loisteputkivalo tekee kuvista vähän outoja.. |
*Blogin viikon "mikä maistuisi seuraavaksi"-gallup päättyi siis lukemiin:
Karitsan kivekset 14 ääntä (25%) | |
(S)karppi kasvispääruoka 25 ääntä (46%) | |
Oluinen jälkkäri 15 ääntä (27%) |
Kasvispainotteisen hiilihydraattitietoisen keittiön perusraaka-aineita ovat erilaisten kasvisten ja vihannesten lisäksi erilaiset palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Hiilihydraattien määrän vahtimisen sijaan kannattaa kiinnittää enemmän huomiota siihen laatuun- esimerkiksi soijapavussa on sataa grammaa kohden jopa enemmän hiilihydraatteja kuin perunassa, mutta myös älyttömästi proteiinia ja hyviä rasvoja, joita potusta ei tosiaankaan löydy. Jos kasviskokkailun ura on vasta alussa, hommaan kannattaa perehtyä vaikkapa selailemalla Finelistä erilaisten raaka-aineiden ravintosisältöjä. Finelin ravintotekijät- toiminnolla voi näppärästi vertailla vaikkapa erilaisten soijavalmisteiden perusravintoainesisältöjä. Myös esim. vegaaniliiton sivuilta löytyy valtavasti pätevää ohjeistusta monipuolisen kasvisruokavalion koostamiseen.
purjoa, lehtikaalta ja porkkanaa pannuun |
Seuraavan kasvisruoan lähtökohtana oli ruoan ravitsemuksellinen monipuolisuus, mahdollisimman korkea proteiinipitoisuus, ja ennenkaikkea herkullisuus sekä suulle, että silmälle. Kasvispihvejä on myös näppärä valmistaa kerralla isompi satsi ja nautiskella uudelleen lämmitettyinä vaikkapa lounaseväänä. Reseptin mukaiset pihvit passaavat vegaanille, mutta halutessaan pihvitaikinan ravintosisältöä voi toki täydentää parilla kananmunalla, jotka tekevät lopputuloksesta myös hieman tiiviimmän ja paremmin kasassa pysyvän. (Mausteita täytyy kananmunaa käytettäessä tosin lisätä hieman reilummalla kädellä.)
Punajuuri-soijapihvit
(pellillinen)
350 g kuorittuja punajuuria (3-4 kpl)
300 g käyttövalmiita soijapapuja* (n. 4 dl)
(jos et ole keittänyt soijapapuja kasvisliemessä, lisää taikinaa esim. 1 rkl kasvisfondia)
300 g pehmeää tofua
100 g hienonnettua keltasipulia (1 kpl)
10 g hienonnettua valkosipulia (n. 2 kynttä)
1 rkl rypsiöljyä
60 g auringonkukansiemeniä (n. 1 dl)
60 g mantelirouhetta (n. 1 dl)
0,5 dl punaviinietikkaa
0,75 dl rypsiöljyä
30 g sokerijuurikaskuituhiutaleita (Fibrex) (n. 1 dl)
30 g mustia seesaminsiemeniä (n. 0,5 dl)
3 tl timjamia
2 tl suolaa
1,5-2 tl rouhittua mustapippuria
soijapapujen keitinliemessä oli myös sipulin lohkoja |
*Soijapapuja kannattaa ostaa kuivattuna ja keittää niitä kerralla reilumpi satsi pakastimeen. (Enpä itseasiassa ole tainnut edes löytää mistään kaupasta soijapapuja muuten kuin kuivina..) Papuja täytyy liottaa vähintään 10h, jonka jälkeen niitä keitetään vedessä tai kasvisliemessä kahden tunnin ajan. Mielestäni paras lopputulos syntyy, jos pavut keittää veden sijaan hyvässä kasvisliemessä, jonka sekaan on lisätty kokonainen lohkottu sipuli ja pari laakerinlehteä. Keittämisen jälkeen pavut kannattaa jäähdyttää keitinliemessään yön yli, jonka jälkeen ne valutetaan kuiviksi. Vasta sitten pavut ovat käyttövalmiita, ja tosiaan näppäriä myös pakastettaviksi.
Aloita kasvispihvien valmistus paahtamalla auringonkukansiemenet ja mantelirouhe uunissa 200 asteessa muutama minuutti tai kunnes siemenet ja pähkinärouhe alkaa olla vaaleanruskeaa. Paahtamisen ansiosta valmiiden pihvien maku on huomattavasti täyteläisempi ja aromikkaampi! Kuullota sipuli ja valkosipuli tilkassa rypsiöljyä ja aja kuullotetut sipulit ja paahdetut auringonkukansiemet & mantelirouheet yhdessä soijapapujen, tofun, punaviinietikan, rypsiöljyn, timjamin, suolan ja mustapippurin kanssa tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi massaksi. Sekoita massan joukkoon oikein hienoksi raastetut raa'at punajuuret, seesaminsiemenet ja sokerijuurikaskuituhiutaleet. Anna massan turvota varttitunti (fibrex imee nestettä itseensä). Muotoile valmiista massasta pellille leivinpaperin päälle pihvejä esimerkiksi stanssin avulla, ja paista pihvejä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.
stanssilla tasakokoisia pihvejä käsiä sotkematta |
Valmiit pihvit maistuvat parhaiten limellä maustetun soijajogurtin tai smetanan kanssa. (Sekoita n. 2dl jogurttia/smetanaa puolikkaan limetin raastettu kuori ja mehu, sekä ripsaus suolaa ja sokeria.) Ihana kasvislisäke pihveille on esimerkiksi pannulla rypsiöljyssä nopeasti freesattu lehtikaali, porkkana ja purjo, joita on maustettu hippusella suolaa, mustapippuria ja hunajaa tai sokeria (porkkanaviipaleita voi esikypsyttää ensin mikrossa pari minuuttia).
limellä maustettua jogurttia/smetanaa kummempaa soossia ei tarvita |
PS. Juuri nyt on muuten käynnissä myös Animalian puuhaama eläinten viikko, jonka tarkoituksena on muistuttaa, että omilla kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa eläinten hyvinvointiin esimerkiksi ostamalla kaupasta luomuruokaa, tai korvaamalla eläinkunnan tuotteet mahdollisimman usein vaikkapa näillä erinomaisilla kasviksilla. Huomionarvoista on myös se, että kasvisruoka tuppaa olemaan reilusti ekologisesti kestävämmällä pohjalla kuin liharuoat.
Punajuuri on älyttömän hyvää. Ruoka näyttää aivan syötävän hyvältä ;)
VastaaPoistaPunajuuri on! Jotenkin se tuntuu sopivan mihin vaan, mutta erityisesti kasvispihveihin se tuntuu antavan paremmin makua ja mehevyyttä kuin vaikkapa porkkanat.
VastaaPoistaOlen niin järjettömän iloinen tämän reseptin löytämisestä että minun on jätettävä siitä tällainen kommenttimuotoinen ilmoitus. Peukku ja kiitos.
VastaaPoistaVassokuu Nyyppäkokki! Jos tämä maistui, suosittelen testaamaan myös noita punajuuri-kikhernepihvejä, jotka ovat maultaan vielä näitäkin parempia!
VastaaPoistaNäyttääpä hyvältä! Mistä tuota Fibrexiä löytyisi ja millä sen voi tarvittaessa korvata?
VastaaPoistaFibrexiä on löytynyt ihan pienistäkin ruokakaupoista, jauhohyllyn paikkeilta. Tilalla voi käyttää korppujauhoja tai vaikka perunajauhojakin (molemmat imevät nestettä, mutta huonommin kuin fibrex). Korppujauhoja ainakin pitäisi käyttää reiluummin kuin fibrexiä, kokeilemalla milloin taikina on sopivan paksua löytyy sopivat määrät- ehkä joku pari desiä korppujauhoja täydennettynä parilla ruokalusikallisella perunajauhoa..
VastaaPoistaKiitos hyvistä ohjeistasi! En tehnyt ihan tällä ohjeella, mutta sain hyviä vinkkejä ja nyt piffit paistuvat pannulla sekä uunissa. Tsemppiä :)
VastaaPoistaTänkjuu Tellervo! Usein muiden resepteissä ovatkin parasta ne hauskat ideat, joita voi sitten itse jatkojalostaa omaan makuun passeleiksi!
VastaaPoista