siihen kuumalla paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä kaunis väri. Nosta ruskistettu paisti uuniivuokaan, lorota vuoan pohjalle semmoinen puolen sentin kerros marinadia, tuikkaa lihaköntin paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari ja nosta koko komeus 125 asteiseen uuniin. Anna hirven kypsyä niin kauan, kunnes lihan sisälämpö on 54 astetta. (Valele paistia pari kertaa paistamisen aikana vuoan pohjalla olevalla liemellä.) Nosta paisti pois uunista ja kiepsauta se folion sisään. Anna vetäytyä vähintään parikymmentä minuuttia ennen folion irroittelua ja paistin leikkaamista.
Meillä paisti nostettiin vetäytymisen jälkeen jääkaappiin ja leikattiin vasta seuraavana päivänä ohuiksi siivuiksi. Siivuille ripsauteltiin hieman suolakiteitä, ja paistisiivujen kanssa lautaselle nosteltiin rucolaa ja baby-pinaattia, paahdettuja pinjansiemeniä ja suppilovahverohilloa. Edellä mainittujen herkkujen lisäksi lautaselle lusikoitiin myös kylmiä, marinoituja paahdettuja punajuuria:
punajuuret voi laittaa myös folion sisään kuivumisen vähentämiseksi |
Marinoidut paahdetut punajuuret
n. 1kg punajuuria
1 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
0,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
muutama kierros mustapippuria myllystä
Nosta pestyt punajuuret kuorineen 150 asteiseen uuniin niin kauaksi aikaa, kunnes voit tökätä hammastikun punajuuresta läpi (punajuurien koosta riippuen tähän menee 1-2 tuntia). Heti kun sormet kestävät kuumuutta, kuori punajuuret ja kuutioi ne. Valmista marinadi öljystä, balsamietikasta ja mausteista (maista ja lisää suolaa & pippuria makusi mukaan) ja sekoita se lämpimiin punajuurikuutioihin. Anna punajuurten jäähtyä marinadissaan ja herkuttele ne vasta täysin jäähtyneenä. (Maistuvat toki myös uudelleen lämmitettyinä varsin herkuilta!)
(rakuunan oksa ei liittynyt tähän ruokaprojektiin) |
Hirviherkun kera juotiin hirven marinadiinkin käytettyä VASP:n Prykmestar Schwarz-olutta, mutta juomaksi kelpaisi erinomaisesti myös samaisen panimon Prykmestar SavuKataja. Tuo ensimmäinen on muuten melkoisen mukava olut muunkin punaisen lihan kanssa- mietona ja pehmeänä se ei dominoi ruoan omaa makua, mutta on kuitenkin hieman mielenkiintoisempi vaihtoehto kuin moni muu ruokakaupasta löytyvä kotimainen mallasherkku.
Nice! Meillä on hirven paisti odottelemassa pakkasessa, ja tarkoitus oli tehdä siitä jotain olutmarinoitua juttua. Tämä ohje tuli siis kuin tilauksesta! Tosin meidän paisti on kaiketi niitä haudutettavia paloja (ulko- tai kulmapaistia muistaakseni), joten en tiedä pitäisikö vetää kunnolla kypsäksi vai onko mureaa mediuminakin... Hmmm.
VastaaPoistaMä olen ikävä kyllä maailman huonoin arvioimaan mikä osa eläintä kannattaa käyttää mihinkin- laitahan sit raportoiden mihin päädyt teikäläisen paistin kanssa!
VastaaPoistaSen verran muuten huom. tuohon yllä olevaan reseptiin, että suolan määrää kannattaa säätää oman maun mukaan- itse en tykkää kovin suolaisesta lihasta, vaan lisään mieluummin sen suolan sitten vasta syöntivaiheessa. Tuo 2tl on passeli marinadille, mutta suolaa voi hieraista lihan pintaan reiluummin ennen uuniin nostoa.
Kylläpä ihastutti :)
VastaaPoistaHirvipaistia alkoi oitis tehdä mieli, näinkin eilen kauppahallissa oivan näköisiä möhkäleitä. Pitääpi piipahtaa kauppahallille uudelleen taikka yhteen ihanaan palvaamoon, josta saa upeita lihaherkkuja.
Marinoituja punajuuria kokeilen varmasti. Resptisi kuulostaa törkeän herkulliselta.
Ahmija
VastaaPoistaIhana kuulla että muillakin on "syyssaamattomuutta" ilmassa ;) Itse myöskin olen huomannut bloggaustahdin hiipuneen, ei ilmeisesti ole tullut kokattua mitään uutta tai muuten bloggauskynnyksen ylittävää. Ja huomaa taas miten kuvien ottaminen vaikeutuu koko ajan enemmän mitä syksymmäksi mennään, tahtoo kesän ja auringon takaisin!
VastaaPoistaHuippu blogi sulla muuten, varsinkin karppausjutut ja -kokeilut olen mielenkiinnolla lueskellut :)
Kiitokset Hiidenuhma & Pikku Leijonan Emäntä! Itsekin ottaisin auringon mielelläni takasin, turistipokkarilla kuvien ottaminen käy totisesti turhan haastavaksi pelkässä liesituulettimen valossa.. pitää varmaan toivoa joulupukilta järjestelmäkameraa;)
VastaaPoistaTunnustus Ahmija ruokablogille! http://lautasella.blogspot.com/2011/10/herkkusuun-lautaselle-kunnianosoitus.html
VastaaPoistaVarsin herkullinen resepti, hieman muunnellen tuli tehtyä viikonloppuna! :)
VastaaPoista